Nieuwsbrief

Augustus 2020

Oproep van de voorzitter

Oproep voor het penningmeesterschap van BRES
Na 9 jaar van een voortreffelijk penningmeesterschap voor onze vereniging heeft Ad Beex besloten zich niet meer herkiesbaar te stellen.
Wij betreuren dat uiteraard zeer, maar hebben begrip voor zijn besluit.

Daarom hierbij een oproep voor een nieuwe penningmeester, voor minimaal de komende 3 jaar.
Heeft u administratieve / financiële ervaring en wilt u iets doen 
als bestuurslid voor onze mooie vereniging geef onze voorzitter dan een belletje:

Herman Schunselaar tel. 06 533 19 158
Wij rekenen op u !!!!!!!!
Het bestuur

 

Mededelingen van de voorzitter

Beste vrienden, 

Natuurlijk is het goede nieuws dat wij in Nederland langzaam grip op het corona virus krijgen en dat wij met hoop en verwachting naar het vaccin tegen dit gevaarlijke virus uitkijken. De gevolgen en consequenties van de afgelopen maanden zijn echter nog steeds zichtbaar. Op vakantie gaan is er voor velen dit jaar niet bij . Het leven speelt zich nog steeds grotendeels thuis af en de sociale contacten komen maar weer langzaam op gang.

D’n Inloop is helaas nog tot 1 september gesloten en we missen hierdoor de activiteiten, de afleiding en de contacten met onze vrienden.

Wij doen er echter alles aan om, zei het met beperkingen en regels, d’n Inloop vanaf 1 september weer open te stellen. In de nieuwsbrief van september leest u alles hierover.

Onze Algemene Ledenvergadering zal helaas ook virtueel plaats moeten vinden. Bij de nieuwsbrief van september vind u de agenda en andere stukken. Ook vind u in deze nieuwsbrief stembiljetten om uw stem uit te kunnen brengen. Wij hadden het graag anders willen doen en u weer willen ontmoeten maar het kan helaas niet anders.

Wij worden allemaal geconfronteerd met de noodzaak van het frequent handen wassen en het ontsmetten met allerlei goed bedoelde smeersels.

Dit veroorzaakt schrale en ruwe handen. Om hieraan iets te doen en ook als een attentie en blijk van aandacht ontvangt u hierbij een speciale BRES handcrème. Geniet ervan!

Geef elkaar aandacht en blijf gezond

Het bestuur

 

Column: Rimpels…

Tussen hoop en vrees

Veel ouderen die ik ontmoet hoor ik de verzuchting slaken: ‘Gelukkig maar dat de maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen meer en meer versoepeld worden. Met dat mooie weer wil je eruit.
Je wilt familie en vrienden ontmoeten.’ We zijn als ouderen nog steeds een kwetsbare groep maar we kunnen de kinderen en kleinkinderen weer ontvangen. Uitstapjes zijn mogelijk.
We kunnen genieten van een terrasje tijdens een fietstocht of wandeling. Voor de sportliefhebbers onder ons: de golfbaan en het tennispark zijn open, een avondje bridge mits op anderhalve meter kan opnieuw erg gezellig zijn. Het leven wordt langzaamaan redelijk normaal. Mogelijk dat de BRES-activiteiten vanaf september ook weer van start kunnen gaan.

Wat mijn vrouw en ik in de voorbije maanden wel ontdekt hebben is dat er zo ontzettend veel mooie plekjes zijn in onze eigen gemeente en in de direct aanpalende gemeenten die uitnodigen tot een prachtige wandeling. Op de website van de wandelsportvereniging Groot Gestel (www.wsv.gg.nl) vind je er ruim honderd in de categorie 6 tot 8/9 km. Op de lijst staan ook alle ommetjes van de werkgroep die dat in Berlicum/Middelrode verzorgt. In deze nieuwsbrief (zie onder het kopje ‘Aanbevolen’) zal ik u twee routes noemen die u zeker eens moet lopen. Ik ben de vereniging daar erg dankbaar voor. We hebben intussen al een 25-tal routes gelopen. Je blijft er fit bij en je ziet wonderschone stukjes natuur. Hierbij de belofte binnenkort een donatie over te maken aan de wandelclub voor het gebruik van de routebeschrijvingen. Voor wat hoort wat.
Zo zie je dat wijlen Johan Cruijff een wijze uitspraak deed toen hij zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’

Nu maar hopen dat we de komende maanden niet alleen in Nederland maar ook in heel Europa de corona-perikelen onder controle kunnen houden. Een tweede zware golf van besmettingen zou desastreus zijn voor de samenleving. Ook economisch gezien zou het land fors in de problemen komen met als gevolg een toename van werkloosheid en armoede. Met vrees zie ik in de nieuwsbulletins op de TV dat veel jongeren in de toerismegebieden de beperkingen aan hun laars lappen en in dronken toestand hossend over straat gaan. Verschillende landen gaan van code geel naar code oranje. Het virus woedt nog in grote delen van de wereld en een afdoend vaccin is voorlopig niet beschikbaar. Je mag hopen dat de overheden met harde maatregelen dergelijke uitspattingen te lijf zullen gaan. In dit geval geldt, vooral ter bescherming van ouderen, klip en klaar: ‘Wie zijn billen verbrandt moet op de blaren zitten én langdurig graag!’

Jan van der Krabben

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
29 juli: Willy de Bie
29 juli: Henny de Haan
9 aug.: Nelly van den Broek-van Kempen
9 aug.: Riek van Galen-Verwegen
12 aug.: Irene Trieling

90-jarigen, de allersterksten
28 juli: Toos van den Bosch-van Uden
19 aug: Wim Stapper

 

Bres en Corona

Hoe brengt u de coronatijd door? Waar bent u blij mee? Waar bent u helemaal niet blij mee? Waar bent u bang voor? Doet u zelf uw boodschappen of is dat nog een brug te ver? Wie ontmoet u en onder welke omstandigheden?
Wat voor creatieve mogelijkheden heeft u voor uzelf en uw omgeving bedacht?

Wij horen graag van u voor een item in de volgende nieuwsbrieven.
Wilt u uw ervaringen met ons delen?

Dat kan via de mail: seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Maar mag ook gewoon op een geschreven A4’tje.
U mag dat bij d’n Inloop (Kerkwijk 45a in Berlicum) in de bus doen, dan type ik het wel voor u uit.
Op alle bijdragen graag naam en telefoonnummer vermelden. Wilt u dat uw bijdrage anoniem wordt geplaatst, vermeldt dat dan even.

 

Bres breit…

Ludieke actie voor de voedselbank.
In de Coronavirus maanden wordt er steeds vaker beroep gedaan op de voedselbank.
De 16 dames van het Driewiek breiclubje van BRES breien sinds januari 2019 voor de voedselbank Sint-Michielsgestel. Van de opbrengst van de verkochte breiwerkjes kopen wij artikelen voor de voedselbank.
Op deze manier is er door de dames al voor € 150,–aan lang houdbare etenswaar gekocht.

Om aan voldoende wol te komen is de Zeeman in Berlicum gestart met een actie: Donneer een bol wol aan de Driewiek, dan kunnen zij weer verder breien. Deze actie loopt nu drie weken en er zijn al 125 bollen wol gedoneerd. Met deze wol van Zeeman kunnen er zeker een 20-tal dames in Berlicum -Middelrode breien voor de voedselbank.

Breien is een leuke ontspannende bezigheid waarmee u het goede doel als de voedselbank kunt steunen.
Als u hiervoor iets voelt geef mij dan een belletje, ik zorg dat u voldoende wol krijgt en overleg met u wat u kunt breien.

Doen hoor, Janine 073 503 20 36

 

Wij starten met de elektrische duo – fietsen !!!!!!!!!!!!!

In de afgelopen maanden hebben alleen echtparen en medewerksters van Cello met plezier gebruik gemaakt van onze elektrische duo – fietsen.
Zij hebben inmiddels al 800 km met de fietsen gereden.
Omdat er steeds meer verzoeken om te fietsen bij ons binnen komen en de coronaregels zijn versoepeld, hebben wij besloten met het project elektrische duo – fietsen breed aan de slag te gaan.

Dit natuurlijk wel met een aantal regels en afspraken.

 • De 1,5 meter regel dient zoveel mogelijk in acht te worden gehouden.
 • Beide fietsers dragen mondkapjes.
 • Voor de start worden de sturen en alle delen, waarmee de berijders in contact kunnen komen, ontsmet.

     Wij zorgen voor deze voorzieningen.

De 34 vrijwilligers zijn door ons in juli bijgepraat en geïnformeerd.

Als u ook wilt genieten van onbezorgd fietsen in de natuur, onder begeleiding,
reserveer dan bij Jo van Kreij telnr. 06 230 96 148

 

Bres deelt………..

De nieuwsbrief is voor en door leden, daarom vanaf volgende maand 3 nieuwe rubrieken:

 • Ik lees en deel…..

Als u ook een verwoed lezer bent en graag een favoriet boek (of schrijfster) wilt delen dan houden wij ons aanbevolen.
Vertelt u ons in uw bijdrage waarom u juist zo genoten hebt van dit boek of deze schrijfster.

 • Een plaat met een verhaal….

Hoewel het zwart-wit afdrukken geen recht doet aan een mooie foto, ontvangen wij graag een foto van u met een verhaal erbij. Dat kan gaan over een plek of een gebeurtenis waar u herinneringen aan heeft, of misschien zelfs van uw achtertuin die er dit jaar extra mooi bij staat.

 • Ik kook en deel………..

Uw favoriete recept, uitgeschreven, dat u graag wilt delen met andere BRES-leden. Mag met foto van het eindresultaat. Wij smullen in gedachten mee!

Alle bijdragen kunt u mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl. Lukt mailen niet dan mag u uw bijdrage ook bij mij in de bus doen: Sylvia Groot, Schoolstraat 6 (tegenover basisschool De Parel).
Uw naam zal worden vermeld. Als u daar geen prijs op stelt wilt u dat dan vermelden op uw bijdrage.
Een foto kan ik u alleen terugbezorgen als u uw naam en volledig adres vermeldt.

 

De oude doos komt tot leven

Ik denk, dat in menige familie een oude doos te vinden is met daarin een groot aantal zwart-wit foto’s van ouders, grootouders, overgrootouders en andere familieleden uit de vorige eeuw en zelfs uit de negentiende eeuw.

Regelmatig wordt daarin geneusd door familieleden, die op zoek zijn naar dat ene fotootje, dat ze graag ingelijst aan de muur willen hangen. In mijn familie is dat in ieder geval wel zo. Jarenlang verhuisde de doos van het ene gezin naar het andere.

Daar heb ik onlangs op creatieve wijze een eind aan gemaakt. Met behulp van een computerprogramma ben ik enkele maanden druk in de weer geweest om van de foto’s uit die oude doos een album samen te stellen, dat hopelijk een bijzonder document wordt in mijn familie.

Het is uiteraard even doorbijten om de foto’s (enkele honderden) te ordenen en één voor één door het scanapparaat te halen. Een goede sortering vooraf maakt het werk echter daarna gemakkelijker.
Het is bijzonder leuk werk en ik kan u verzekeren…de oude doos komt tot leven.
Bij het opzoeken van de juiste namen en geboortedata word ik geholpen door een boekje met de stamboom van mijn familie vanaf 1472. Ik stam uit een familie van molenaars. Jaren geleden heeft het Brabants Genootschap drie familielijnen van het geslacht Van der Krabben nageplozen. Op basis van vele koopaktes van de molens kon men stamboomgegevens tot 1472 terugvinden. Mijn roots liggen in Ammerzoden. Mijn grootvader was de laatste mulder in het dorp. Op het oudste fotootje uit de doos, een vergeeld exemplaar uit 1876, staat hij als vierjarig jongetje afgebeeld met een rokje aan. Ook jongetjes kregen in die tijd soms een rokje aan. Mogelijk maakte dat het verschonen van de poepluiers wat eenvoudiger. Op de tweede foto (uit 1896) staat hij afgebeeld als een stoere soldaat.

Even verderop kom ik mijn reeds lang geleden overleden ouders tegen. Mijn vader als een stoere jongen van twaalf en mijn moeder als klein meisje prachtig uitgedost voor de familiefoto in 1915. Wat jaren later is zij rond haar twintigste levensjaar een prachtige vrouw. Ik begrijp heel wel dat mijn vader verliefd op haar werd. Ook bijzonder is, dat bepaalde gezichten in volgende generaties als het ware terugkomen. Mijn jongere broer lijkt als twee druppels water op mijn grootvader van moeders kant.

Op andere zwart-wit fotootjes met een kartelrandje zie je de uitstapjes van je ouders in de beginjaren dertig, nog voordat ze getrouwd waren. Een reisje met de bus naar Schiphol om naar de vliegtuigen te kijken was blijkbaar enorm in trek. Veel foto’s van de feesten, die ze vierden. Ja, feest vieren is van alle tijden. Je komt jezelf als peuter tegen zittend in het stoeltje bij je moeder op de fiets. Je realiseert je dan dat het toen oorlog was. Het maken van kleine fietsuitstapjes ging natuurlijk gewoon door. Of je ziet jezelf als klein jongetje strak met de armen over elkaar, de haren netjes gekamd, zittend in een schoolbank met zo’n prachtige wandkaart op de achtergrond.

Het zal bij u niet anders zijn Al die foto’s roepen talloze herinneringen op, die in het menselijke brein zijn opgeslagen en die bij het zien van de prentjes weer haarscherp tot leven komen.

Jan van der Krabben

 

Uitslag van de Bres Quiz 2

Hieronder de uitslag van deze quiz, die ging over onze logosponsoren. Misschien was dat niet voor iedereen even duidelijk.
Maar we hebben de smaak te pakken en gaan in deze nieuwsbrief verder met quiz 3!!
De winnares van quiz 3 is, wederom, Ans Vissers. Proficiat Ans.
Jij mag een keuze maken uit de komende uitstapjes van Op stap met…………… en mag dan gratis mee!

De goede antwoorden waren:

 1. Hoeveel logo sponsoren steunen ons? 44
 2. Hoeveel soorten speciaal bier heeft Marcel Verhagen? 125
 3. Welke promo zin gebruikt van der Dussen Maatkeukens? “Een persoonlijke benadering, voor een persoonlijke keuken”.
 4. Laverhof: leven als ….Thuis.
 5. Sinds wanneer bestaat hoveniersbedrijf Arie Hendriks? 1988
 6. In welke automerken is Autobedrijf van Empel gespecialiseerd? Citroën en Peugeot.
 7. Hoeveel uur is de servicedienst van Van Santvoort Service Berlicum actief? 24 uurs service
 8. Welke stichting is het kloppend hart van Berlicum? Den Durpsherd
 9. In welk jaar heeft Lieke Schuts haar bachelor Podotherapie behaald? 2003
 10. Met wie werkt Martha van Hedel bij uitvaartverzorging samen? Dyonne Mutsaers
 11. Wat is het hoofd fietsmerk van Guus van Buuren? Gazelle
 12. Waar heeft Trend zien en horen een hoor-servicepunt? Den Durpsherd
 13. Wat is de gezelligste winkel in Berlicum die (bijna) alles heeft? Agri
 14. Waar heeft Lunenburg Nuland een filiaal? Rosmalen
 15. Wat is de rechtsvorm van Voets Grafiland? Vennootschap onder firma (VOF)
 16. Wie had op het menu Doe maar wa…? De Gouden Leeuw
 17. Hoe heet de dochter van Peter van Gaal. Noa

 

BRES QUIZ 3

 1. Wat is de naam van de locatie in Veghel van LEVATIO?
 2. Wat is het verwarmingssysteem van de toekomst?
 3. Waar staat SBB voor?
 4. Bij welke carnavalsvereniging zit Hetty Jurriens?
 5. Hoeveel vestigingen heeft Van de Doelen en waar?
 6. Hoeveel vrijwilligers werken er bij Vivent?
 7. Wat is de voornaam van onze buurman? (nadenkertje)
 8. In welk jaar is Mieke Wijgergangs op het Mercuriusplein met haar boekhandel gestart?
 9. Hoe noemt men de assistente van de tandarts?
 10. Wat is een Sergeant van de timmerman?
 11. Wat is een levenstestament?
 12. Wat is de andere naam voor een fuchsia?
 13. Wat is nummer 200 bij Paradijs?
 14. Waar komen de partners van M.M. vandaan?
 15. Wat zijn de voornamen van de gebroeders Van der Steen?

 

Naam:………………………………………………………………………

Adres:………………………………………………………………………

 

Voor de winnaar/winnares een mooi geborduurd gastendoekje met eigen naam.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Antwoorden via de mail of de antwoorden in de brievenbus deponeren van d’n Inloop voor 15 augustus

Succes!!!

 

Komkommersoep
Een fijn recept voor als het warm is.

Men neme:
3 komkommers
1 middelgrote ui
1, 2 of 3 knoflookjes (naar smaak)
een eetlepel Italiaanse of Franse kruiden (of andere groene kruiden)
250 ml bouillon (van een blokje)
(olijf)olie

Optioneel:
een handje verse munt
wat crème fraiche

Bereiding:
Twee eetlepels olie opwarmen, daarin de in stukjes gesneden ui en knoflook fruiten.
Let op: knoflook verbrandt snel dus op heel laag vuur.
Gooi daarbij na 5 minuutjes de bouillon en laat deze opwarmen.

Schil de komkommers en snij deze in grove stukken.
5 minuutjes mee laten koken, daarna kan het gas uit.
Als u munt heeft doet u het handjevol er op dit moment in.

De staafmixer erin (let op de spatten, zijn heet) en alles tot een mooie gladde massa mixen.

Goed laten afkoelen in de koelkast.
Lekker met een eetlepeltje crème fraiche, maar zonder ook heerlijk!
Smakelijk!

 

 

Leuke boeken, alleen voor de dames

Het is voor mij het grootste genoegen op leesgebied als ik ontdek dat een boek, waar ik enthousiast over ben, onderdeel van een trilogie is.  “Nog 2 fantastische boeken te gaan”, denk ik dan.

Een bekende trilogieschrijfster is Nora Roberts.
Hieronder wil ik u meenemen in die trilogieën die mijn favoriet zijn, maar ze heeft er natuurlijk veel meer geschreven.

Veel leesplezier, Sylvia Groot

 

“Het eiland van de drie zusters” trilogie.

Een meeslepende, mysterieuze verhaalcyclus in één omnibus over vrouwenvriendschap, diepgewortelde geheimen en de dwaalwegen van de liefde. Deze drie charmante eilandzusters worden geconfronteerd met de eeuwenoude geheimen van hun idyllische eiland en zullen ieder op hun eigen manier de confrontatie moeten aangaan. Deze meeslepende verhalen zijn romantisch en perfect voor lange leessessies. De ideale mix van magie, avontuur en romantiek.

In ‘Dansen op lucht’ begint Nell een nieuw leven op een prachtig eiland, maar blijft haar verleden haar achtervolgen. In ‘Hemel en aarde’ blijkt datzelfde betoverende eiland eeuwenoude geheimen te verbergen. En in ‘Spelen met vuur’ loopt Mia Devlin een oude geliefde tegen het lijf, die ze onvermoed nodig blijkt te hebben.

De Concannon-trilogie.

De Ierse Concannon-familie bracht drie zeer verschillende dochters voort:
Maggie, de temperamentvolle kunstenares die wel wat hulp kan gebruiken als ze ooit succesvol wil worden;
Brie, die een gezellige bed & breakfast runt maar in de koude winters alleen zit;
en Shannon, het zusje van wie niemand weet en die ondanks haar mooie carrière in de New Yorkse reclamewereld een leegte voelt in haar leven. De drie vrouwen moeten elk hun eigen uitdagingen zien te overwinnen om liefde en geluk in hun leven te vinden. Zal de familieband sterk genoeg blijken om ook elkaar te vinden?

 

 

Aanbevolen

Als u deze nieuwsbrief ontvangt is het begin augustus. Of alle activiteiten van de BRES weer opgestart zijn is nog maar de vraag. Om u van dienst te zijn het een en ander te ondernemen wil ik u deze keer twee wandelingen aanbevelen en een boek.

1. Ommetje 28, Essche Stroom, 7,4 km (zie www.wsv.gg.nl):
Een bijzonder mooie wandeling langs de Dommel en de Essche stroom. U start vanaf de markt in Sint-Michielsgestel. Zeker de Essche stroom meandert prachtig door het landschap. U komt nog 2 hangbruggen tegen. U waant zich in Oostenrijk of Italië.

2. Ommetje 16 in Berlicum ‘Boerenland’ (lengte 7,3 km, met pauze in de Pimpernel 8,0 km). Dit ommetje is pas opengesteld. U vindt het ook op www.wsv.gg.nl.
U zult genieten van het weidse landschap en van de prachtige bloemenborders langs de maïsvelden.

3. Ter aanbeveling het boek ‘De acht bergen’(2018) van de auteur Paolo Cognetti. In ‘De acht bergen’ beschrijft Paolo Cognetti de levenslange zoektocht van twee vrienden naar het geluk. Het is een indringend en klassiek verhaal, gesitueerd in de Italiaanse Alpen, over de ongenaakbaarheid van de natuur en het lot, over het leven, de liefde en de dood.

Jan van der Krabben

 

 

Boeken lezen

 Wilt u graag lezen maar lukt dat niet omdat u of aan huis gebonden bent of het nog niet prettig vindt om met andere mensen in een ruimte te zijn dan zijn er twee mogelijkheden:

 1. De bibliotheek. Als u lid bent van de bibliotheek kan een van onze vrijwilligers daar voor u de boeken bestellen, ophalen en bij u afleveren. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. U kunt hierover contact opnemen met Jenny Bijnen, 503 24 19 of 06 486 613 34.
 2. Wilt u een boek aanschaffen dan kunt u contact opnemen met onze logosponsor Mieke Wijgergangs, 073 5033196. Een van de medewerkers levert het door u bestelde boek graag bij u af!

BRES puzzel

Deze puzzel wordt gepubliceerd met dank aan Puzzelpro en KBO Brabant:
Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal: 1 wapen 5 publiek vermaak 10 knaagdier 11 voorwerp 13 voorzetsel 14 aanslibbing 16 wier 18 pausennaam 19 titel 20 nonsens 23 bijwoord 24 eetgerei 26 indien 27 windrichting 29 pl. in Duitsland 31 lof bewijzen 32 muurholte 34 rekenopgave 36 een zekere 37 haarsmeer 39 ratelpopulier 40 soort koek 41 opstootje 42 papegaai 43 afslagplaats bij golf 44 hevig 46 tongstreling 48 plezier 51 spijskaart 53 wapen 55 paling 57 boei 59 oude lengtemaat 60 houten schaats 63 mijns inziens 64 zelfkant 66 vernis 67 slaapplaats 68 vrouwelijk dier 69 pl. in Gelderland 71 nakomeling 72 metaal 73 naaktloper.

 Verticaal: 1 land in Afrika 2 vragend vnw. 3 spil 4 vreemd 6 ijshut 7 muziekschijfje 8 nachtvogel 9 gemene opmerking 10 wenen 12 riem 14 deel van Engeland 15 projectieplaatje 16 grote bijl 17 soort 20 waterdoorlatend 21 sprookjesfiguur 22 herkauwer 25 doorgang 28 ongeval 30 soort schaatsen 31 reusachtig 33 Europeaan 35 afgemat 36 pl. in Gelderland 38 Bijbelse priester 42 afwezig 43 deel van Oostenrijk 45 bede 47 monarch 49 plechtige gelofte 50 vallei 52 grappenmaker 54 open ruimte 55 woonschip 56 boogbal 58 muggenlarve 61 vruchtbare plaats 62 land in Zuid-Amerika 65 scheepstouw 68 kledingstuk 70 maanstand 71 ter inzage.

 

Cursus Engels voor senioren

Bres start in september met de cursus Engels die aanvankelijk in maart zou worden gegeven maar door de pandemie moest worden uitgesteld.
Het aantal personen dat kan deelnemen is weliswaar beperkt door de corona maatregelen, maar we hebben nog een aantal plaatsen over op beide cursussen.

De kennis van de taal is waarschijnlijk divers en daarom vragen wij u als u belangstelling heeft om extra informatie.

We gaan uit van twee groepen van verschillend niveau:

 1. Engels op reis. Dit is een serie van 8 x 1,5 uur les en is bestemd voor deelnemers met weinig of geen Engelse kennis. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod : hotel, camping, de weg vragen, winkelen, restaurant, in de stad en dokter. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, maar zullen ongeveer € 90,– bedragen bij 9 à 10 deelnemers. Lesmateriaal is  € 7,50.
 1. Conversatie Engels voor beginners. Deze cursus is bestemd voor deelnemers die in het verleden Engels gehad hebben, maar die hun kennis wat willen opfrissen en tevens hun woordenschat willen uitbreiden. De kosten hiervoor zijn € 90,– op basis van 8 lessen van 1,5 uur. Ook hiervoor is lesmateriaal nodig, dat wordt gekozen aan de hand van het kennisniveau van de deelnemers (max. €10,-).

De lessen worden gegeven op vrijdagmorgen.
Wij vragen u nadrukkelijk bij uw aanmelding naast de door u gemaakte keuze tevens om uw kennisniveau in de vorm van weinig, geen, Mulo, Mavo, etc. aan te geven.
Uw kunt uw interesse kenbaar maken door een bericht te sturen naar Gerard Brouwers, mailadres g.brouwers@kpnmail.nl

 

BRES Woordzoeker
Met wederom dank aan Peter en Tineke!!!!

 

Aanmelden van nieuwe leden

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:
Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, Tel. 06 519 359 10  of  emailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

U kunt ook het aanmeldingsformulier downloaden op de website van BRES (www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten) www.seniorenverenigingbres.nlen dit ingevuld aan mij opsturen.

 

Uitsmijter

Ervaringen van een oudere dame. 
Toen de eerste rimpels kwamen was ik in paniek,
Ik liet mijn face toen liften in een prijzige kliniek.
Nou, mijn man vond het fantastisch,
mijn gezicht was weer elastisch.
Niks geen rimpels, niks geen vouwen,
net zo glad als bij ons trouwen .

Toen mijn man zei . “Het is misschien gek,
maar jouw kop past niet meer bij jouw nek .”
Ach, een kleine ingreep, ze trekken dit dus strak
en geven hier een sneetje, anders krijg je daar een zak.
Nou, mijn man was heel tevreden,
over wat ze met mij deden.

De chirurg zat met mijn borsten in zijn maag,
want die zaten nu volgens hem veel te laag.
Toen ze waren opgehesen, leken ze een beetje klein,
maar met siliconenvulling, mochten ze er best weer zijn.
Nou zag ik mijn man ontvlammen,
Want ik had dus zulke prammen.

Toen op een avond na het vrijen,
keek hij peinzend naar mijn dijen.
En ook al had hij geen duidelijke kritiek,
ging ik dus toch weer terug naar die kliniek.
Ik had ook een buikje, dus na enig overleg,
liet ik dat ontvetten, ze zuigen dat in no – time weg.
Om tegelijkertijd mijn billen,
10 cm. op te tillen.

Ik was op ieder feestje weer in tel,
maar zat wel heel strak in mijn vel.
Mijn man was niet meer zo op zijn gemak ,
Want op straat  riepen jongens ” ga je lekker … ouwe zak ”
Nou, toen kocht hij een toupetje
en een heel strak korsetje.
Hij ging wandelen en trimmen
en in het fitnesscentrum gymmen.
Hij volgde maandenlang een heel streng dieet  ,
Tot hij zonder reden plotseling overleed.

Daar stond ik op het kerkhof mooi te wezen aan zijn graf,
Maar nu hij daar ligt is voor mij de aardigheid er af.
Nu laat ik de kwabben zwellen en ik zal u wat vertellen.
Dames , laat u toch niet verlakken,
laat de boel toch rustig zakken.
Met gladgestreken nekken,
valt het leven niet te rekken.

Koester buik en onderkinnen ,
echte schoonheid zit van binnen !!!!!!

Herman Schunselaar

Juni 2020

Woord van de voorzitter

Beste vrienden,

Natuurlijk had ik mij erop verheugd om een positief en optimistisch voorwoord te kunnen schrijven met de mededeling, dat enkele activiteiten in d’n Inloop weer langzaam opgestart kunnen worden.
Het is helaas allemaal niet het geval. De richtlijnen en regels van de overheidbzijn nog dusdanig, dat wij in d ‘n Inloop nog geen activiteiten kunnen organiseren.
Bovendien moet d’n Inloop na elke activiteit zorgvuldig worden schoongemaakt, ook dat is geen haalbare zaak.
Er blijft ons daarom niets anders over dan d ‘n Inloop tot 1 september gesloten te houden. 
Hoe het jaar 2020 er verder uit zal zien weet niemand. Wij zeggen u wel toe, zodra d ‘n Inloop weer open mag gaan wij dit met u op een bijzondere manier vieren.

Tussentijds drukken wij u op het hart: Heb geduld, houdt u zich aan de regels en voorschriften van de overheid en blijf a.u.b. gezond.

Het komt goed !!!!!!!
Herman

Column: Rimpels…

Het Knarrenhof

 Van 2002 tot 2015 heb ik het voorrecht gehad om bestuurslid te mogen zijn van het zorgcentrum Berlerode (het huidige Vivent Berlerode) in Berlicum. Het was de periode dat de overheid haar beleid betreffende de ouderenzorg radicaal een andere wending gaf. Ouderen behoorden zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Als dat echt niet meer mogelijk was, bijvoorbeeld bij vergevorderde dementie of bij ernstige fysieke problemen, kwam men in aanmerking voor plaatsing in een verpleeghuis.

Het oude zorgcentrum had zijn beste tijd gehad en voldeed niet meer aan de wooneisen die voor ouderen golden. We maakten plannen voor een nieuwbouw voor een 40-tal cliënten die aangewezen zouden zijn op het verpleeghuis. Daarnaast kwamen er 50 woonappartementen voor ouderen die nog zelfstandig konden wonen maar wellicht nu of in de toekomst wat extra zorg nodig hadden. Apetrots waren we toen in 2015 het nieuwe zorgcentrum in gebruik werd genomen. Als ik er met een van de kleinkinderen langs wandel zeg ik altijd zonder enige schroom: ‘Dat heeft Opa gebouwd.’ Met een blik in hun ogen van ‘ja, ja, dat zal wel” zetten we de wandeling voort.

We zijn nu ruim vijf jaar verder. Het overheidsbeleid voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven begint na ruim 20 jaar te piepen en te knarsen. Steeds meer lees en hoor ik de klacht van groepen ouderen die tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Zelfstandig blijven ‘ja graag’ maar er zijn ook ‘ouwe knarren’ die om allerlei redenen toch wat extra zorg nodig hebben, fysiek maar ook in psychisch en sociaal opzicht. De noodzaak voor een gepaste tussenvorm wordt steeds urgenter. Meer en meer zijn er groepjes ouderen die dat in samenwerking met de lokale overheid trachten voor elkaar te krijgen. Het zijn de zogenaamde ‘knarrenhoven’.

Zelf mogen mijn vrouw en ik ons gelukkig prijzen dat we al bijna 23 jaar wonen in een grondgebonden seniorenwoning. Tuin voor, tuin achter, alles gelijkvloers en van alle gemakken voorzien als je een dagje ouder wordt. Bovendien in een hofje van 7 woningen met gelijkgestemde ouderen die goed op elkaar letten. Een woonsituatie die veel ouderen zich wensen.

In menige stad of dorp wordt daarom een ‘knarrenhof’ ontwikkeld met een vorm van groepswonen voor ouderen. Elk ouderpaar of een oudere alleenstaande heeft een eigen voordeur. Je moet zelfstandig kunnen wonen eventueel met wat hulp en aanpassingen. Ook bestaat de mogelijkheid om gemakkelijk sociale contacten te leggen. Daarvoor zijn er  gemeenschappelijke ruimten in het complex waar men elkaar kan ontmoeten. De woongroep bepaalt zelf hoe bewoners wensen te wonen en te leven. Als een woonruimte vrij komt kiezen zij zelf nieuwe bewoners. Toch prachtig dat er door ouderen zelf de dringend gewenste tussenvorm wordt ingevuld tussen geheel zelfstandig zijn en de zorg in het verpleeghuis.

Wekelijks zwem ik (nu uiteraard even niet) met een groep ouderen in het zwembad in Schijndel. Na het baantjeszwemmen met zwemmers van alle leeftijden creëren we daar heel kleinschalig voor het gewenste sociale contact ons eigen knarrenhofje. Dat doen we in ons ‘ouwe knarren bubbelbad’. We passen er somtijds amper in maar het is reuze gezellig. Met de anderhalve-meter-samenleving zal dat wel tot het verleden gaan behoren.

Jan van der Krabben

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd. Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
21 juni: Wies van Schalen-Verhees
22 juni: Addy Vlemmings-de Goeij
27 juni: Wout van Asseldonk
28 juni: Henk van Osch
1 juli : Riek van Schouten-Vorstenbosch
22 juli: Theo van Helvoirt

90-jarigen, de allersterksten
30 juni: Toos van Rooy-van de Berg

 

Aanmelden van nieuwe leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:
Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, 06 519 359 10  of  e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten www.seniorenverenigingbres.nlen dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. ook graag doorgeven aan Sylvia.

 

Een BRES breinbreker

 Met dank aan Peter en Tineke van Helvoort.

Een woordzoeker of speurpuzzel is een puzzel waarbij woorden gezocht moeten worden in een blok met letters.
Deze woorden kunnen van links naar recht of van rechts naar links geplaatst zijn.
Dit kan zowel horizontaal, verticaal en diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden.
Streep alle woorden die u aan de rechterzijde kunt vinden weg in de breinbreker.
Met de letters die overblijven kunt u onderaan de oplossing maken.

 

Deze puzzel is met dank aan Puzzelpro en KBO Brabant:

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

Horizontaal:
1 zeuren 6 vitrine 12 hoofd v.e. moskee 13 adellijk 14 strik
16 bedieningsloon 18 grote papegaai 19 Europeaan 21 Verenigde Naties
22 naaigerei 24 overdreven 25 boom 26 kwast 27 Europeaan 28 muzieknoot
30 de onbekende 31 landbouwwerktuig 33 plus 34 vechtsport 37 scheepsleuning
40 moerasvogel 41 een zeker iemand 42 deel v.e. mes 45 bijna nooit
48 kauwtje 49 bijwoord 50 extra large 51 rund 53 loofboom 54 afdrukapparaat
56 ik 57 Nederlandse Spoorwegen 58 omsingeling 59 reeds 60 bovenste dakrand
62 regel 63 stuk goed 65 Bijbelse priester 66 Australische struisvogel
68 broedplaats 70 overgeleverd verhaal 71 Ned. provincie.

Verticaal:
1 edelmetaal 2 muurholte 3 in memoriam 4 poes 5 uitmuntend
7 danig 8 gravin van Holland 9 Frans lidwoord 10 Engels bier 11 uitwendig
15 alleen in zijn soort 17 motorpech 18 voordat 20 straatje 23 spil 29 tragedie
32 laatste deel 35 vlaktemaat 36 bergweide 38 deel v.h. oor 39 ontkenning
42 vangwerktuig 43 ontzag 44 boerse vrouw 45 stoel 46 sierlijk 47 tamelijk
48 dierenpension 52 individualist 55 namelijk 61 houten wig 62 hemellichaam
64 via 65 etcetera 67 mobiele eenheid 69 selenium.

 

Mis ik jullie???

In de nieuwsbrief van BRES van mei 2020 las ik het artikel van Janine met als titel “Mis ik jullie???” Wel, dat geldt niet alleen voor Janine. Ook ik mis het wekelijks contact met onze leden van het seniorenkoor “Levensvreugd”.
Samen zingen geeft immers “vreugde aan het leven”.

Al meer dan vijftig jaar repeteren wij één uur per week, en wel op woensdagmiddag. Na afloop van de repetitie drinken we gezamenlijk koffie of thee en praten we wat bij.
Iedere week, maar in de grote vakantie beperken we ons tot de vakantie van onze dirigent, de heer Jan Turlings uit ’s-Hertogenbosch. Hij leidt ons koor op een deskundige, maar vooral op een plezierige wijze.

Ons repertoire is veelzijdig; onze voorkeur gaat wel uit naar Nederlandstalige liederen; het als bijlage hierbij gevoegde, nostalgisch lied “Je jonge jaren” mag daar een voorbeeld van zijn.

Een keer per maand luisteren we de kerkdienst op in het zorgcentrum Berlerode. Door het jaar nemen we deel aan korenmiddagen, welke door seniorenkoren in onze provincie– en soms daarbuiten- worden georganiseerd.

De voor dit jaar georganiseerde koren(mid)dagen zijn afgezegd. Veel koren vragen zich af, wanneer samen zingen in koor of kerk weer mogelijk wordt. Wij hopen, dat er aan de huidige  coronacrisis snel een einde komt.

Is uw belangstelling gewekt? Kom dan eens luisteren op onze wekelijkse repetitie. Zo gauw dat weer mogelijk is, zullen we u daarvan in BRES op de hoogte stellen.

Jan van Eck, voorzitter.

 

Passiespelen

Helaas zijn de Passiespelen geannuleerd ivm de corona-maatregelen.
We hebben bericht gekregen dat uw bijdrage zal worden teruggestort, u kunt deze dus binnenkort op uw bankrekening verwachten

Uitslag van de BRES-quiz in onze vorige nieuwsbrief

Vorige maand vroeg Sylvia aan mij: Zou jij iets leuks willen maken voor de Nieuwsbrief? Tuurlijk, ik verzin wel iets.
Een Quiz met een aantal vragen die allemaal te maken hadden met de werkgroepen van BRES. Dus een makkie…
Had je gedacht, had ik gedacht. 
Er kwamen 3 ingevulde vragenlijsten binnen en dat van 949 leden, goeie score zou ik zeggen, chapeau.

Dus ga ik toch bij mijzelf te rade.. Was het te moeilijk? Hebben onze leden het te druk? Was de prijs van € 25,– voor besteding bij Smaakvol te weinig?
Men kon d’n Inloop niet meer vinden, laat staan de brievenbus? Men was de Nieuwsbrief kwijt?

De uitslag van de Quiz staat hieronder en ook de gelukkige winnares.
Maar ik ga toch nog een poging wagen en maak nog een Quizje en hoop op het dubbele aantal deelnemers.

Doen he!!!

Janine

De vragen (en nu met de antwoorden):
1. Wat was de totale leeftijd van het algemeen bestuur van BRES op 1 januari van dit jaar? 363 jaar.
2. Hoeveel leden hadden wij op 1 januari van dit jaar?  949.
3. Wie is de voorzitter van KBO Brabant? Leo Bisschops.
4. Wat doet een ‘souffleur ’bij ONA? Tekst voorzeggen.
5. Hoe oud is het oudste lid van Levensvreugd? 92 jaar.
6. Hoeveel rollators staan er op dit moment bij Gerard Thissen in zijn kelder? 32 stuks.
7. Wat is het hoogste bod bij het bridgen? 7 sans a tout.
8. Wat mag je bij keezen met een vrouw (als kaart)? 12 plaatsen vooruit.
9. Wat is bij sjoelen het maximaal aantal punten dat er in 3 worpen gegooid kan worden?  148
10. Hoeveel spaken zitten er in een fietswiel? 32-36
11. Wat zijn de afmetingen van een Koersbalmat? 8.00 – 2.00 m
12. Hoeveel stappen moet men per dag doen om gezond te blijven? Ongeveer 10.000
13. Hoeveel vrijwilligers telt de zondag Soos? 11
14. Hoeveel kaarten zitten er in een kaartspel?  52
15. Hoe heet de bekendste Nederlandse filmacteur? Rutger Hauer
16. Hoelang bestaat de Driewiek? 29 jaar
17. Hoeveel toetsen heeft het accordeon van Theo van Hedel? 37
18. Hoe lang is een biljart keu? 140-150 cm
19. Hoeveel leden heeft Lief en Leed bezocht in 2019? 125
20. Wat was het laatste uitstapje van Op stap met…   Overloon

En de winnaar is: Ans Bissels met 13 goede antwoorden.
Proficiat Ans, de cadeaubon wordt bij jou afgeleverd!

 

Bres Quiz 2
1. Hoeveel logo sponsoren steunen ons?
2. Hoeveel soorten speciaal bier heeft Marcel Verhagen?
3. Welke promo zin gebruikt van der Dussen maatkeukens?
4. Laverhof: leven als ….
5. Sinds wanneer bestaat hoveniersbedrijf Arie Hendriks?
6. In welke automerken is Autobedrijf van Empel gespecialiseerd?
7. Hoeveel uur is de servicedienst van Van Santvoort Service Berlicum actief?
8. Welke stichting is het kloppend hart van Berlicum?
9. In welk jaar heeft Lieke Schuts haar bachelor Podotherapie behaald?
10. Met wie werkt Martha van Hedel bij uitvaartverzorging samen?
11. Wat is het hoofd fietsmerk van Guus van Buuren?
12. Waar heeft Trend zien en horen een hoor-servicepunt?
13. Wat is de gezelligste winkel in Berlicum die (bijna) alles heeft?
14. Waar heeft Lunenburg Nuland een filiaal?
15. Wat is de rechtsvorm van Voets Grafiland?
16. Wie had op het menu Doe maar wa…?
17. Hoe heet de dochter van Peter van Gaal.

Uw naam: 

De eerste prijs mag bij het eerst volgende reguliere uitje (geen bus reis of vakantie) van Op stap met…gratis mee, inclusief carpoolgeld, entree koffie en iets lekkers.
Inleveren voor 24 juni per mail of in de brievenbus bij d’n Inloop.

 

Even lachen…..

“Vannacht werd ik met een schok wakker. Ik schrok wakker omdat ik uit mijn bed op de grond gevallen was. Ik ben er maar gauw weer ingekropen. Het is trouwens maar goed dat ik wakker werd, anders had ik vanochtend op mijn eigen hoofd getrapt”.

Twee kippen zijn aan het winkelen in de stad. Voor de etalage van een banketbakkerij blijven ze staan en kijken vol bewondering naar een enorm chocolade-ei. “Zullen we het doen?”, vraagt de ene kip ondeugend. “Wat doen?”, vraagt haar vriendin. “Nou naar binnen gaan en het adres van de haan vragen”.

 

 

Bent u ook een droomfreak?

Over ‘dromen’ zijn boekenkasten vol geschreven. Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. In het algemeen is een droom een verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Sinds mensenheugenis zoekt de mens naar verklaringen van zijn dromen. In het verleden dacht men zelfs dat de goden via de droom boodschappen doorgaven en kende men aan de droom een voorspellende functie toe.

Er bestonden zogenaamde ‘droomduiders’ en in droomboeken vond je droomsymbolen, die je hielpen bij het analyseren van je dromen. De meest recente theorie van de droom is gebaseerd op de werking van de hersenen. Deze theorie is bekend geworden als de ‘activatie-synthese-theorie’. In het kort komt deze theorie erop neer dat tijdens de droomslaap snelle oogbewegingen optreden, Dit wordt ook wel Remslaap (Rapid Eye Movement) genoemd. Tijdens de Remslaap worden in de hersenen gebieden geactiveerd die in de waaktoestand alleen actief zijn als zij visuele indrukken uit de omgeving ontvangen. Tijdens de slaap ontbreekt deze input en probeert het brein de chaotische (vooral visuele) belevingen in de hersenen tot een enigszins samenhangend verhaal te smeden.

De visuele indrukken die mijn brein tijdens de dag moeten activeren schijnen niet altijd even duidelijk door te komen doch ’s nachts keren zij in alle hevigheid terug. Overdag lukt het me vrij gemakkelijk om Oost-Indisch doof te zijn en me af te sluiten voor allerlei visuele prikkels die op me afkomen. Gedurende de nachtelijke uren echter word ik er meedogenloos mee geconfronteerd en is ontsnappen niet mogelijk. Ik ben jaloers op mensen die vertellen dat ze welhaast nooit dromen tijdens de slaap. Het lijkt me heerlijk om de gehele nacht slapend door te brengen zonder dat in je brein zich allerlei merkwaardige capriolen afspelen die de slaap behoorlijk kunnen verstoren. Ik noem mezelf een ‘droomfreak’. Er gaat geen nacht voorbij of de meest vreemde gedachten schieten als golven door mijn brein. Soms verschijnen zij als golfjes die rustig voortkabbelen maar meestal zijn ze wild stromend met draaikolken waarin ik regelmatig dreig te verzuipen. Het is voor mij gelukkig geen kommer en kwel. Ik ben niet anders gewend en elke morgen sta ik er versteld van welke merkwaardige bedenksels in de voorbije nacht opnieuw zijn langs gekomen. De dromencarrousel  biedt ook creatieve momenten waarin ik oplossingen vind voor problemen die je in het leven tegen komt. In mijn arbeidzame periode formuleerde ik in dromende toestand met het grootste gemak de inhoud van brieven of notities waarover ik al een poosje liep te piekeren. Ik kan u meedelen…ook de onderwerpen van mijn columns komen vaak tot leven tijdens de nachtelijke uurtjes. Met wat aanvullingen en correcties kan ik ze enkele uren later op de computer zonder te veel inspanning in de juiste vorm gieten.

Bent u ook zo’n droomfreak? Maakt u zich geen zorgen, het komt meer voor. U moet maar denken dat het verschijnsel uw creativiteit enorm positief beïnvloedt. En bovendien…de nachten zijn niet saai! Er gebeurt altijd wel wat. Ik wens u van harte ‘welterusten’.

Jan van der Krabben

 

Aanbevolen boeken

Alhoewel de overheid enige versoepeling van de lockdown inmiddels heeft doorgevoerd zijn wij ouderen toch veelal nog aan huis gekluisterd. Lezen is daarbij een aangename wijze om je te verpozen. Zolang de redactie van de nieuwsbrief het op prijs stelt om maandelijks enkele boeken ter aanbeveling aan u voor te leggen ga ik daar rustig maar mee door. Deze keer twee boeken van Nino Haratischwili (1983 Tbilisi) en een boek van Pascal Mercier (1944, Bern). Eerlijkheidshalve moet ik u bekennen dat ik dit laatste boek nog niet gelezen heb. Het ligt op mijn nachtkastje. Een vriendin heeft het mij warm aanbevolen.

 

 ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili. Dini van de Sluijs (ook lid van de BRES) belde mij onlangs met de mededeling dat ze dit boek aan het lezen was. ‘Ik heb nog nooit zo’n mooi boek gelezen’, vertelde ze mij. Ik moest even nadenken. Het kwam me zo bekend voor. Al snel had ik het in mijn boekenkast gevonden. Ik heb het boek vorig jaar gelezen. Het is een monumentaal, Tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de “rode’ twintigste eeuw.

 

Even later kom ik tot de ontdekking dat ik al ver gevorderd ben in een ander boek van Nino Haratischwili met de titel ‘De kat en de generaal’. In Duitse recensies lees je hierover: ‘Een grootse spannende roman over het omgaan met een oorlogsmisdrijf tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1995), geschreven als een misdaadroman met talloze verwikkelingen. Een roman over schuld, wraak en verzoening, die de spanning tot het laatste moment vasthoudt.’

 

 

 

 

 

 

Als derde boek wil ik u in deze nieuwsbrief aanbevelen ‘Het gewicht van de woorden’ geschreven door Pascal Mercier.

De zestiger Simon Leyland heeft te horen gekregen dat hij nog maar kort te leven heeft. Hij verkoopt de uitgeverij in Triëst die hij na de dood van zijn vrouw ruim tien jaar heeft geleid, en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, daar is hij ooit begonnen als vertaler, daar heeft hij zijn vrouw leren kennen en met haar twee kinderen gekregen. Daar heeft hij ook een huis geërfd van een oom. Hij neemt de tijd om de brieven te herlezen die hij het afgelopen decennium aan zijn overleden vrouw heeft geschreven om te ontdekken wie hij geworden is. Het zijn schitterende brieven over liefde, verlangen, eenzaamheid en de kracht van de taal die in hun leven zo’n belangrijke rol heeft gespeeld. En al neemt zijn lot toch nog een onverwachte wending, hij laat zich er niet door van de wijs brengen. Uiteindelijk is Simon Leyland, net als de hoofdpersoon van de roman waaraan hij begint, een gelouterd mens.

Veel leesplezier.  Jan van der Krabben

 

Op Stap met ……………………………

Ons bezoek aan Prinsjesdag op 15 september 2020 gaat niet door.
Helaas moeten wij – in verband met het 1,5 meter afstand houden beleid – het uitstapje naar Den Haag op 15 september a.s. afzeggen en verplaatsen naar 2021. De hoedjes mogen dus nog een jaartje op de plank blijven liggen!
Degenen die zich reeds hadden aangemeld én al betaald hadden, krijgen het bedrag teruggestort.
Omdat we verwachten dat de 1,5 meter regel zeker dit jaar nog van kracht blijft gaat ook de vakantiereis naar Frankrijk vooralsnog niet door.
Degenen die zich voor de reis hadden aangemeld worden persoonlijk op de hoogte gesteld.
Wij hopen van harte dat u snel weer met ons op stap kunt!

 

Mondkapjes

Lieve allemaal,

Nu wij met nieuwe Corona regels worden geconfronteerd zoals de plicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen kwam ik op het idee om voor u, onze leden, een gratis mondkapje aan te bieden.
Allereerst heb ik een ontwerp gemaakt en daarna iemand gezocht die ze belangeloos voor ons kon maken.

Hiervoor kwam ik terecht bij Nelly Meulendijk. Zij heeft er inmiddels 100 gemaakt. Geweldig toch, Nelly nogmaals mijn dank hiervoor. Indien u een mondkapje wenst kunt u mij bellen en we maken een afspraak wanneer u die, uiteraard veilig, kunt ophalen.

Janine Figeys: tel. nr. 073 5032036

 

Recept asperge hapje (uit de keuken van Janine)

Hieronder het recept voor een heerlijk asperge-hapje. Als u een paar asperges over heeft een lekker tussendoortje.
Met foto’s dus kan niet misgaan. Ook voor niet-topkoks heel goed te doen 😊

 

 

 

Benodigdheden:
Gekookte asperges
Bladerdeeg
Gekookte ham
Wat eigeel
Kwast.

Leg op een velletje bladerdeeg een plakje ham en asperge die u door de midden heeft gesneden
Rol dit op en bestrijk het rolletje met eigeel.
20 minuten in de oven op 120 graden.

Eet smakelijk!

Viering diamanten bruiloft

Onze leden Rita en Nico van de Veerdonk vierden onlangs hun diamanten bruiloft, 60 jaar. Nogmaals gefeliciteerd!!!
Helaas moet het daadwerkelijke feest door de corona-maatregelen worden uitgesteld naar later datum.
Hieronder een foto van het gelukkige paar.

 

Straks
als het gevaar zal wijken
de lucht weer helder kleurt
de straat weer ruimte ademt
zullen jij en ik de bloemen schikken
omdat de tuin tot volle bloei kwam
in een tijd van stil verdriet
een tijd waarin ’n man ’n vrouw
in honderdvoud ten grave is gedragen
zware wolken hingen
laag over het land
straks zullen we
weer hand in hand
de afstand overbruggen
armen om elkanders schouder
om toekomst en om leven.

 Ans van Kessel

 

Mei 2020

Column: Rimpels…

Corona een diepe rimpel in ons bestaan

Meestal probeer ik in de nieuwsbrief van mei een onderwerp aan te snijden dat een glimlach op het gezicht tevoorschijn tovert. De bomen en planten staan in volle bloei. Flora en fauna tonen zich van hun meest prille kant. Het doet je goed. Ook van glimlachen krijg je rimpels. Maar wel hele vriendelijke.

Nu in mei 2020 slaat door het coronavirus bij veel ouderen de angst om het hart. Wat betekent dat voor mij, voor mijn partner, voor de kinderen en kleinkinderen en voor allen die mij lief zijn? Mogelijk ervaart u van heel dichtbij welk verdriet het geeft als geliefden door het virus geveld worden en we afscheid van hen moeten nemen. Ook in mijn familie komt het angstwekkend dichtbij. Angstgevoelens en zorg veroorzaken bij het ouder worden vaak diepe rimpels in het gelaat.

Dit virus echter slaat een diepe zorgrimpel in ons gehele bestaan. Veel contacten worden afgesneden of danig beperkt. Een telefoontje, een mail, een appje of skypen is toch even anders dan gezellig samen een bakje koffie drinken, samen een wandeling of fietstocht maken, even winkelen of een terrasje pakken.

Ik heb het even nagekeken…vorig jaar schreef ik in de nieuwsbrief van mei het volgende: ‘Als je ouder wordt ga je meer en meer terugkijken op het leven dat achter je ligt. Een heel normaal verschijnsel. Het leven dat nog voor je ligt is ongewis. ’Hoe waar is het niet gebleken’. Wie had vorig jaar kunnen voorspellen dat in 2020 een pandemie de wereld in haar greep zou krijgen waarvan de omvang nog lang niet te overzien valt? Laatst hoorde ik een epidemie-deskundige zeggen: ‘Het is haast te voorspellen dat elke 100 jaar de mensheid te maken krijgt met een nieuw virus dat wereldomvattend miljoenen slachtoffers eist.’ In 1918 (102 jaar geleden) was het de Spaanse griep met circa 30 miljoen doden. Nu het coronamonster waarbij het nog minstens twee jaar zal duren voordat een adequaat vaccin ervoor zal kunnen zorgen dat we niet meer besmet raken. De ouders van veel BRES-leden maakten het mee in hun kinderjaren. Nu krijgen wij het voor de kiezen. Wij zullen het in ‘onze tijd van leven’ moeten doormaken. Mogen de goden verhoeden dat onze klein – en achterkleinkinderen rond de volgende eeuwwisseling opnieuw zo’n periode van angst, verdriet en zorg zullen beleven.

Zoals wij ouderen inmiddels uit ervaring weten: ‘De tijd staat nooit stil.’ Met elke ademzucht haal je de toekomstige tijd naar je toe. Het verleden staat je helder voor de geest. De toekomst is ongewis. woord van alle tijden.Tijd is de onstuitbare gang der dingen van toekomst door het heden naar het verleden’. De tijd valt niet te stoppen, ook al zouden we dat soms graag willen. Op basis van deze tijdsbeleving zullen we ons levenspad moeten vervolgen. Laten we elkaar daarbij helpen zo veel we kunnen. Ik hoop voor u en uw naasten in goede gezondheid.

Jan van der Krabben

 

Woord van de voorzitter

Beste vrienden,
Natuurlijk had ik graag een vrolijk en positief voorwoord willen schrijven.

Een schitterend voorjaar met prachtig weer, dat uitnodigt om er op uit te trekken en buiten mooie dingen te doen. Helaas dwingen de maatregelen van de overheid ons om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Als ik tussendoor in d’n Inloop kom en daar de stilte ervaar krijg ik een brok in mijn keel. Toch moeten we volhouden en ons houden aan de voorschriften.

Ik heb bewondering voor Sylvia, die, ook al is ze nog niet officieel als secretaris benoemd, ervoor zorgt dat alle zaken zoveel mogelijk doorgaan. Voor onze bezorgers die maandelijks de ONS en de nieuwbrief bij ons bezorgen.

Ik ben trots op jullie. Dank je wel!

Ik doe een beroep op eenieder van jullie. Geef a.u.b. wat extra aandacht aan vrienden, buren en kennissen met een kaartje, een belletje of een mailtje.

Natuurlijk gaat alles goed met ze, redden ze het wel en hebben ze geen hulp nodig. Je zult echter merken dat ze heel blij zijn met uw aandacht.

Afsluitend: blijf oppassen, hou je aan de regels en houdt vol.

Het komt goed!
Herman

 

Telefonische enquete

We hebben onlangs een telefonische enquête gehouden. Van een aantal leden hebben wij nieuwe gegevens gekregen. Een aantal leden hebben wij helaas niet kunnen bereiken omdat we geen of een onjuist telefoonnummer van hen hadden.

Mocht u na uw aanmelding bij BRES zijn verhuisd of een ander telefoonnummer hebben gekregen wilt u dit dan aan ons doorgeven.

Dat kan op emailadres: seniorenverenigingbres@ziggo.nl
of even bellen met 06 519 359 10.

Dank u wel.

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
15 mei: Marie-Anne Schram-Oomen
29 mei: Ans van Zutphen-van Lith

90-jarigen, de allersterksten
26 mei: Maria Geest-van Tienhoven

 

Mis ik jullie ??? (rectificatie)

Met deze vraag loop ik al een paar dagen rond.
Tja, ik heb nu tijd zat om te denken…mijn vriendinnen van de Driewiek.
Mis ik jullie??
Thea met d’r scherpe humor, Corry die nog op de wc breit als het moet, Janny en Diny die ik eeuwig dankbaar ben dat zij de kaarten voor mij maken en zorgen voor de koffie, Marijke met d’r poezen verhalen, Toos mijn allergrootste vriendin, Jo de stille maar steeds wakker, Riet met d’r ronde breinaalden.

Zou ik jullie missen??
Rianne onze grote redding in nood, Laurenda mijn landgenote en Ellen mijn buurvrouw jammer genoeg al een tijdje ziek.
Wil de eeuwige borduurster, en dan onze Gre die positieve reclame maakt voor onze omzet van de kerstkaarten, Francien die er alleen is als er getrakteerd wordt, en dan Jenny……tjonge wat mis ik dat steggelen.

Verder mis ik de koekjes, de klets maar vooral de echte vriendschap van onze Driewiek..
Ja, ik mis jullie en ik hou van jullie allemaal, blijf gezond…

Janine…

 

Voortgang project Begeleid Fietsen.

Ondanks alle beperkingen die de maatregelen rondom het coronavirus ons oplegt gaan de plannen en activiteiten rondom het project Begeleid Fietsen toch gewoon door.
Van het Oranje Fonds en de Berlicumse Stichting Vriendenfonds hebben wij donaties
van € 7000,– en €1000,– ontvangen. Wij zijn hen zeer erkentelijk!

Een tweede goede bericht is dat Piet van Pinxteren ons een gratis stallingplaatsvoor de fietsen heeft aangeboden. Geweldig bedankt, Piet!

In de Brug van 2 april heeft u een mooi artikel met foto over dit project kunnen lezen.
Deze duo fiets staat inmiddels bij ons in de stalling en de tweede, nieuwe fiets, komt eind april.

Op dit moment zijn wij voor wat betreft de fietsers helaas gebonden door de Corona maatregelen van het RIVM. Dat betekent dat voor dit moment alleen die mensen zich kunnen opgeven die gezamenlijk een huishouding voeren.

Mocht u aan de eisen voldoen en graag willen fietsen dan kunt u zich opgeven bij Jo van Kreij, tel.nr 06 230 96 148.

Wanneer onze 20 vrijwilligers met de deelnemers op de fiets aan de slag mogen, kunnen we helaas nog niet zeggen.
Wij hopen dat de maatregelen van de overheid dit over enige tijd toelaten.

Op bijgaande foto ziet u de familie G. Thissen, die de eerste duo fiets met succes heeft uitgetest. 

Wij houden u op de hoogte

Jo, Gerard en Herman

 

 

KAARTEN STUREN, NU MEER DAN OOIT….

Wat is er leuker dan een kaartje te ontvangen of te sturen? Gezellig met de post en een postzegel er op..deze keer geen email of een plaatje op Facebook. Nee, een kaartje dat je vast kan houden, omdraaien en twee, drie keer lezen.
Naar je beste vriend of vriendin die je al een tijdje niet hebt gezien? Je kinderen die alleen zwaaien voor jouw raam? En dan het grootste gemis: Je kleinkinderen… snik..
Wist u dat er bij BRES kaarten worden gemaakt en verkocht? Zo ja, prima. Zo nee, wat jammer.
Op dit ogenblik is het uiteraard niet mogelijk om kaarten te kopen bij d’n Inloop, want die is gesloten, maar als jullie kaarten willen kopen bel mij dan op 073-5032036, ik heb ze thuis liggen. Ik zet de bak voor de deur en kiezen maar.
Dat zou heel fijn zijn want ook onze omzet lijdt ook onder deze Corona-epidemie …onze productie draait momenteel op volle toeren..

Onze dank is groot…
Janny en Dinny..

 

Een BRES breinbreker

Met dank aan Peter en Tineke van Helvoort.

Een woordzoeker of speurpuzzel is een puzzel waarbij woorden gezocht moeten worden in een blok met letters. Deze woorden kunnen van links naar recht of van rechts naar links geplaatst zijn. Dit kan zowel horizontaal, verticaal en diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Streep alle woorden die u aan de rechterzijde kunt vinden weg in de breinbreker. Met de letters die overblijven kunt u onderaan de oplossing maken.

 

 

Op stap met ………………………

Helaas zijn – i.v.m. het coronavirus – alle evenementen door de overheid geannuleerd tot 1 september a.s. dus ook alle activiteiten van BRES, inclusief de uitstapjes!

Andre Rieu

Belangrijk bericht voor de deelnemers aan het uitstapje: Openluchtconcert André Rieu in Maastricht!
Op last van de Nederlandse regering mogen de openluchtconcerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht niet plaatsvinden in juli 2020.
Ook voor André Rieu en het Johannes Straussorkest was het erg moeilijk deze beslissing te moeten accepteren. Namens hen de allerbeste wensen voor iedereen.
Ze hebben hard gewerkt en alle concerten opnieuw ingepland. Alle tickets en arrangementen blijven geldig voor de openluchtconcerten in 2021.
The Walz Must Go On”.
Dit houdt in dat het concert dat seniorenvereniging BRES heeft geboekt verplaatst wordt naar donderdag 15 juli 2021.
Er zal dus geen restitutie plaatsvinden! Alle deelnemers van BRES aan het concert ontvangen van ons nog een persoonlijk bericht over de gewijzigde datum.

Laten we hopen dat we ook dan allemaal nog in goede gezondheid zijn.

Het is ook nog niet bekend of ná 1 september de geplande uitjes kunnen doorgaan; we hopen natuurlijk van harte van wel, dus houd de volgende leuke vooruitzichten in gedachten……..

 

Dinsdag 15 september: Bezoek aan Prinsjesdag in Den Haag

Vertrek: 09.00 uur vanaf het Mercuriusplein in Berlicum
Kosten: € 72,50 p.p., dit is incl. reis in luxe touringcar, koffie-thee (2x) + gebak, lunchpakket, plattegrond, tribuneplaats en driegangendiner op de terugweg.

Aanmelden:
Vóór 1 augustus via kbojanine@kpnmail.nl of 
073 – 503 2036.

Graag bij aanmelding het deelnamebedrag overmaken op NL54 RAB0 0113 5384 56 t.n.v. seniorenvereniging BRES o.v.v. Prinsjesdag

Graag doorgeven als u een rollator meeneemt!

Programma:

11.00 uur Koffie met oranjegebak in een restaurant nabij het Malieveld in Den Haag.

Daarna ontvangt u een lunchpakket met 2 broodjes, krentenbol, fruit en jus d´orange en een tribunekaart voor het Lange Voorhout plus plattegrondje van Den Haag.

14.00 uur Einde Prinsjesdagprogramma, nog even vrij te besteden in Den Haag
16.00 uur Vertrek naar diner adres
17.00 uur Driegangendiner in een gezellig restaurant onderweg
20.30 uur Verwachte terugkomst in Berlicum

Het zou bijzonder leuk zijn als de dames – om alvast in de sfeer te komen – een leuk hoedje op doen. De fraaiste outfit wordt beloond!

 

Maandag 5 t/m zaterdag 10 oktober 2020
Meerdaagse reis naar Frankrijk: Normandië en Bretagne

De meerdaagse reis gaat dit jaar naar Frankrijk! In zes dagen gaan we diverse mooie en historische plekjes bezoeken in Normandië en Bretagne; even terug de geschiedenis in maar ook genieten van mooie haventjes, kunst, cultuur en Franse specialiteiten.
Caen, Het tapijt van Bayeux, Dinan, Cap Fréhel, Le Mont Saint-Michel, St Malo, Honfleur, het museum in Arromanches en de tuinen van de Franse schilder Monet in Giverny staan allemaal op het programma.

De kosten voor deze reis bedragen € 600,00 p.p. all-in (dus ook de entrees van de excursies en musea, m.u.v. lunches en drankjes). Toeslag éénpersoonskamer € 155,00.

Is uw interesse gewekt, vraag dan een uitgebreid programma aan via margie.dieterman@home.nl of tel. 073 – 503 4028.
Opgave voor deelname aan deze reis: vóór 1 juli a.s.

Deze reis is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

 

ANNULERING PASSIESPELEN TE TEGELEN

Op de site van de passiespelen staat vermeld dat de spelen dit jaar NIET doorgaan maar doorgeschoven zijn naar volgend jaar.
Wat de gevolgen zijn weten we nog niet precies.
Wat het inschrijfgeld voor de passiespelen in Tegelen betreft zijn we namelijk afhankelijk van het besluit van de organisatoren van deze spelen en het KBO Kringbestuur. Er is nog geen duidelijkheid over de terugbetalingsregeling.
Zodra hierover een besluit is genomen zullen we actie ondernemen.
Dit is nog even afwachten. We houden jullie op de hoogte.

Namens Kring Maas Dommel
Ben van Roy, Mari Mauriks

 

Hoe kom ik de tijd door BRESQUIZ…

Beste vrienden,

Nu wij allen veel tijd hebben kregen wij het idee een leuke quiz in elkaar te zetten.
Een veelheid aan vragen over het bestuur, onze vereniging en de activiteitenclubs.
Vul de vragen in en stop hem in de bus Kerkwijk 45A van d’n Inloop, of mail ze aan ons (seniorenverenigingbres@ziggo.nl) voor 30 mei a.s. Uiteraard met vermelding van uw naam.

Diegene die de meeste antwoorden goed heeft, of misschien allemaal, ontvangt een leuke prijs: Een cadeaubon van € 25.00 voor besteding bij Smaakvol.
In de Nieuwsbrief van juni vermelden wij de uitslag van de quiz en de prijswinnaar.
Over deze uitslag voeren wij geen correspondentie …

Wij wensen u veel succes.

De vragen:

 1. Wat was de totale leeftijd van het algemeen bestuur van BRES op 1 januari van dit jaar?

 1. Hoeveel leden hadden wij op 1 januari van dit jaar?

 1. Wie is de voorzitter van KBO Brabant?

 1. Wat doet een ‘souffleur ’bij ONA?

 1. Hoe oud is het oudste lid van Levensvreugd?

 1. Hoeveel rollators staan er op dit moment bij Gerard Thissen in zijn kelder?

 1. Wat is het hoogste bod bij het bridgen?

 1. Wat mag je bij keezen met een vrouw (als kaart)?

 1. Wat is bij sjoelen het maximaal aantal punten dat er in 3 worpen gegooid kan worden?

 1. Hoeveel spaken zitten er in een fietswiel?

 1. Wat zijn de afmetingen van een Koersbalmat?

 1. Hoeveel stappen moet men per dag doen om gezond te blijven?

 1. Hoeveel vrijwilligers telt de zondag Soos?

 1. Hoeveel kaarten zitten er in een kaartspel?

 1. Hoe heet de bekendste Nederlandse filmacteur?

 1. Hoelang bestaat de Driewiek?

 1. Hoeveel toetsen heeft het accordeon van Theo van Hedel?

 1. Hoe lang is een biljart keu?

 1. Hoeveel leden heeft Lief en Leed bezocht in 2019?

 1. Wat was het laatste uitstapje van Op stap met…

Naam:

Adres:

 

Fietsplezier

In deze periode van heel veel thuis zitten en af en toe een rondje wandelen of een fietstochtje hebben we een mooie fietstocht in de omgeving uitgezet en zeker de moeite waard om te fietsen. Hij is ongeveer 30 km lang en gebaseerd op de ANWB-knooppunten.

Men kan starten bij nummer 5 op Beekveld.
vervolgnummers 5-57-38-39-72-73-85-61-50-60-59-58-94-80 en weer naar 5.

Veel fietsplezier van Wout en Paula Oliemeulen

 

Zorgladder mantelzorg

Het kan zijn dat u, door het wegvallen van thuiszorg, op zoek moet gaan naar andere ondersteuning.
Of uw mantelzorg heeft u dusdanig moeten ondersteunen in de afgelopen tijd dat het hem/haar teveel wordt.

Wat dan?

Er bestaat een Zorgladder Mantelzorg. Deze Zorgladder is onderdeel van de Richtlijn mantelzorgondersteuning. De richtlijn is door het ministerie van VWS, gemeenten en MantelzorgNL opgesteld om kwetsbare mensen thuis goed te kunnen ondersteunen.

Heeft u een vraag dan kunt u of een van uw naasten dit thema opzoeken op:
https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/zorgladder-mantelzorg

Mailt u liever een vraag dan kan dat naar: mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Bellen kunt u met: 030 760 60 55

 

Getrainde vrijwilligers van KBO-Brabant begeleiden senioren bij levensvragen

Veel senioren hebben vragen over zingeving, verlies en het leven in het algemeen. De coronacrisis roept nieuwe levensvragen op. Vragen over de waarde van het leven, over het er mogen zijn als oudere, over eenzaamheid of (geen) afscheid kunnen nemen. KBO-Brabant heeft een groep getrainde vrijwilligers klaarstaan om hierover met leden en niet-leden telefonisch in gesprek te gaan.

Ruim vóór de coronacrisis is KBO-Brabant reeds begonnen met de voorbereidingen voor het project Ons Gesprek. In samenwerking met een aantal partijen heeft KBO-Brabant elf vrijwilligers geworven en is een pilot-training ontwikkeld en uitgevoerd. Onze vrijwilligers zijn zorgvuldig gescreend en hebben een relevante beroepsmatige achtergrond als theoloog, docent, maatschappelijk werker, human resource manager, psychiatrisch verpleegkundige en klinisch psycholoog. In een training van zeven dagdelen hebben deze vrijwilligers zich verder verdiept in gesprekstechnieken en zingevingsvragen. Deze training is verzorgd door docenten van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen, Levenslint en De Vonk.

De vrijwilligers zijn daarmee toegerust om met senioren in gesprek te gaan over vragen als: Heb ik het wel goed gedaan? Is dit alles? En vooral nu: Hoe geef ik het een plek dat ik geen afscheid van een dierbare heb kunnen nemen? Of: Doe ik er op mijn leeftijd nog wel toe? Vragen die mensen wellicht niet zo makkelijk met naasten willen of kunnen bespreken, omdat ze te gevoelig liggen of omdat deze naasten er niet (meer) zijn. Vragen die nu, door de crisis, helaas nog actueler en talrijker zijn dan voorheen.

Om senioren met levensvragen ondanks de huidige contactbeperkingen toch van dienst te kunnen zijn, is de vrijwilligersgroep beschikbaar voor telefonische gesprekken over levensvragen. Geriater Judith Wilmer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven staat de vrijwilligers van KBO-Brabant bij om hen te informeren over corona-gerelateerde vragen. Bovendien staat het team van Wilmer als medische achtervanger klaar voor onze vrijwilligers, dit voor het geval zich bellers met medische vragen aandienen.

Voor het project Ons Gesprek ontvingen wij subsidie van onder meer het Oranjefonds.

Werkwijze

Een gesprek aanvragen kan door te bellen met KBO-Brabant (073) 644 40 66 of te mailen naar egeelen@kbo-brabant.nl. Wij brengen de oudere dan in contact met een van onze vrijwilligers. We willen de drempel om te bellen zo laag mogelijk houden en stellen deze dienstverlening daarom kosteloos beschikbaar aan leden en niet-leden van KBO-Brabant. De frequentie en duur van het contact hangen af van de behoefte van de oudere en ook de inhoud van de gesprekken kan per persoon erg verschillen. Sommigen zullen met bepaalde vragen zitten, anderen willen juist hun verhaal delen. Onze vrijwilligers zijn er om de goede vragen te stellen, te luisteren en te helpen waar ze kunnen.

 

Aanbevolen boeken

Nog zelden heb ik in deze periode van het jaar zo veel tijd kunnen besteden aan het lezen van boeken die mij boeien. Bij velen van u zal het niet anders zijn. Het is ook een welkome afwisseling tussen alle informatie over de coronaproblemen die dagelijks over ons wordt uitgestort. Als deze nieuwsbrief verschijnt hebben we er twee maanden van een bijna ‘lock down’ op zitten. Mogelijk komen er nog maanden bij voordat we weer met een gerust hart onze buitenactiviteiten samen met anderen mogen beleven.

Voor degenen die graag een boek ter hand nemen wil ik in deze nieuwsbrief opnieuw een korte beschrijving geven van een drietal bijzonder interessante boeken die ik onlangs gelezen heb. Als u ze niet wilt kopen mag u ze zelfs bij mij komen lenen.

 

Het boek ‘Arctica’, mijn biografie van de Noordpool, (2018) is geschreven door Bernice Notenboom (1962). Zij is een ervaren poolreizigster, klimaatjournaliste, filmmaakster en geeft lezingen over haar ijskoude ervaringen. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte. Met tal van voorbeelden weet zij de lezer duidelijk te maken welke ingrijpende gevolgen er zijn door de opwarming van de aarde. Zij stelt: ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde.’ Een zeer verhelderend boek voor al degenen die nog twijfelen over de zichtbare effecten.

 

Het paradijs zoeken gaat over een gemis, een verlangen naar iets wat de mens ooit bezat en is kwijtgeraakt. Arita Baaijens beschrijft haar zoektocht in een schitterend geschreven boek ‘Zoektocht naar het paradijs’, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië, (2016). Na een persoonlijke crisis reist zij af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen.

 

‘Pachinko’ (2018)van de auteur Min Jin Lee (1968) is een prachtig uitgewerkte, verslavende familiegeschiedenis. Het is een bespiegeling over de offers die immigranten brengen om elders een thuis op te bouwen. Deze keer gaat het over vluchtelingen die tijdens de Koreaanse oorlog jaren geleden hun toevlucht zochten in Japan. Het Parool schreef over het boek: ‘Een kruising tussen een Dickensiaanse sociaal geëngageerde historische roman en een klassiek immigrantendrama. Ouderwets meeslepend voor-de-openhaard-proza.’

Jan van der Krabben

 

 

 

De Driewiek

Beste allemaal,

De Driewiek, ons breiclubje steunt al jaren het Nationaal ouderenfonds, de opbrengst van onze gebreide dassen, mutsen etc… schenken wij.
Dit is in de loop der jaren een aanzienlijk bedrag geworden.

Wij hebben unaniem besloten, in goed overleg met het bestuur, om een ander goed doel te zoeken en wel dichterbij huis.
Aangezien wij eind vorig jaar al gebreide dassen en mutsen hadden gegeven was onze keuze snel gemaakt.

De voedselbank van de Vincentius-vereniging, nu en ook na deze verschrikkelijk periode van Corona kunnen zij deze zeer zeker onze financiële bijdrage gebruiken.

Daarom zou ik aan de leden van BRES toch willen vragen, kom eens langs op woensdagmiddag in d’n Inloop (zodra het weer kan en mag) om te kijken wat wij allemaal voor leuks te koop hebben voor zeer kleine prijsjes.

Koffie en een kuukske krijg je bij ons altijd…

Zou super zijn!!!!

Jenny en Janine

Inzamelen voor de voedselbank

Er is door de coronacrisis een groot gebrek aan houdbare levensmiddelen voor de voedselbank, daarom blijft voorlopig inzamelen heel belangrijk.

Bij Wout en Paula Oliemeulen, Otterhage 13 in Berlicum is een inzamelpunt voor de Voedselbank en kan men houdbare producten inleveren.
Er staat een krat bij de oprit en bij de voordeur waar u de producten kunt doneren.

U kunt op de site van de Vincentius-vereniging: www.vincentiusgestel.nl alles lezen over deze inzameling.
Voorbeelden van producten waar de Voedselbank blij mee zou zijn:
Rijst, spaghetti/macaroni, soep (blik/pak), groente (blik/pot), cruesli/muesli, koffie (gemalen), suiker, zoet broodbeleg (pot/pak).

 

Even lachen……..

Hij krijgt een mail van zijn 15-jarige kleinzoon :
Dag opa, alles goed ? Het is super wat we nu allemaal kunnen!
Jammer, dat ik je niet meer kan bezoeken.
Voor mijn zakgeld , weet je , je mag dit op mijn rekening overschrijven op bankrekening nr. NL ……..

Gemakkelijk toch, of niet
Uw liefhebbende kleinzoon .

En grootvader antwoordt:
Lieve kleinzoon , alles gaat goed.
Ik heb een scanner gekocht van een vriend .
Dus zal ik een briefje van 20 euro doorsturen met de scanner en als je even tijd hebt kun je het origineel komen halen bij mij thuis .
Getekend: Uw virtuele grootvader .

 

 

Twee mafketels hebben vakantie en besluiten op de fiets naar het strand te gaan. “Lekker zwemmen in de zee”, roept de ene opgetogen. “Ja, en daarna pannenkoeken eten in het restaurant!”, lacht de andere.

In Zandvoort aangekomen zien ze ineens een bordje STRANDWEG staan. “Ach, wat jammer”, zegt de ene mafketel teleurgesteld, “Nou is het strand weg. Gelukkig kunnen we altijd nog zwemmen in zee”. Even verderop staat een bordje: ZEEWEG.

Mooie boel, de zee ook weg, laten we dan maar meteen pannenkoeken gaan eten”. Maar dan zien ze een bord met WEGRESTAURANT staan.

Nou is het welletjes”, zegt de ene tegen de andere. “Kom, we gaan naar huis.

 

 

Telefoon
Hallo, met wie?”
Met Barend”.
Met wie?”
Je spreek met Barend! De B van Bernard, de A van Antoon, de R van Rudolf, de E van Eddy, de N van Nico en de D van Dirk”.

Ja, die ken ik allemaal, maar wie van jullie is nu aan de telefoon?”

 

Gedachten als je ouder wordt

Met mij er is totaal niets aan de hand
Ik ben nog net zo fit van lijf en verstand
Wel wat artrose in mijn heup en knie
Als ik buk is ’t of ik sterretjes zie
Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog
Maar ik ben nog fantastisch goed…….zo op het oog
Met steunzolen, die ik heb gekregen
Loop ik weer langs ’s Heren wegen
Kom ik in de winkels en ook weer op het plein
Wat heerlijk, zo gezond te mogen zijn
Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen
En om over vroeger te kunnen dromen
Mijn geheugen is niet meer zoals het was
En ik ben weer vergeten, wat is gisteren nog las
Ook heb ik wat last met mijn ogen
En mijn rug raakt meer en meer gebogen
De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog
Maar ik ben nog fantastisch goed….zo op het oog
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij
Als ik kijk naar foto’s, over vroeger van mij
Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren
Wilde ik een mooie jas, moest ik heel lang sparen
Ik ging fietsen, en wandelen overal heen
En kende geen moeheid zo het scheen
Nu ik ouder wordt, draag ik graag grijs, blauw of zwart
En loop heel langzaam, vanwege mijn hart
Doe het maar op Uw gemak, zei de cardioloog
U bent nog fantastisch goed….zo op het oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel
Als ik niet slapen kan en tot honderd tel
Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is
En of dat beeld van goud niet een beetje raar is
Mijn tanden liggen in een glas
Mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas
Mijn steunzolen naast het bed op de stoel
U weet dus wat ik met die twijfel bedoel
Trek niets in twijfel, zie de pedagoog
U bent nog fantastisch…..zo op het oog
En ’s morgens als ik ben opgestaan
En eerst de afwas heb gedaan
Lees ik het laatste nieuws in de krant
Ik wil toch blijven, en naderhand
Doe ik van alles: eerst geef ik de planten water
De kamer stoffen doe ik later
Wel gaat alles wat traag
Heb na ’t eten wat last van mijn maag
Maar ik wil niet zeuren, want ‘mag
Dat is heel normaal op je ouwe dag
Aanvaard het rustig, zegt de psycholoog
U bent nog fantastisch goed……zo op het oog.

 

Natte voeten in het Dynamisch Beekdal

Soppend door diepe plassen wandelde ik op een dag langs de oevers van de sterk gestegen rivier de Aa in het prachtige Dynamisch Beekdal.
De avond tevoren werd de regio getrakteerd op een enorme wolkbreuk.
In korte tijd viel er volgens de informatie van enkele vrienden, die over een regenmeter beschikken, circa 70 mm regen. Dat zijn heel wat emmers water per vierkante meter.
Straten en tuinen stonden blank. Ik was reuze benieuwd hoe ons Dynamisch Beekdal erbij zou liggen na een dergelijke hoos hemelwater.
Het was me bekend dat het Dynamisch Beekdal soms niet zo makkelijk toegankelijk is. Zeker na een regenbui kunnen gras en klei glibberig zijn.
Maar ik had de veters goed gestrikt en werd daarvoor beloond.
Na enkele uren kwam ik, weliswaar met natte voeten, met een voldaan gevoel thuis.
Het was de moeite waard. Wat heb ik genoten. Reeds meerdere malen heb ik het onlangs aangelegde natuurgebied vol trots aan vrienden laten zien.

Op 10 september 2017, is het Dynamisch Beekdal door het Waterschap Aa en Maas feestelijk geopend.
De inwoners van Berlicum en Middelrode ontvingen als het ware een cadeau van de overheid ter compensatie van de aanleg van de vierbaans autoweg langs de Zuid-Willemsvaart.
Op de gemeentelijke website van Sint-Michielsgestel lees je: ‘Dit is natuurlijk een hele mijlpaal na ruim 10 jaar werk aan ruim 10 kilometer Aa.
Met de aanleg van het Dynamisch Beekdal is het complete landschap vanaf Kasteel Heeswijk tot aan Den Bosch veranderd.
Er is onder andere een recreatieve impuls gegeven aan het gebied, we hebben een mooiere leefomgeving gecreëerd rondom Berlicum en Middelrode, wateroverlast in ´s-Hertogenbosch wordt voorkomen en we hebben (verloren gegane) natuurwaarde hersteld.’ Tevens is het gebied voor de inwoners van Berlicum en Middelrode een prachtig plek om een ommetje te maken.

De nieuw gegraven meanders, poelen en waterbergingen zijn natuurlijk het mooiste om te bewonderen van dichtbij.
Daarom heeft waterschap Aa en Maas een wandelroute van ongeveer negen kilometer uitgestippeld die langs vele mooie plekken leidt.
Kattenstaart, duizendblad, vogelwikke, cichorei, kamille, wilde peen en klaversoorten geven een kleurrijk palet aan de oever van de Aa.
Waar die oever precies begint, is niet altijd duidelijk. Af en toe stap je toch net wat dieper weg dan je op voorhand dacht.
Verschillende eenden en reigers komen daar juist op af. In het drassige gebied is volop eten te vinden.

Op de foto hierboven kunt u zien hoe de Aa op haast natuurlijke wijze meandert door het landschap zoals dat vroeger het geval is geweest.
Geen saai uitziende kaarsrechte stroom meer. De wandelroute volgt de meanderende rivier en is op verschillende punten te starten of te beëindigen.
Langs de route staan kaarten met de nodige informatie.

Mogelijk kom ik u nog eens tegen. Ik kan u de wandeltocht aanbevelen.
Je raakt niet uitgekeken, zeker niet na een hoosbui.

Jan van der Krabben..

 

April 2020

Beste leden,

Toen wij begin maart besloten ons ouderenhome d ‘n Inloop die maand te sluiten en alle activiteiten af te lasten en/of op te schuiven, hadden wij niet het idee dat het coronavirus zo heftig zou toeslaan.

Helaas hebben wij naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen met alle consequenties van dien moeten besluiten d ’n Inloop ook in april en mei dicht te laten en alle activiteiten voor deze maanden af te gelasten.

Wij realiseren ons dat dit, vooral voor de eenzamen en alleenstaanden onder ons, hard aankomt. Onze excuses hiervoor.

In de maand maart maakten we ons erg zorgen over deze speciale groep, zodanig dat we besloten om ze te benaderen. Toen echter bleek dat het moeilijk was alleen deze leden te bellen, namen wij het besluit alle leden te bellen. Met een ledenbestand van 949 was dat een hele klus. Dankzij de inzet van een 12- tal vrijwilligers werd het karwei toch binnen een week geklaard.

Inmiddels was ons ter ore gekomen, dat er in onze gemeente en regionaal allerlei spontane hulp- en ondersteunende acties op gang waren gekomen. We waren benieuwd hoe dit door onze leden werd ervaren.

De gestelde vragen tijdens onze telefoongesprekken waren:

 • Hoe gaat het met je/jullie?
 • Kunnen we helpen of van dienst zijn met:

    – boodschappen doen,

    – de hond uitlaten,

    – huisarts of apotheek bezoeken,

    – af en toe een telefoontje van iemand?

 • Hoe ervaar je de maatregelen en adviezen van de overheid?

Algemene vaststellingen:

 • Het bleek een goede actie te zijn. We kregen reacties als:

  Wat bijzonder en mooi dat u mij belt en aandacht aan mij geeft.

  Belt u volgende week weer?
Misschien moeten we dit toch jaarlijks doen????

 • De 12 vrijwilligers, waarvan enkelen vooraf hun bedenkingen hadden, hebben de belactie als heel bijzonder en zinvol ervaren.
 • De aandacht en hulp van buren, vrienden, kinderen en kleinkinderen bleek groot en hartverwarmend.
 • Er wordt (te) weinig gebruikt gemaakt van hulp en ondersteuning, die de Gemeente, BINT, KBO Brabant en anderen aanbieden.
  Dit komt waarschijnlijk door:
  * Niet bekend met de digitale wereld;
  * Het voelt niet vertrouwd met een onbekende;
  * Hoe kom ik daar dan mee in contact;
  * Ik vraag niet zo graag om hulp.

– Jammer dat de hulp, de zorgorganisaties, de frequentie afbouwen.
Met name het sociale contact wordt dan als eerste gemist.

– Waarom is de berichtgeving door de media (t.v., radio en krant) alleen maar zorgelijk, negatief en zwaar op de hand? Gebeuren er dan helemaal geen mooie en leuke dingen meer in ons land?

– Men houdt zich voor 99% aan de adviezen/maatregelen van de overheid. Voor velen is het een vrijwillige “lock down”.

– Het grootste gemis is: Kinderen en kleinkinderen en het niet aanwezig kunnen zijn bij het laatste afscheid van familie of vrienden.

– Jammer dat de vervoersdienst in Berlicum-Middelrode is gestopt. Men begrijpt het echter wel. Een dringend bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis kan nu alleen door een familielid worden gedaan.

– Ondanks dat ze zelf, gezien de leeftijd, ook tot de risicogroep behoren bieden een 10-tal leden toch hun hulp aan. Hartverwarmend toch!

Samenvattend: 

– Wij hebben 99 % van onze leden telefonisch kunnen bereiken.

– De informatie die wij hierdoor hebben verkregen is zeer nuttig en van belang.

   

De volgende verzoeken/items worden door ons opgepakt:

 • 10 x hulp bij het boodschappen doen
 • 5 x informatie en hulp bij de maaltijdverzorging
 • 33 x informatie over hulp/ondersteuningsorganisaties in de regio
 • 8 x adviezen bij persoonlijke zaken
 • 19 x een vaststelling van een verkeerd tel. nummer

Ik dank de 12 vrijwilligers en ons bestuur voor hun inzet en medewerking aan deze bijzondere actie. Ik ben trots op jullie!!!!!!!!!!

Herman Schunselaar

voorzitter seniorenvereniging BRES

 

Noot van de redactie
In de komende maanden zullen we waarschijnlijk, door het coronavirus, weinig activiteiten kunnen melden.
Toch willen wij u de maandelijkse nieuwsbrief niet onthouden.
We hebben daar uw hulp voor nodig.
Zijn er zaken die u wilt delen? Leuke boeken, leuke films, wetenswaardigheden, een pluim voor iemand in ons ledenbestand?
Deel het met ons via onze mail (of vraag iemand anders een mail namens u te versturen),
seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Wij behouden ons het recht voor om uw bijdrage in te korten.
Dank u wel.

Column: Rimpels…

Levendige handel met de kleinkinderen

Wij ouderen hebben de laatste twee decennia een forse inhaalslag moeten maken om op het speelveld van de sociale media niet geheel van de mat gespeeld te worden.
Ik herinner me dat ik in mijn laatste arbeidzame schooljaar (2001/2002) me op het nippertje nog kon inschrijven voor een intensieve cursus met het doel je verder te bekwamen in het gebruik van de pc, mobiele telefoon en iPad.
Of dat laatste medium ook reeds in het programma zat ben ik even kwijt.
Mogelijk dat de iPad pas enkele jaren daarna in het vizier kwam.

Het ministerie had een pot geld beschikbaar gesteld om het niveau van leraren in het gebruik van de pc danig op te krikken. De leerlingen dreigden hen voorbij te streven. Nog juist voor ik met pensioen ging heb ik daar gretig gebruik van gemaakt.

Niet alle leeftijdgenoten hebben die kans gekregen. Vele ouderen hebben zich het gebruik van de sociale media eigen moeten maken met een cursusje hier, een cursusje daar of met hulp en veel geduld van de kinderen en kleinkinderen. Ook zijn er jammer genoeg onder de 70/80/90 – plussers nog meerderen die na jarenlang geploeter het bijltje erbij neer gegooid hebben. Het gebruik van de mobiele telefoon lukt nog vaak wel. De eventueel aangeschafte pc en/of iPad hebben ze netjes opgeborgen in de rommelkast of aan een van de kleinkinderen cadeau gedaan.

Voor degenen die hebben doorgezet en zich met vreugde omringen met de zich in sneltreinvaart vernieuwende sociale media openbaart zich een nieuw fenomeen. Wat zie ik om mij heen gebeuren? Jongeren zijn voortdurend op zoek naar de nieuwste snufjes op het terrein van de sociale media. Ook de grote merken van dat spul spelen daarop in door bepaalde updates en upgrades voor de oudere exemplaren niet meer van toepassing te verklaren. Je kunt op die leeftijd natuurlijk ook moeilijk achteropraken bij je leeftijdgenoten. Als er een in de klas de blits kan maken met de nieuwste Apple iPhone dan volgt de rest in rap tempo. De ‘ouwe modelletjes’ verhuizen naar hun ouders of in de meeste gevallen naar de opa’s en oma’s. Weten die veel van Apple 5 c, 5 S of 7, terwijl de nieuwste Apple 11 veel sneller is en er heel sexy uitziet. Als het apparaat het nog redelijk doet dan zijn wij ouderen al snel geneigd een deal te sluiten met het jonge grut. In ruil voor het nieuwere apparaat wordt een leuk bedragje gestort op de rekening van kleinzoon of kleindochter. Een levendige handel tussen de generaties.

Onlangs stootte mijn jongste kleindochter met een schalks lachje en twinkelende oogjes mij aan en zei: ‘Kijk Opa een echte Apple 7 terwijl jij nu ‘maar’ een 5c hebt; zullen we een deal maken? Jij de Apple 7 voor de gemiddelde prijs die ze op marktplaats vragen?’ Opa’s en Oma’s gaan gauw overstag. Bij deze Opa is het niet anders. Ik loop zelf al geruime tijd bij de tennismaten die ik wekelijks ontmoet trots met mijn Apple 7 te zwaaien. Mijn kleindochter maakt de blits maar deze Opa evenzo. Wat kan het leven toch boeiend zijn.

Jan van der Krabben

 

MAAR DE LENTE WIST HET NIET….

Het was begin 2020…
De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug,
Februari was een hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen
De natuur was onrustig, alsof ze de mensen iets wilde vertellen, alsof ze de mensen ergens voor wilde waarschuwen…En toen werd het Maart…

Het was Maart 2020…
De straten waren leeg, de meeste winkels waren gesloten, de meeste auto’s stonden langs de kant van de weg, de mensen kwamen bijna niet meer buiten en dat over de hele wereld, landen gingen op slot, de mensen konden niet geloven dat dit gebeurde, het was zo surrealistisch…Iedereen wist wat er aan de hand was

Maar de lente wist het niet
En de bloemen bleven bloeien
En de zon scheen…De eerste mooie lentedag sinds lange tijd brak aan
En de zwaluwen kwamen terug
En de lucht werd roze en blauw
Het werd later donker en ‘s ochtends kwam het licht vroeg door de ramen

Het was Maart 2020…
De jongeren studeerden online, vanuit huis
Kinderen speelden onvermijdelijk vooral in huis
Pubers verveelden zich, ouders wisten niet wat te doen
Mensen kwamen alleen even buiten om boodschappen te doen of om de hond uit te laten
Bijna alles was gesloten …Zelfs de kantoren, hotels, restaurants en bars
Het leger begon uitgangen en grenzen te bewaken
Mensen moesten vanuit huis gaan werken
Ondernemers kwamen in de problemen
De meeste kinderen konden niet meer naar school
Er was ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in ziekenhuizen, operaties en onderzoeken werden uitgesteld…Iedereen wist het

Maar de lente wist het niet en het ontsproot
Ze draaide onverstoorbaar  haar jaarlijkse programma af
Ze schonk ons haar mooiste bloemen en haar heerlijkste geuren
Het was Maart 2020 

Iedereen zat thuis in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief
Sommige mensen mochten niet meer naar hun werk, anderen móesten
Elkaar omhelzen, kussen of een hand geven was ineens een bedreiging
Iedereen moest flinke afstand tot elkaar bewaren, dat was afschuwelijk
In de supermarkt waren allerlei schappen leeg

Allerlei leuke dingen gingen niet meer door, daar werd een streep door gezet en niemand wist wanneer dat weer kon
Mensen werden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede was
Over de hele wereld werden veel mensen ziek en het was besmettelijk…
Er was isolatie, ziekte en paniek….Toen werd de angst pas echt!!

En de dagen zagen er allemaal hetzelfde uit…
En de weken duurden ineens veel langer…
En iedereen hoopte dat er niet nóg meer strenge maatregelen zouden volgen…
De mensen zaten vast in een film en hoopten dagelijks op dé held…
De wereld was vertraagd terwijl het geen vakantie was, niemand had dit verwacht…Iedereen wist wat er gebeurde

Maar de lente wist het niet en de rozen bleven bloeien
De Magnolia stond in de knop
De vogeltjes begonnen aan hun nestjes

En toen…
Het plezier van koken en samen eten werd herontdekt
Iedereen gaf elkaar tips over leuke dingen die je met je kinderen kon doen
Er was weer tijd om te schrijven en te lezen, mensen lieten hun fantasie de vrije loop en verveling ontsproot in creativiteit
Sommigen leerden een nieuwe taal
Sommigen ontdekten kunst
Sommigen ontdekten dat ze niet écht leefden en vonden de weg naar zichzelf terug
Anderen stopten met onwetend onderhandelen
Iedereen had van de één op de andere dag veel meer tijd voor het gezin
Eentje sloot het kantoor en opende een herberg met slechts vier mensen
Anderen verlieten hun vastgeroeste relatie om de liefde van hun leven te vinden
Anderen boden aan om voor kwetsbare mensen boodschappen te doen of te koken
Iedereen wist ineens wat een ‘vitaal beroep’ was, deze mensen werden helden, ze werden meer gewaardeerd dan ooit
Anderen gingen op afstand muziek met elkaar maken of zingen om op deze manier samen te zijn
Mensen kregen oog voor eenzaamheid en verzonnen dingen om er iets aan te doen
Mensen herstelden van hun stressvolle leven
Mensen die elkaar niet kenden begonnen spontaan een praatje met elkaar
Sommigen maakten vliegers van papier met hun telefoonnummer erop zodat eenzame mensen ze konden bellen
De overheid ging bedrijven en zelfstandigen helpen zodat ze niet failliet zouden gaan of mensen zouden moeten ontslaan
Gepensioneerde zorgpersoneel bood zichzelf aan om te helpen in de Zorg
Uit alle hoeken kwamen vrijwilligers, iedereen wilde iets doen

Om 20:00 uur s ‘avonds gingen mensen uit allerlei landen klappen voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgpersoneel die keihard aan het werk waren om in de zorg alles draaiende te houden

Het was het jaar waarin men het belang erkende van gezondheid en verbinding, van saamhorigheid, van sociale contacten en misschien ook van zijn roeping, dit deed iets met het collectieve bewustzijn, dit deed iets met alle mensen…
En de economie ging bijna kopje onder, maar stopte niet, het vond zichzelf opnieuw uit
Het was het jaar waarin de wereld leek te stoppen, het jaar waarin we met elkaar in de geschiedenisboeken zouden komen…Dat wisten we allemaal

En de lente wist het niet,
En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit
En het werd steeds warmer
En er waren veel meer vogels

En toen kwam de dag van bevrijding…
De mensen keken tv en de premier vertelde iedereen dat de noodsituatie voorbij was
En dat het virus had verloren!
Dat iedereen SAMEN had gewonnen!!!
En toen ging iedereen de straat op…
Met tranen in de ogen…
Zonder maskers  en handschoenen…
De buurman werd geknuffeld, alsof hij een broer was
En de wereld was mooier en liefdevoller geworden
En de mensen waren humaner geworden
En ze hadden weer waarden en normen
De harten van mensen waren weer open, en dat had positieve gevolgen
Doordat alles stil had gestaan kon de aarde weer ademen, ook zij was genezen van wat de mensen háár veel eerder hadden aangedaan

En toen kwam de zomer….
Omdat de lente het niet wist
En hij was er nog steeds
Ondanks alles
Ondanks het virus
Ondanks de angst
Ondanks de dood

Omdat de lente het niet wist,
leerde iedereen
de kracht van het leven…

Susan Blanco (De Taalrecycler)
“Geïnspireerd door mensen”

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!

1 mei: Joke Kastelijn-Boeren
3 mei: Theo Steenbergen
4 mei: Marietje Hubers-van Osch
7 mei: Theo Lommen

90-jarigen, de allersterksten!

23 april: Miet Pennings-van de Pas

Aanmelden van leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, 06 519 359 10 of e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten en dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. graag doorgeven aan het secretariaat.

 

Misschien een beetje troost

De maatregelen die door de regering genomen worden om de corona-pandemie mede te helpen beteugelen doet mij terugdenken aan het jaar 1951. Ook toen waarde er een besmettelijk virus rond door een stad die tijdelijk op slot ging. Chinese toestanden zeggen we nu. Maar in 1951 was het Tilburgse werkelijkheid, toen plots een zeer besmettelijke pokkenepidemie uitbrak. Dodelijke zwarte pokken. Gruwelijk jeukende zweren over het hele lijf, tot rondom de ogen en in de mond. Toen de gemeentelijke hoofdinspecteur van de Volksgezondheid op Koninginnedag bekendmaakte dat er enkele gevallen van pokken waren geconstateerd, gingen de alarmbellen af. In Tilburg én in het hele land.


Mensen van wie werd vermoed dat ze waren besmet, moesten direct binnen blijven. Men mocht absoluut de deur niet meer uit en er mocht niemand naar binnen. Op het raam zat een plaat met daarop de tekst ‘besmettelijke ziekte’.

Waarom vertel ik u deze jeugdherinnering? Alhoewel mijn ouders met het gezin in Den Bosch woonden mocht ik als 10-jarig jongetje enkele weken niet naar school. Moeder had namelijk contact gehad met een man uit Tilburg die wekelijks de was kwam ophalen. Die man bleek ook besmet te zijn. Ons gezin werd gesommeerd enkele weken binnenshuis te blijven. Daar hadden wij als kinderen in eerste instantie niet zo’n probleem mee. Het voelde als vakantie. Een plaat voor het raam met daarop ‘besmettelijke ziekte’ kan ik me niet herinneren. Wel moesten alle gezinsleden met spoed tegen pokken ingeënt worden. Toen echter na enkele dagen bleek dat we echt de deur niet uit mochten om buiten te spelen werd de kinderschare redelijk balorig. We voelden ons als gevangenen in eigen huis. Wat zal moeder blij geweest zijn toen het grut na veertien dagen weer naar buiten kon.

Nu na bijna 70 jaar krijgen mijn vrouw en ik een beetje hetzelfde gevoel. We zitten min of meer opgesloten in onze woning, gelukkig met wat meer comfort dan 70 jaar geleden. Af en toe luchten we onszelf door het halen van boodschappen of door een wandeling in het buitengebied van het dorp. De kinderen sommeerden ons, gezien onze leeftijd, uiterst voorzichtig te zijn en vooral binnen te blijven en zo min mogelijk contacten te hebben met familie en vrienden. Hoe ouder je wordt is het meer en meer verstandig te luisteren naar de goede raad van je kinderen. Ook de overheid bestookt ons met maatregelen die je voor je eigen bestwil maar ook uit solidariteit naar de samenleving dient op te volgen. Daar is bij ons geen enkele discussie over.

Dat gevoel van ‘gevangen zitten’ valt ook wel weer mee. Ik ben het boek aan het lezen met de titel ‘Eindstation Auschwitz’. Daarin beschrijft Eddy de Wind (psychiater) zijn belevenissen in het kamp van 1943 – 1945. Als je dat tot je door laat dringen dan kom je al snel tot de gedachte: ‘Hoezo gevangen in eigen huis door het coronavirus? Waar praten we over?’ Misschien geeft dat een beetje troost.

Jan van der Krabben

 

Videobellen via WhatsApp

Komt u tijdelijk niet meer in contact met de (klein)kinderen?
Zou u het leuk vinden om met die vriend of vriendin niet alleen te bellen maar hem/haar ook te kunnen zien?

Er is een oplossing hiervoor: videobellen via WhatsApp!

Uiteraard moet de WhatsApp app dan op uw mobiele telefoon geïnstalleerd zijn.

WhatsApp heeft sinds enige tijd een functie die behalve bellen ook de mogelijkheid biedt om videogesprekken te voeren. Deze functie is te vergelijken met bijvoorbeeld FaceTime en Skype. Dit zijn telefoongesprekken die via het internet verbinding maken.

U betaalt geen extra kosten voor het bellen, maar verbruikt wel data.
We gaan ervan uit dat u dit via wifi vanuit thuis doet. Het is dan gratis.

Zo werkt het
Open een gesprek in WhatsApp
Tik op de camera rechtsboven om het videobellen te starten
Direct wordt het telefoongesprek gestart en zal WhatsApp een verbinding tot stand brengen!

 

Mis ik jullie……….?

Met deze vraag loop ik al een paar dagen rond.
Tja, ik heb nu tijd zat om te denken…mijn vriendinnen van de Driewiek.

Mis ik jullie??

Thea met d’r scherpe humor, Corry die nog op de wc breit als het moet, Janny en Diny die ik eeuwig dankbaar ben dat zij de kaarten voor mij maken en zorgen voor de koffie, Marijke met der poezen verhalen, Toos mijn allergrootste vriendin, Jo de stille maar steeds wakker, Riet met der ronde breinaalden,

Zou ik jullie missen??

Wil de eeuwige borduurster, en dan onze Gre die positieve reclame maakt voor onze omzet van de kerstkaarten, Francien die er alleen is als er getrakteerd wordt, en dan Jenny……tjonge wat mis ik dat steggelen.

Verder mis ik de koekjes, de klets maar vooral de echte vriendschap van onze Driewiek..

Ja, ik mis jullie en ik hou van jullie allemaal, en blijf gezond…

Janine

 

Toneelvoorstelling Ona 1 en 2 mei afgelast

Helaas hebben wij moeten besluiten om de voorstelling “Een moordvrouw” geen doorgang te laten vinden.

Zodra Den Durpsherd weer wordt opengesteld zullen wij op een middag daar aanwezig zijn om iedereen die een kaartje gekocht heeft het geld daarvoor terug te betalen. Die datum zullen wij tijdig bekend maken zodat wij zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken. Mocht u op die datum verhinderd zijn dan kunt u daarna bij een van de leden terecht.

Daarvoor kunt u na telefonische afspraak terecht bij:

Nico Bissels, Pastoor Verlindenstraat 1a te Middelrode 06-57759807

Frans van Osch, Kelwis 36 te Berlicum 06-83717666.

Wij hopen u allen in goede gezondheid te mogen begroeten voor de toneelvoorstelling van 2021.

 

Op stap met………..

ging met de bus een dagje uit. Velen van ons zijn niet meer zo goed ter been. Het in en uit stappen verloopt dus niet altijd even vlot, maar de chauffeurs hebben bewonderingswaardig veel geduld. We kwamen

‘s avonds weer aan bij d’n Inloop met een volle bus. Het uitstappen kon beginnen. Na zo’n hele dag is iedereen best wel moe. We zullen ongeveer een kwartier voor de ingang hebben gestaan toen de chauffeur, die blijkbaar ook wel eens naar huis wilde, aanstalten maakte om uit te stappen.
Op mijn vraag wat hij ging doen antwoorde hij: “ik ga eens kijken of ze soms achterin weer instappen”.

Janine Figeys

Aanbevolen

Als deze nieuwsbrief verschijnt hebben we er alle enkele weken van een bijna ‘lock down’ op zitten. Ik zal er niet van opkijken als er nog verschillende weken bij komen voordat we onze comfortabele ‘holen’ weer met een gerust hart kunnen verlaten voor een bezoekje aan vrienden, een bridgeavond, een uitje in het restaurant, filmbezoek, sport, een aangename wandeling, een fietstocht en wat dies meer zij.

Voor veel ouderen zijn het weken dat het lezen van een boek aangename afleiding biedt tussen alle t.v. – programma’s door die ons van informatie voorzien over die ‘verdomde rotziekte’ die ons bedreigt. Gelukkig dat lezen bij velen van ons van oudsher in het DNA zit opgesloten. Weet u niet goed welk boek u ter hand moet nemen dan wil ik u graag behulpzaam zijn. Drie boeken, die ik onlangs gelezen heb, wil ik van harte bij u aanbevelen.

Het boek ‘De nachtstemmer’ (2019) van Maarten ’t Hart. Als liefhebber van zijn boeken is dit opnieuw een juweeltje van zijn hand. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een Groningse orgelstemmer krijgt de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld van eigenaardige dwarsliggers die ervan genieten mensen van buiten ertussen te nemen.

 

Begin dit jaar kwam de herdruk uit van het boek ‘Eindstation Auschwitz’ , mijn verhaal vanuit het kamp (1943 – 1945) van Eddy de Wind. Ik moet u ervoor waarschuwen dat zijn verhaal je af en toe bij de strot grijpt. Toen in het najaar van 1944 de Russen Auschwitz naderden, besloten de nazi’s hun sporen uit te wissen. De gevangenen moesten richting Duitsland lopen – later zouden dit de dodenmarsen worden genoemd. Eddy verstopte zich en bleef achter in Auschwitz. Hij vond een schrift en een potlood en begon te schrijven.

 

Tot slot het boek dat in september 2019 in één maand zes herdrukken beleefde: ‘De meeste mensen deugen’, een nieuwe geschiedenis van de mens van de nog jonge maar inmiddels vermaarde historicus Rutger Bregman. Jan Terlouw zei over dit boek: ‘Dit indrukwekkende boek rekent af met ons vaak verwrongen mensbeeld. Het is hoopgevend zonder onrealistisch te zijn. Het overtuigt, omdat het gedegen is. Het heeft me geboeid van het begin tot het eind.’ Geert Mak zegt: ‘Eindelijk weer een boek waar een mens vrolijk van wordt.’ En daar zitten we toch allen in deze beangstigende periode duidelijk op te wachten.

Jan van der Krabben.

Korte fietstochten.

In verband met het coronavirus is besloten de korte fietstochten niet op 7 april te starten maar pas in de maand mei. Uiteraard alleen als dat op dat moment weer mag.

Mocht u hierover nog informatie willen hebben dan kunt u contact opnemen met Gerard van der Steen, tel. 073-5031298.

 

Zie haar (Ans van Kessel)

Soms plukt ze zomaar
woorden uit de lucht
proeft lente in de zinnen
stapt uit de maat en kleurt
haar eigen wegen
ze weet de koude uren
ver achter zich te laten
omdat het brekend ijs
haar angst doorbroken heeft
nu danst ze
in het open veld
los van het alledaagse
op blote voeten
met wapperende haren.

Storm (Ans van Kessel)

Het is angstaanjagend stil op straat
alleen de vogels zingen
dragen takjes naar hun nest
de lente
staat te springen
er waart een virus door de lucht
de mensen schuilen binnen
men houdt de deuren dicht
uren dagen weken maanden
zullen ons passeren
tot het tij zal keren
en in de wachttijd blijven wij
naar mooie liederen luisteren
over dood en ziekte fluisteren
hopen dat de storm bedaart
de lucht weer klaart
en alle vogels zingen
omdat de lente
staat te springen.

 

Maart 2020
Column: Rimpels…

Wat gaat de tijd toch snel

Velen van u zullen hetzelfde ervaren hebben zoals mijn vrouw en ik destijds in het jaar 1995.
Ons eerste kleinkind werd geboren. Er brak als het ware een nieuw tijdperk in het leven voor ons aan.
De intensiteit van de emotie was mogelijk nog heviger dan bij de geboorte van de eigen kinderen.
Ik herinner me nog heel wel dat ik als een trotse nieuwbakken opa door het schoolgebouw paradeerde.
Aan iedereen die maar wilde liet ik het eerste fotootje van de nieuwgeborene zien.
Het kreeg een plaatsje op mijn bureau en is er tot aan mijn pensionering in 2002 nooit meer van verdwenen.
Er volgden nog zes kleinkinderen die met dezelfde warmte een plekje veroverden in ons bestaan.

Inmiddels zijn de meesten uitgegroeid tot volwassen jonge mensen, die bijna hun studies al hebben afgerond, een relatie hebben en vol verwachting naar de toekomst kijken.
De twee jongsten worden binnenkort zeventien jaar.

Waarom vertel ik u dit?
Onlangs belde onze kleinzoon (1998) of het uitkwam dat hij een weekendje bij ons kon doorbrengen,
‘Natuurlijk jongen’, is de eerste uitroep. ‘Wij schrappen alles op onze keukenkalender, je bent van harte welkom!’

Enkele dagen later kwam hij aanrijden in de auto van zijn vader.
‘Kinderen worden groot’, zei ik tegen mijn vrouw. Het weekend was uitermate gezellig.
Heerlijk gewandeld, lekker gegeten en volop gekletst over zijn toekomstplannen als afgestudeerd scheikundige.

Na afloop zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: ‘Wat gaat de tijd toch razendsnel voorbij.
Weet je nog dat we vanaf 1995 elke maandag oppasten bij die twee.
Ik bracht je in alle vroegte naar Nijmegen. Daarna haastte ik me naar school waar ik soms enkele minuutjes te laat aankwam.’ Met een grijns wensten ze me goede morgen met de opmerking: ‘Zo weer lekker op tijd, kon je geen afscheid nemen van het kleine grut?’

Ruim twintig jaar hebben we dat met alle genoegen volgehouden.
Mijn vrouw was er de gehele dag. Ikzelf wist niet hoe snel ik me na schooltijd weer naar Nijmegen spoedde om toch ook nog enkele uren te genieten van het kroost.
Hoe ouder ik werd hoe meer ik me veroorloofde tijdig van school te vertrekken.
Ik plande nooit vergaderingen op maandag na schooltijd.
Ik voelde van mijn collega’s dat ze mij die extra uurtjes met de kleinkinderen wel gunden,

Na de basisschool dachten we dat ze de oppas van opa en oma wel niet meer nodig zouden hebben.
Maar dat was beslist niet het geval. ‘Jullie blijven toch wel komen op maandag?’, was hun uitdrukkelijke wens. ‘We vinden dat zo gezellig.
Oma kookt heel lekker voor ons en de spelletjes met Opa willen we niet missen.’

Meer dan twintig jaar hebben we de kinderen zien opgroeien, schommelen geleerd, liedjes gezongen, met ze gepuzzeld, verhalen voorgelezen, in de tuin gevoetbald, gevolleybald en badminton gespeeld, met huiswerk geholpen en voor ze gezorgd als ze ziek waren. Wat wil je als opa en oma nog meer.

Nogmaals, wat jammer dat het allemaal zo snel voorbij gaat. Maar och, zo is het leven.
Nu is het prachtig dat de kleinkinderen met enige regelmaat naar ons toe komen om te kijken hoe het met ‘die oudjes’ gaat. Zo voel je je nog niet maar voor hen ben je dat natuurlijk wel.
Wat is het dan leuk om over vroeger te praten en ze opnieuw te verwennen met een lekker etentje.
Zij herinneren zich alle leuke momenten die je met ze beleefd hebt.
Daar ben je dankbaar voor en dat doet je uitermate goed.

Jan van der Krabben

 

Algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering wordt gehouden op 24 maart om 14.00 uur in De Moerkoal.
Na afloop van de vergadering en een korte pauze treedt Piet Bekkers voor u op.
Wij ontvangen u graag om 14.00 uur met een kopje koffie.
We hopen er op de 24e een geslaagde middag van te maken en vertrouwen op een grote opkomst.

Agenda:

1. Opening door de voorzitter.

2. Mededelingen.

3. Goedkeuring notulen van de Algemene Najaarsvergadering van 19 maart 2019.

4. Herdenking van de overledenen door onze voorzitter

5. Verslag van de kascontrolecommissie en benoeming nieuwe kascontrolecommissie.

6. Financieel verslag over het boekjaar 2019 en begroting 2020.

7. Jaarverslag van 2019.

8. Bestuursverkiezing: volgens rooster is aftredend Ad Beex. Hij stelt zich herkiesbaar.
Jeanne Vink, secretaris treedt af.

Wij stellen 2 nieuwe bestuursleden voor: Sylvia Groot en Margie Dieterman.(deze nieuwe bestuursleden stellen zich elders in deze nieuwsbrief aan u voor).

Eenieder kan zich kandidaat stellen mits hij/zij zich daartoe schriftelijk kandidaat stelt uiterlijk 1 dag voor aanvang van de ledenvergadering. De kandidaatstelling dient voorzien te zijn van 5 handtekeningen van leden.

9. Rondvraag.

Na een korte pauze volgt een optreden van Piet Bekkers (zie hieronder)

De vergaderstukken kunt u ook vinden op onze website. Tijdens de vergadering liggen ze ook hier en daar op de tafel. Stelt u prijs op een geprint exemplaar te ontvangen dan kunt u dit per email aan ons mededelen.

Het bestuur

Piet Bekkers, conferencier uit Rooi, gaat ons na de algemene ledenvergadering vermaken.

Zoals hij zelf aangeeft is hij lid van KBO Brabant en verdiende de kost als directeur in de Gezondheidszorg.
Hij was vorig jaar 50 jaar getrouwd en kan nog steeds lachen!

Hij vindt het leuk om ook ander  mensen aan het lachen te krijgen

Onder het motto: “Blij bejaard is goud waard”

 

 

 

Nieuwsbrief op de email
Helaas zullen wij voorlopig onze nieuwsbrief niet meer naar de leden kunnen mailen.
Dit komt door problemen met onze provider.

U kunt natuurlijk altijd de nieuwsbrief, enkele dagen voordat u hem in uw brievenbus ontvangt, digitaal lezen op onze website www.seniorenverenigingbres.nl.

 

Onze nieuwe kandidaat-bestuursleden

Mijn naam is Margie Dieterman, getrouwd met Leander Petit, heb 2 schatten van dochters en woon 35 jaar in Berlicum. Ben ruim 40 jaar in dienst geweest bij GGZ Oost Brabant, locatie Coudewater in Rosmalen waar ik ontspanningsactiviteiten organiseerde voor de bewoners, reisjes en uitstapjes voor medewerkers en senioren en PR-activiteiten bij de communicatie-afdeling.
Op het moment ben ik ruim een jaar met pensioen, heb dus tijd en met veel plezier ga ik de uitdaging aan de ervaring van mijn werkzaam leven betekenis te geven bij seniorenvereniging BRES.
Van harte hoop ik dat we samen met Janine en Paula en u veel leuke, gezellige, leerzame en ontspannende momenten zullen beleven.

 

Ik ben Sylvia Groot, getrouwd met Evert Verburg. Wij wonen bijna 3 jaar in Berlicum. Samen hebben we 4 zoons en inmiddels 5 kleinkinderen. Ik werk 4 dagen per week als ondernemer, ik heb een eigen bedrijf in coaching en training. De 5e dag in de week (en vaak nog iets meer) is voor BRES, waar ik Jeanne ga opvolgen als secretaris. Ik loop al bijna een jaar met haar mee, dus sommigen van u kennen me al.

Ik vind het belangrijk dat alle letters in BRES ook worden uitgevoerd en gefaciliteerd. Daar ga ik in de komende jaren mijn best voor doen!

 

 

BRES heeft een Facebookpagina!!!

Wat is Facebook??Facebook is een sociaal netwerk waar u informatie en leuke berichten over uzelf op kwijt kunt zoals b.v. over uw hobby’s, interesses of vakantiefoto’s. U benadert bekenden en nodigt ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen dan de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gezet. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden. U moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen. Als u mensen uitnodigt moeten zij uw invitatie accepteren, voordat zij op de FB pagina kunnen kijken.

Ook meldingen van activiteiten binnen onze vereniging worden op deze pagina gezet,
JAMMER genoeg is het aantal ‘likes’ heel beperkt.

De FB pagina is al een paar jaar operationeel en wij hebben nog maar 115 vrienden.
En er zijn heel veel leden van BRES op FB maar zij weten misschien niet dat wij als vooruitstrevende vereniging daar ook deel van uitmaken.

Dus een vriendelijk verzoek om onze pagina te liken..het kost je niets en je mag er ook reacties op plaatsen. Mocht je iets leuks hebben meegemaakt in jouw werkgroep laat het ons weten, foto erbij, (i.v.m. privacy altijd eerst toestemming vragen) mailen naar kbojanine@kpnmail.nl.

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!
4 maart: Chris van den Akker
10 maart: Riet Bosch
25 maart: Dory de Haan-Gubbels
28 maart: Jenny Bijnen-Buijk
31 maart: Bep van de Akker-Kerp

 

Aanmelden van leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. graag doorgeven aan het secretariaat.

 

Toneelstuk “Een Moordvrouw”

Vrijdag 13 maart om 20. 00 uur en zaterdagmiddag om 14.00 uur brengt toneelgroep ONA (Ouderen Nog Aktief) het stuk “EEN MOORDVROUW” op de planken in Dun Durpsherd.

Ook dit keer belooft het weer een spetterende voorstelling te worden.

Het is een klucht in twee bedrijven en staat garant voor veel lachsalvo’s in de zaal.

In het stuk is Nicole een vrouw, die getrouwd is geweest met drie mannen, die allemaal op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen.
Door uitkering van de levensverzekeringen heeft zij anderhalf miljoen euro ontvangen.
Dit geld heeft zij samen met haar zakenpartners Erik en Sjef geïnvesteerd in een vastgoed project in Spanje. De dag voor het vertrek naar Spanje verschijnen de overleden mannen ten tonele en eisen het verzekeringsgeld op.
Er zit voor Nicole niets anders op dan de overleden mannen te doden.

Kaartjes zijn verkrijgbaar voor 8,5 euro per stuk voor aanvang van de voorstelling bij de ingang van de zaal.

 

Verzamelingen ’n goed nieuw huis geven, opruimen of …
Seniorenvereniging Bres wil voor haar leden en overige belangstellenden met u van gedachten wisselen wat je doet met verzamelingen als je op leeftijd komt en de bakens (moet) gaan verzetten.
Kleiner wonen, de zolder moet leeg, partner is er niet meer of gewoon opruimen.
Zomaar weggeven of overlaten aan ’n handelaar is ook al zowat.
Mogelijk zijn er plaatselijk andere belangstellende personen en/of verenigingen.
Wij organiseren derhalve een voorlichtingsavond op 16 maart, aanvang 19.30 uur in d’n Inloop.

We hebben Hein Kremers (tevens lid van Bres en bekend met taxaties en veilingen) gevraagd daarover de nodige voorlichting te geven, met u van gedachten te wisselen en waar gewenst aansluitend de nodige adviezen te geven.
U bent ook in de gelegenheid om eventuele eigen verzamelingen in te brengen in de discussie of persoonlijk met de heer Kremers.
De toegang is gratis, voor koffie/thee en andere consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd.

 

Het dansfeest in Den Durpsherd.
Op dinsdagmiddag 31 maart is het weer zo ver.
Dan wordt er van 13:30 uur tot 16:30 uur in de grote zaal van den Durpsherd voor de derde keer weer gedanst. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Tilburgse coverband ” The Golddiggers”
Een muzikaal trio die dans en luistermuziek uit de jaren 60/70 ten gehore brengt.
Ik herinner u aan mijn laatste oproep.
Kom op dinsdagmiddag 31 maart met vrienden en kennissen naar den Durpsherd.
Wij willen er een sfeervolle middag met voor elk wat wils van maken en de basis leggen voor een regelmatige dansmiddag in den Durpsherd.

Wij zijn wel genoodzaakt een entree te vragen van € 2,50 (niet te veel).
Tot de 31e, voetjes van de vloer!!!!

 

Project begeleid fietsen
In de nieuwsbrief van december 2019 hebben wij u geïnformeerd over ons plan het project begeleid fietsen op te zetten.
In de afgelopen maanden hebben wij niet stilgezeten en zijn we blij met de resultaten tot nu toe.
Er hebben zich reeds 15 vrijwilligers aangemeld die zich willen inzetten voor dit project.
Natuurlijk zijn er nog steeds vrijwilligers van harte welkom. Het vinden van sponsoren was iets lastiger.
Wij hebben 20 bedrijven/organisaties aangeschrevenen van wie er 12 een afzegging hebben gestuurd.
Van de Stichting tot steun voor de zorg aan ouderen in ‘s-Hertogenbosch kregen we een toezegging van € 6500.
Geweldig toch !! Van de resterende acht bedrijven zijn wij nog in afwachting maar zeker positief.
Onze Seniorenvereniging BRES heeft zich garant gesteld voor de aanschaf van de eerste elektrische duo fiets. Fantastisch!!

Het vinden van een geschikte stallingsruimte is niet gemakkelijk.
Als iemand daar een oplossing voor weet laat het mij dan alstublieft weten.
Er zijn al enkele vragen van toekomstige gebruikers. Dat is nog iets te vroeg.
Ik kan wel de toezegging doen dat wij in april /mei 2020 van start gaan.

Wij houden u op de hoogte.
Herman

 

Korte fietstochten.
De winter ligt weer achter ons. Op 7 april gaan de korte fietstochten weer van start.
Er wordt dan elke dinsdagmorgen gefietst van 9.30 tot ca. 12.00 uur.
In de omgeving worden mooie tochten uitgezet van ongeveer 25-30 kilometer.
Na een uurtje fietsen wordt er kort gepauzeerd om de inwendige mens te versterken.
Men kan zelf koffie/thee meenemen .
Alleen de laatste dinsdag van de maand wordt er een terrasje genomen.
Iedereen mag aan deze fietstochten deelnemen, u hoeft zich daarvoor niet aan te melden.
Vertrek altijd vanaf d’n Inloop om klokslag half tien

 

Toertochten op de fiets
Wilt u alvast de data voor de toertochten voor dit jaar in uw agenda noteren:
6 mei, 1 juli en 26 augustus. Er zijn hele mooie tochten uitgezet!

De toertocht is altijd verrassend en heel gezellig.
Er wordt gestart bij d’n Inloop om 09.30uur  en rond 16.30 uur zijn we daar weer terug.
Er wordt ongeveer 50 kilometer  gefietst met voldoende tijd  voor koffie, lunch en wat lekkers.
Als het heel slecht weer is, wordt de tocht een week verschoven.
Noteer alvast de data in uw agenda en laat Tonny Schouten, telefoon 0610901126 weten dat u deelneemt.
Ook kunt u haar bellen als u vragen heeft.

 

Op stap met………..

27 maart: Farmshop Berlicum Wertsteeg 17
Deze maand zoekt Op stap met.. het dicht bij huis.

Voor degene die ons niet kennen:
Wij zijn Remco en Gertie Schouten en hebben en melkveebedrijf en farmshop.
In onze shop verkopen wij de verse melk van onze koeien, de eitjes van onze kippen, de lekkerste runderburgers van Bami en lokale, pure, verse en heerlijke producten van andere bedrijven, o.a. lekkere Jam en kruidenthee uit Schijndel, havengrutten van de Halm, appels uit de Dungen, aardbeien uit Vennenhof, honing uit Berlicum. Zo kan ik nog even doorgaan.”

En dan zijn we ineens ondernemer van het jaar!
Wat ontzettend gaaf! Nog steeds een beetje sprakeloos en overdonderd dat het meest ondernemende dorp van Nederland ons deze prachtige eervolle titel heeft gegund!”

Rondleiding, bezoek aan de winkel en uitleg…Prijs: € 3.00

13.20 uur: Verzamelen Mercuriusplein maar je mag ook met de fiets, te voet, rollator, taxi, laat het even weten. Aanmelden voor 20 maart: Telefonisch 073-5032036 of via de mail kbojanine@kpnmail.nl

Bedrag overmaken bij aanmelding naar NL54RABO0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres. Doorgeven als je de rollator meeneemt.

Dagtocht 75 jaar Bevrijding van Brabant
Donderdag 23 april

Vertrek: 9.00 u. vanaf het Mercuriusplein
Kosten: € 53,50 incl. koffie/thee, gebak, uitgebreide lunch, vervoer in luxe bus, entree Overloon, rondleidingen en gids.
Aanmelden: Vóór 15 maart a.s. via
kbojanine@kpnmail.nl óf 073 – 503 2036 en het deelnamebedrag overmaken op NL54RABO 0113 5384 56 t.n.v. seniorenvereniging BRES ovv Dagtocht 75 jaar Bevrijding Brabant

Een hele dag met een speciale WOII-gids, die u voert van het Oorlogsmuseum Overloon naar Helmond; de corridorroute rondom Eindhoven (Operatie Market Garden), Son en Best.
Dit wordt een interessante dag met natuurlijk op zijn tijd een natje en droogje. U bent van 9.00 u. tot 17.30 u. onder de pannen.

Ook de leden van KBO Den Dungen, Sint-Michielsgestel en Gemonde kunnen deelnemen aan dit uitstapje.

Een kijkje achter de schermen bij de grootse modewinkel van Nederland:
Van Tilburg. Donderdag 12 mei in Nistelrode.

Houd deze datum vrij, informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.
Rectificatie: in tegenstelling tot eerdere berichten zullen we bij van Tilburg geen modeshow kunnen bijwonen. Graag hierover geen rechtstreeks contact met Van Tilburg opnemen.

Meerdaagse reis naar de invasiestranden in Normandië en Bretagne

Maandag 5 t/m zaterdag 10 oktober 2020

De meerdaagse reis gaat dit jaar naar Frankrijk! In zes dagen gaan we diverse mooie en historische plekjes bezoeken in Normandië en Bretagne; even terug de geschiedenis in maar ook genieten van mooie haventjes, kunst, cultuur en Franse specialiteiten.
Caen, Het tapijt van Bayeux, Dinan, Cap Fréhel, Le Mont Saint-Michel, St Malo, Honfleur, het museum in Arromanches en de tuinen van de Franse schilder Monet in Giverny staan allemaal op het programma.

De kosten voor deze reis bedragen € 600,00 p.p. all-in (dus ook de entrees van de excursies en musea, m.u.v. lunches en drankjes). Toeslag éénpersoonskamer € 155,00. Is uw interesse gewekt, vraag dan een uitgebreid programma aan bij margie.dieterman@home.nl

Deze reis is helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Filmavonden.

Zoals altijd bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom en starten we na een kopje koffie om 19.30 uur met de voorstelling. En dat alles voor € 5,–.

Woensdag 11 maart februari: Film “Traffic”.

Traffic is een Amerikaanse drama film uit het jaar 2004 .

De film is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen, die te maken hebben met de drugsoorlog die gaande is in de Verenigde Staten.
Vanuit verschillende levensklassen worden de problemen in verband met drugs, de gevaren die op de loer liggen en de onbetrouwbaarheid van mensen in die donkere wereld naar voren gehaald.
Elke verhaallijn heeft een eigen kleur zodat het verschil duidelijk is. Traffic werd in 2001 beloond met 71 prijzen waaronder vier Oscars.
De topacteur Michael Douglas is een van de geweldige spelers in deze schitterende film

 

Woensdag 25 maart: Film: “The Stepford Wives”.

The Stepford Wives uit 2004 is de verfilming van het gelijknamige boek van Frank Oz. Twee topactrices Nicole Kidman en Bette Midler spelen er beiden een geweldige rol in. Programmamaakster Johanna Eberhard (Nicole Kidman) krijgt een inzinking wanneer ze wordt aangevallen door een deelnemer.
Haar man besluit, voor haar gezondheid, om samen naar het chique Stepford te verhuizen.
Zij komen tot de conclusie dat er iets vreemds aan de hand is met de in alle opzichten perfecte vrouwen van Stepford.
Deze komedie wordt ook wel gezien als de Americain dream.

 

 

 

 

Februari 2020
Column: Rimpels…
Ouderenzorg vroeger

Er wordt al jaren gesproken over tal van problemen in de ouderenzorg.
‘De urine loopt langs haar enkels,’ zo begon recent het zoveelste debat over de toestand in verpleeghuizen.
Zowel in de Tweede Kamer als in de bekende talkshows op de televisie staat het onderwerp ‘ouderenzorg’ hoog op de agenda.
Soms zit ik met enig mededogen te kijken naar minister Hugo de Jonge, die ouderenzorg in zijn pakket heeft, als hij tijdens een interview weer eens stevig aangepakt wordt.
Hij doet zijn stinkende best om de problemen zo goed mogelijk op te lossen en toch krijgt hij om de haverklap bakken kritiek over zich heen.

Toch wil ik trachten alle BRES-leden die deze rimpel lezen ervan te overtuigen dat we blij mogen zijn dat we in deze tijd oud worden en niet bijvoorbeeld in de eerste helft en begin tweede helft van de vorige eeuw.
Tot aan de jaren ’60 waren er nauwelijks voorzieningen voor bejaarden.
Velen van ons herinneren zich als kind een inwonende opa of oma die in een achterkamertje zijn of haar dagen sleet.
Vaak denk ik nog aan mijn alleraardigste demente opa die in ons huis en in de tuin ronddoolde.
Moeder had er haar handen vol aan. Wie niet door eigen kinderen kon worden verzorgd, leefde vaak eenzaam, arm en verwaarloosd.
Pas met de toenemende welvaart in de jaren ’60 werden de eerste bejaardenhuizen gebouwd.
Aanvankelijk leken die het paradijs op aarde, maar ook dat bleek niet te kloppen.


Op 24 augustus 1970 werd dat pijnlijk duidelijk in het televisieprogramma De Ombudsman (VARA). Marcel van Dam stelde uitgebreid de misstanden in particuliere tehuizen aan de kaak.
Verhalen over verwaarlozing van ouderen, intimidatie en fysiek geweld; ouderen werden opgesloten, vastgebonden of in kasten gestopt.


De uitzending veroorzaakte een stroom van reacties uit het hele land.
Er volgde een tweede uitzending, waarbij o.a. uit brieven van ouderen werd geciteerd: ‘De bejaarden worden ‘s nachts om twee uur gewekt voor een bad. Is dat geoorloofd?
Als ze er wat van zeggen, worden ze geslagen en naar het bad gesleept.
Als ze protesteren dan wordt er gezegd: “houd je mond, anders ga je naar het gekkenhuis.’

Het tumult naar aanleiding van de televisie-uitzendingen drong ook door tot de politiek.
Hannie van Leeuwen (ARP) stond aan de basis van de eerste Nota Bejaardenbeleid in 1970, met onder andere voorstellen van de bouw van 12.000 bejaardenwoningen per jaar.

Nu zijn we weer in een totaal andere tijd beland.
Wij ouderen worden door de overheid gesommeerd zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
Vele ouderen willen ook niet anders. Als het echt niet meer kan dan komt het verpleeghuis in beeld.
Aan dat hele systeem zitten ook vele haken en ogen. Daarover schrijf ik graag een andere keer.
Maar laten we niet denken dat het vroeger allemaal beter was.

Jan van der Krabben

Dank aan onze logo adverteerders !!!!!!!!!!!!

Ook in het nieuwe jaar 2020 willen wij onze logo-sponsoren hartelijk dankzeggen voor het plaatsen van hun logo advertentie in onze nieuwsbrief.

Ruim 40 bedrijven en organisaties steunen ons op deze manier met hun logo-advertentie .
Door deze steun kunnen wij ook dit jaar weer leuke en zinvolle
activiteiten voor onze leden organiseren, nogmaals dank daarvoor.

Wij weten uit ervaring, dat sommige ondernemers uit Berlicum-Middelrode het al jaren moeilijk hebben.
Opboksen tegen internet en supermarkten valt niet altijd mee. Ons verzoek en devies luidt daarom:

ALS U IETS MOET KOPEN, DAN NIET TE SNEL ONS MOOIE DORP UITLOPEN .

Kijk dan eens bij onze logo-sponsoren , Zij doen hun uiterste best om u optimaal te adviseren en goed en snel van dienst te zijn.

Het bestuur

Ouderenadviseurs:

In de komende periode ontvangt u van de belastingdienst een verzoek tot het doen van aangifte.
U kunt hiervoor de hulp inroepen van de ouderenadviseurs van BRES.
Om hiervoor in aanmerking te komen mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 35.000,00 voor een alleenstaande en € 50.000,00 voor gehuwden of samenwonenden.
Het gaat om eenvoudige aangiften met inkomen in box 1 (AOW, pensioen of looninkomsten) en eventueel inkomen in box 3 (vermogen zoals banktegoeden, effecten e.d.)
Voor de gemaakte kosten (reiskosten, kosten papier en printen e.d.) wordt een maximale vergoeding van € 12,00 gevraagd.
U kunt contact opnemen met de volgende ouderenadviseurs:

Jan Kuipers: tel. 0731694 of 06-17346896
Marius van Lankvelt: tel. 073-5031706
Ad Houtepen: tel. 073-5032653 of 06-33678199.

Als u hulp nodig hebt bij het invullen van formulieren kunnen Jan en Marius u ook hiermee helpen.

Contributie 2020.

De contributie voor 2020 van € 24,– wordt van de leden die een doorlopende machtiging tot incasso van de contributie hebben afgegeven, geïncasseerd op 24 februari 2020.
De incasso vindt plaats ten gunste van ons bankrekeningnummer NL76RABO0106900447 onder vermelding van ons incassant-ID NL97ZZZ171155000000 met als betalingskenmerk uw lidmaatschapsnummer.

Leden die (nog) geen machtiging hebben afgegeven verzoeken wij vriendelijk de contributie per omgaande te voldoen op bovengenoemd bankrekeningnummer onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer.

Leden van wie de contributie 2020 op 1 april 2020 niet is ontvangen, krijgen een herinnering hiervoor, verhoogd met een bijdrage in de kosten van € 2,50.

Ad Beex, penningmeester.

Toneelclub Ona.

Op 13 en 14 maart a.s. weer een spetterende voorstelling door toneelvereniging ONA in Den Durpsherd.

Het stuk “Een Moordvrouw” is een klucht in twee bedrijven en is vanaf het begin hilarisch.
Het staat garant voor vele lachsalvo’s en is echt een aanrader voor eenieder die eens gezellig even weg wil en zin heeft om eens lekker te lachen.
Noteer de datum alvast in uw agenda.

Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf 25 februari bij de kassa van Den Durpsherd, de Moerkoal en bij Mieke Wijgergangs.
Op 4 maart kunt u ook kaartjes kopen in d’n Inloop van BRES tussen 14.00 en 16.00 uur

 

De Driewiek

Onze breiclub “de Driewiek”, de gezelligste club uit de regio, is elke woensdagmiddag (50 keer per jaar) van 13.30 tot 16.00 uur actief in d’n Inloop.
Eenieder is van harte welkom om te breien, te haken of voor een ontspannen babbeltje onder het genot van een kopje koffie en een koekje.
Onze dames breien, haken prachtige spullen voor onze 80- en 90 jarige leden en ook voor de verkoop.

Met de opbrengst van de verkoop wordt het Nationaal Ouderenfonds gesteund met een gemiddeld bedrag per jaar van € 1.000.=
Voor 2019 zochten wij van de Driewiek nog een tweede goed doel.
Na een gesprek met Henk Janssen werd besloten om dassen en mutsen voor de Voedselbank van de Vincentiusvereniging te breien.
Aan het eind van het seizoen konden wij, met enige trots, 70 pakjes voor de voedselbank afleveren.

Momenteel maken er 60 gezinnen en alleenstaanden gebruik van de voedselbank pakketten van de Vincentiusvereniging.
De mutsen en dassen kwamen bij het begin van de winter natuurlijk goed van pas.

Een grote pluim voor alle dames van de Driewiek.
Jenny en Janine.

ICT aanbod periode maart t/m mei 2020.

Dit aanbod staat ook op de site van www.seniorenverenigingbres.nl

U kunt dit aanbod vinden onder het kopje: aanmelden ICT-cursus. Bij voorkeur op onze website het aanmeldformulier invullen.

Windows 10.
4 bijeenkomsten, 9-16-23-en 30 maart.
D’n Inloop van 10 tot 12 uur. Kosten € 20-
Windows 10 wordt steeds vernieuwd. Of u nu een beginnende of gevorderde gebruiker bent, van deze cursus steekt u iets op!
We gebruiken bij deze bijeenkomsten de laptops van BRES.

inloopspreekuur en ICT vragenuur
Maandag 6 april.
Wel aanmelden via de site omdat we willen weten of we u kunnen helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Foto’s maken met uw mobiel of uw digitale camera.
Maandag 20 april en 11 mei. Kosten € 10,-
Breng uw eigen mobiele telefoon en/of digitale camera mee zodat u kunt oefenen.
U leert ook deze foto’s over te brengen naar de pc of laptop. Aanmelden via de site van BRES.

Werkgroep ICT
Harrie Oerlemans

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!
26 februari: Det Bijnen-van Ewijk
28 februari: Marian Roelofs-van Emden
29 februari: Sjaan van den Broek-van der Heijden

90-jarigen, de allersterkste
4 februari: Hans de Weger
9 februari: Harrie Schouten
18 februari: Marie Korpershoek-Portegijs
21 februari: Sjef Perquin

Aanmelden van leden.
Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, 06 519 359 10 of e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl
Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten en dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. graag doorgeven aan het secretariaat.

Filmavonden.

Zoals altijd bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom en starten we na een kopje koffie om 19.30 uur met de voorstelling.
En dat alles voor € 5,–.

Woensdag 12 februari: Film “Pretty Woman”.

Het meest romantische duo op het witte doek. 
Oscar winnares Julia Roberts en topacteur Richard Gere schitteren samen in een van Hollywoods grootste films.
De toevallige ontmoeting tussen een prostituee en een knappe rijke zakenman leidt tot een onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis , een hedendaags sprookje à la assepoester.
Als ze al het geluk is kwijtgeraakt redt hij haar uit haar uitzichtloze bestaan.
Een verhaal, dat vele filmliefhebbers van over de gehele wereld heeft veroverd.
Een Amerikaanse speelfilm uit 1990, die nog niets aan kracht heeft ingeboet.

 

Woensdag 26 februari: Film: “Cordero de Dios”.

Een Argentijnse-Franse dramafilm uit 2008.
Teresa woont met haar dochter Guillermina in Frankrijk.
In 1978 zijn zij naar Frankrijk verhuisd. Guillermina was toen nog een klein meisje.
De twee vrouwen wonen er zonder Guillermina ‘s vader Paco, die kwam, volgens een officiële lezing, in 1978 om door een verdwaalde kogel.
Dit gebeurde vlak voor hun vertrek naar Frankrijk.
Het is 2002 als Teresa een telefoontje krijgt , dat haar dwingt om terug te keren naar Argentinië.
Haar vader Asturo is ontvoerd. Als de twee vrouwen niet met
een losgeld van 400.000 dollar op de proppen komen zal hij worden geliquideerd.
Een spannende film waarin een verhaal wordt verteld over de periode 1978 -2002

 

 

Op stap met…

Donderdag 20 februari 2020: Toon Kortooms Museum te Deurne.

Van 1918 tot 1944 heeft Toon Kortooms op deze plek gewoond, veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken en een aantal werken geschreven.
Op deze plek, het oude woonhuis van de familie Kortooms is nu een museum over de bekende schrijver. Het verhaal van o.a. Beekman & Beekman kunt u hier opnieuw beleven.
In het knusse, maar overzichtelijke museum, is veel over zijn leven terug te vinden.
Natuurlijk veel van zijn boeken waaronder de bestseller Beekman & Beekman, diverse manuscripten, schrijfgerei en andere curiosa.
Ook is zijn oude werkkamer in ere hersteld en is er ieder half jaar een wisselexpositie over aanverwanten van Toon Kortooms. 
Help de dokter verzuipt…, Laat de dokter maar schuiven, zijn een paar bekende boeken van deze schrijver.

Prijs:€ 19.00 Koffie/thee Gouden Turvenkoek, Gouden Jantje pindarotjes en een Trufdruppelke ( dit verzin ik niet) met slagroom..

12.45 u. Mercuriusplein ter hoogte van de bushalte, bij regen onder het afdak van Kruidvat.

Inschrijven voor 14 februari.

Telefonisch 073-5032036 of via de mail kbojanine@kpnmail.nl
Bedrag overmaken bij aanmelding naar NL54RABO0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres.
Doorgeven als je de rollator meeneemt.

 

23 april 2020 Dagtocht ’75 jaar Bevrijding Brabant
Dit jaar gaat onze dagtocht naar het bevrijdingsmuseum in Overloon.
We vertrekken ’s morgens om 9.00 uur en komen rond 10 uur aan in Overloon alwaar we ontvangen worden met koffie en gebak.

Onder leiding van een gids gaan we door de militaire hal van het oorlogsmuseum.
De nadruk ligt hier vooral op het verhaal van de mensen achter de voertuigen in de expositie en hun aandeel in de bevrijding van Brabant.

Daarna is er gelegenheid om zelfstandig het museum te verkennen.

Rond 13.00 uur vertrekken we naar Helmond voor de lunch.

Na de lunch neemt een gespecialiseerde WOII-gids u mee voor een rondrit langs een deel van de Corridor-route rondom Eindhoven tijdens operatie Market Garden.
Bijzonder is de mogelijkheid om de rondrit te onderbreken voor een korte wandeling over het Stratumseind.

Daarna een korte pauze met de mogelijkheid voor een consumptie (voor eigen rekening) zodat u kunt napraten. Kosten: € 53,50 p.p all-in.

Aanmelden: vóór 1 maart 2020 via: E kbojanine@kpnmail.nl of per telefoon 073–503 2036.
Geef ook even door als u een rollator mee neemt.

Betalen bij aanmelding op NL54 RABO 0113 5384 56 t.n.v. Seniorenvereniging BRES o.v.v. Dagtocht 75 jaar bevrijding Brabant.

 

Passiespelen 24 mei 2020 Tegelen (inschrijven kan nog tot 1 maart 2020)
Van de organisator van de Passiespelen, Ben van Roy, hebben wij informatie gekregen dat u zich nog tot 1 maart kunt aanmelden.

Uw inschrijving is pas definitief als de betaling bij ons binnen is.
Graag het bedrag tegelijk met uw inschrijving storten op: DuBOS Den Dungen NL21 RABO 01129.09.035.
Kaarten worden voor U gereserveerd op datum binnenkomst betaling.
In maart/april zullen wij de opstaptijden bekend maken.

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met:
Ben van Roy, DuBOS Den Dungen 06-83551706 of

Op de website van Passiespelen Tegelen ( https://www.passiespelen.nl ) staat meer over de inhoud van het verhaal e.d.

Wilt u met ons mee dan kunt u zich opgeven bij Ben van Roy per e-mail benvanroy@home.nl. onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
Hierbij tevens aangeven dat u in Berlicum op wilt stappen.

 

16 juli 2020: Concert André Rieu in Maastricht.
Nog nooit een concert van André Rieu meegemaakt op het historisch Vrijthof in Maastricht, dan is hier uw kans! We hebben 60 kaarten kunnen bemachtigen op: donderdag 16 juli 2020

16.00 uur vertrek vanaf het Mercuriusplein
18.00 driegangendiner in een gezellig restaurant
tribuneplaats rang-3 voor het concert (21.00-24.00 uur)
ca 02.00 uur terugkomst in Berlicum
kosten € 132,50 per persoon all-in

opgave vóór 15 februari via kbojanine@kpnmail.nl of bel met 073–503 2036
graag betalen bij aanmelding op: NL54 RABO 0113 53 84 56 tnv seniorenvereniging BRES onder vermelding van: André Rieu