Nieuwsbrief

Mei 2020

Column: Rimpels…

Corona een diepe rimpel in ons bestaan

Meestal probeer ik in de nieuwsbrief van mei een onderwerp aan te snijden dat een glimlach op het gezicht tevoorschijn tovert. De bomen en planten staan in volle bloei. Flora en fauna tonen zich van hun meest prille kant. Het doet je goed. Ook van glimlachen krijg je rimpels. Maar wel hele vriendelijke.

Nu in mei 2020 slaat door het coronavirus bij veel ouderen de angst om het hart. Wat betekent dat voor mij, voor mijn partner, voor de kinderen en kleinkinderen en voor allen die mij lief zijn? Mogelijk ervaart u van heel dichtbij welk verdriet het geeft als geliefden door het virus geveld worden en we afscheid van hen moeten nemen. Ook in mijn familie komt het angstwekkend dichtbij. Angstgevoelens en zorg veroorzaken bij het ouder worden vaak diepe rimpels in het gelaat.

Dit virus echter slaat een diepe zorgrimpel in ons gehele bestaan. Veel contacten worden afgesneden of danig beperkt. Een telefoontje, een mail, een appje of skypen is toch even anders dan gezellig samen een bakje koffie drinken, samen een wandeling of fietstocht maken, even winkelen of een terrasje pakken.

Ik heb het even nagekeken…vorig jaar schreef ik in de nieuwsbrief van mei het volgende: ‘Als je ouder wordt ga je meer en meer terugkijken op het leven dat achter je ligt. Een heel normaal verschijnsel. Het leven dat nog voor je ligt is ongewis. ’Hoe waar is het niet gebleken’. Wie had vorig jaar kunnen voorspellen dat in 2020 een pandemie de wereld in haar greep zou krijgen waarvan de omvang nog lang niet te overzien valt? Laatst hoorde ik een epidemie-deskundige zeggen: ‘Het is haast te voorspellen dat elke 100 jaar de mensheid te maken krijgt met een nieuw virus dat wereldomvattend miljoenen slachtoffers eist.’ In 1918 (102 jaar geleden) was het de Spaanse griep met circa 30 miljoen doden. Nu het coronamonster waarbij het nog minstens twee jaar zal duren voordat een adequaat vaccin ervoor zal kunnen zorgen dat we niet meer besmet raken. De ouders van veel BRES-leden maakten het mee in hun kinderjaren. Nu krijgen wij het voor de kiezen. Wij zullen het in ‘onze tijd van leven’ moeten doormaken. Mogen de goden verhoeden dat onze klein – en achterkleinkinderen rond de volgende eeuwwisseling opnieuw zo’n periode van angst, verdriet en zorg zullen beleven.

Zoals wij ouderen inmiddels uit ervaring weten: ‘De tijd staat nooit stil.’ Met elke ademzucht haal je de toekomstige tijd naar je toe. Het verleden staat je helder voor de geest. De toekomst is ongewis. woord van alle tijden.Tijd is de onstuitbare gang der dingen van toekomst door het heden naar het verleden’. De tijd valt niet te stoppen, ook al zouden we dat soms graag willen. Op basis van deze tijdsbeleving zullen we ons levenspad moeten vervolgen. Laten we elkaar daarbij helpen zo veel we kunnen. Ik hoop voor u en uw naasten in goede gezondheid.

Jan van der Krabben

 

Woord van de voorzitter

Beste vrienden,
Natuurlijk had ik graag een vrolijk en positief voorwoord willen schrijven.

Een schitterend voorjaar met prachtig weer, dat uitnodigt om er op uit te trekken en buiten mooie dingen te doen. Helaas dwingen de maatregelen van de overheid ons om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Als ik tussendoor in d’n Inloop kom en daar de stilte ervaar krijg ik een brok in mijn keel. Toch moeten we volhouden en ons houden aan de voorschriften.

Ik heb bewondering voor Sylvia, die, ook al is ze nog niet officieel als secretaris benoemd, ervoor zorgt dat alle zaken zoveel mogelijk doorgaan. Voor onze bezorgers die maandelijks de ONS en de nieuwbrief bij ons bezorgen.

Ik ben trots op jullie. Dank je wel!

Ik doe een beroep op eenieder van jullie. Geef a.u.b. wat extra aandacht aan vrienden, buren en kennissen met een kaartje, een belletje of een mailtje.

Natuurlijk gaat alles goed met ze, redden ze het wel en hebben ze geen hulp nodig. Je zult echter merken dat ze heel blij zijn met uw aandacht.

Afsluitend: blijf oppassen, hou je aan de regels en houdt vol.

Het komt goed!
Herman

 

Telefonische enquete

We hebben onlangs een telefonische enquête gehouden. Van een aantal leden hebben wij nieuwe gegevens gekregen. Een aantal leden hebben wij helaas niet kunnen bereiken omdat we geen of een onjuist telefoonnummer van hen hadden.

Mocht u na uw aanmelding bij BRES zijn verhuisd of een ander telefoonnummer hebben gekregen wilt u dit dan aan ons doorgeven.

Dat kan op emailadres: seniorenverenigingbres@ziggo.nl
of even bellen met 06 519 359 10.

Dank u wel.

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken
15 mei: Marie-Anne Schram-Oomen
29 mei: Ans van Zutphen-van Lith

90-jarigen, de allersterksten
26 mei: Maria Geest-van Tienhoven

 

Mis ik jullie ??? (rectificatie)

Met deze vraag loop ik al een paar dagen rond.
Tja, ik heb nu tijd zat om te denken…mijn vriendinnen van de Driewiek.
Mis ik jullie??
Thea met d’r scherpe humor, Corry die nog op de wc breit als het moet, Janny en Diny die ik eeuwig dankbaar ben dat zij de kaarten voor mij maken en zorgen voor de koffie, Marijke met d’r poezen verhalen, Toos mijn allergrootste vriendin, Jo de stille maar steeds wakker, Riet met d’r ronde breinaalden.

Zou ik jullie missen??
Rianne onze grote redding in nood, Laurenda mijn landgenote en Ellen mijn buurvrouw jammer genoeg al een tijdje ziek.
Wil de eeuwige borduurster, en dan onze Gre die positieve reclame maakt voor onze omzet van de kerstkaarten, Francien die er alleen is als er getrakteerd wordt, en dan Jenny……tjonge wat mis ik dat steggelen.

Verder mis ik de koekjes, de klets maar vooral de echte vriendschap van onze Driewiek..
Ja, ik mis jullie en ik hou van jullie allemaal, blijf gezond…

Janine…

 

Voortgang project Begeleid Fietsen.

Ondanks alle beperkingen die de maatregelen rondom het coronavirus ons oplegt gaan de plannen en activiteiten rondom het project Begeleid Fietsen toch gewoon door.
Van het Oranje Fonds en de Berlicumse Stichting Vriendenfonds hebben wij donaties
van € 7000,– en €1000,– ontvangen. Wij zijn hen zeer erkentelijk!

Een tweede goede bericht is dat Piet van Pinxteren ons een gratis stallingplaatsvoor de fietsen heeft aangeboden. Geweldig bedankt, Piet!

In de Brug van 2 april heeft u een mooi artikel met foto over dit project kunnen lezen.
Deze duo fiets staat inmiddels bij ons in de stalling en de tweede, nieuwe fiets, komt eind april.

Op dit moment zijn wij voor wat betreft de fietsers helaas gebonden door de Corona maatregelen van het RIVM. Dat betekent dat voor dit moment alleen die mensen zich kunnen opgeven die gezamenlijk een huishouding voeren.

Mocht u aan de eisen voldoen en graag willen fietsen dan kunt u zich opgeven bij Jo van Kreij, tel.nr 06 230 96 148.

Wanneer onze 20 vrijwilligers met de deelnemers op de fiets aan de slag mogen, kunnen we helaas nog niet zeggen.
Wij hopen dat de maatregelen van de overheid dit over enige tijd toelaten.

Op bijgaande foto ziet u de familie G. Thissen, die de eerste duo fiets met succes heeft uitgetest. 

Wij houden u op de hoogte

Jo, Gerard en Herman

 

 

KAARTEN STUREN, NU MEER DAN OOIT….

Wat is er leuker dan een kaartje te ontvangen of te sturen? Gezellig met de post en een postzegel er op..deze keer geen email of een plaatje op Facebook. Nee, een kaartje dat je vast kan houden, omdraaien en twee, drie keer lezen.
Naar je beste vriend of vriendin die je al een tijdje niet hebt gezien? Je kinderen die alleen zwaaien voor jouw raam? En dan het grootste gemis: Je kleinkinderen… snik..
Wist u dat er bij BRES kaarten worden gemaakt en verkocht? Zo ja, prima. Zo nee, wat jammer.
Op dit ogenblik is het uiteraard niet mogelijk om kaarten te kopen bij d’n Inloop, want die is gesloten, maar als jullie kaarten willen kopen bel mij dan op 073-5032036, ik heb ze thuis liggen. Ik zet de bak voor de deur en kiezen maar.
Dat zou heel fijn zijn want ook onze omzet lijdt ook onder deze Corona-epidemie …onze productie draait momenteel op volle toeren..

Onze dank is groot…
Janny en Dinny..

 

Een BRES breinbreker

Met dank aan Peter en Tineke van Helvoort.

Een woordzoeker of speurpuzzel is een puzzel waarbij woorden gezocht moeten worden in een blok met letters. Deze woorden kunnen van links naar recht of van rechts naar links geplaatst zijn. Dit kan zowel horizontaal, verticaal en diagonaal. Dezelfde letters kunnen meerdere keren gebruikt worden. Streep alle woorden die u aan de rechterzijde kunt vinden weg in de breinbreker. Met de letters die overblijven kunt u onderaan de oplossing maken.

 

 

Op stap met ………………………

Helaas zijn – i.v.m. het coronavirus – alle evenementen door de overheid geannuleerd tot 1 september a.s. dus ook alle activiteiten van BRES, inclusief de uitstapjes!

Andre Rieu

Belangrijk bericht voor de deelnemers aan het uitstapje: Openluchtconcert André Rieu in Maastricht!
Op last van de Nederlandse regering mogen de openluchtconcerten van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht niet plaatsvinden in juli 2020.
Ook voor André Rieu en het Johannes Straussorkest was het erg moeilijk deze beslissing te moeten accepteren. Namens hen de allerbeste wensen voor iedereen.
Ze hebben hard gewerkt en alle concerten opnieuw ingepland. Alle tickets en arrangementen blijven geldig voor de openluchtconcerten in 2021.
The Walz Must Go On”.
Dit houdt in dat het concert dat seniorenvereniging BRES heeft geboekt verplaatst wordt naar donderdag 15 juli 2021.
Er zal dus geen restitutie plaatsvinden! Alle deelnemers van BRES aan het concert ontvangen van ons nog een persoonlijk bericht over de gewijzigde datum.

Laten we hopen dat we ook dan allemaal nog in goede gezondheid zijn.

Het is ook nog niet bekend of ná 1 september de geplande uitjes kunnen doorgaan; we hopen natuurlijk van harte van wel, dus houd de volgende leuke vooruitzichten in gedachten……..

 

Dinsdag 15 september: Bezoek aan Prinsjesdag in Den Haag

Vertrek: 09.00 uur vanaf het Mercuriusplein in Berlicum
Kosten: € 72,50 p.p., dit is incl. reis in luxe touringcar, koffie-thee (2x) + gebak, lunchpakket, plattegrond, tribuneplaats en driegangendiner op de terugweg.

Aanmelden:
Vóór 1 augustus via kbojanine@kpnmail.nl of 
073 – 503 2036.

Graag bij aanmelding het deelnamebedrag overmaken op NL54 RAB0 0113 5384 56 t.n.v. seniorenvereniging BRES o.v.v. Prinsjesdag

Graag doorgeven als u een rollator meeneemt!

Programma:

11.00 uur Koffie met oranjegebak in een restaurant nabij het Malieveld in Den Haag.

Daarna ontvangt u een lunchpakket met 2 broodjes, krentenbol, fruit en jus d´orange en een tribunekaart voor het Lange Voorhout plus plattegrondje van Den Haag.

14.00 uur Einde Prinsjesdagprogramma, nog even vrij te besteden in Den Haag
16.00 uur Vertrek naar diner adres
17.00 uur Driegangendiner in een gezellig restaurant onderweg
20.30 uur Verwachte terugkomst in Berlicum

Het zou bijzonder leuk zijn als de dames – om alvast in de sfeer te komen – een leuk hoedje op doen. De fraaiste outfit wordt beloond!

 

Maandag 5 t/m zaterdag 10 oktober 2020
Meerdaagse reis naar Frankrijk: Normandië en Bretagne

De meerdaagse reis gaat dit jaar naar Frankrijk! In zes dagen gaan we diverse mooie en historische plekjes bezoeken in Normandië en Bretagne; even terug de geschiedenis in maar ook genieten van mooie haventjes, kunst, cultuur en Franse specialiteiten.
Caen, Het tapijt van Bayeux, Dinan, Cap Fréhel, Le Mont Saint-Michel, St Malo, Honfleur, het museum in Arromanches en de tuinen van de Franse schilder Monet in Giverny staan allemaal op het programma.

De kosten voor deze reis bedragen € 600,00 p.p. all-in (dus ook de entrees van de excursies en musea, m.u.v. lunches en drankjes). Toeslag éénpersoonskamer € 155,00.

Is uw interesse gewekt, vraag dan een uitgebreid programma aan via margie.dieterman@home.nl of tel. 073 – 503 4028.
Opgave voor deelname aan deze reis: vóór 1 juli a.s.

Deze reis is helaas niet geschikt voor rolstoelen.

 

ANNULERING PASSIESPELEN TE TEGELEN

Op de site van de passiespelen staat vermeld dat de spelen dit jaar NIET doorgaan maar doorgeschoven zijn naar volgend jaar.
Wat de gevolgen zijn weten we nog niet precies.
Wat het inschrijfgeld voor de passiespelen in Tegelen betreft zijn we namelijk afhankelijk van het besluit van de organisatoren van deze spelen en het KBO Kringbestuur. Er is nog geen duidelijkheid over de terugbetalingsregeling.
Zodra hierover een besluit is genomen zullen we actie ondernemen.
Dit is nog even afwachten. We houden jullie op de hoogte.

Namens Kring Maas Dommel
Ben van Roy, Mari Mauriks

 

Hoe kom ik de tijd door BRESQUIZ…

Beste vrienden,

Nu wij allen veel tijd hebben kregen wij het idee een leuke quiz in elkaar te zetten.
Een veelheid aan vragen over het bestuur, onze vereniging en de activiteitenclubs.
Vul de vragen in en stop hem in de bus Kerkwijk 45A van d’n Inloop, of mail ze aan ons (seniorenverenigingbres@ziggo.nl) voor 30 mei a.s. Uiteraard met vermelding van uw naam.

Diegene die de meeste antwoorden goed heeft, of misschien allemaal, ontvangt een leuke prijs: Een cadeaubon van € 25.00 voor besteding bij Smaakvol.
In de Nieuwsbrief van juni vermelden wij de uitslag van de quiz en de prijswinnaar.
Over deze uitslag voeren wij geen correspondentie …

Wij wensen u veel succes.

De vragen:

 1. Wat was de totale leeftijd van het algemeen bestuur van BRES op 1 januari van dit jaar?

 1. Hoeveel leden hadden wij op 1 januari van dit jaar?

 1. Wie is de voorzitter van KBO Brabant?

 1. Wat doet een ‘souffleur ’bij ONA?

 1. Hoe oud is het oudste lid van Levensvreugd?

 1. Hoeveel rollators staan er op dit moment bij Gerard Thissen in zijn kelder?

 1. Wat is het hoogste bod bij het bridgen?

 1. Wat mag je bij keezen met een vrouw (als kaart)?

 1. Wat is bij sjoelen het maximaal aantal punten dat er in 3 worpen gegooid kan worden?

 1. Hoeveel spaken zitten er in een fietswiel?

 1. Wat zijn de afmetingen van een Koersbalmat?

 1. Hoeveel stappen moet men per dag doen om gezond te blijven?

 1. Hoeveel vrijwilligers telt de zondag Soos?

 1. Hoeveel kaarten zitten er in een kaartspel?

 1. Hoe heet de bekendste Nederlandse filmacteur?

 1. Hoelang bestaat de Driewiek?

 1. Hoeveel toetsen heeft het accordeon van Theo van Hedel?

 1. Hoe lang is een biljart keu?

 1. Hoeveel leden heeft Lief en Leed bezocht in 2019?

 1. Wat was het laatste uitstapje van Op stap met…

Naam:

Adres:

 

Fietsplezier

In deze periode van heel veel thuis zitten en af en toe een rondje wandelen of een fietstochtje hebben we een mooie fietstocht in de omgeving uitgezet en zeker de moeite waard om te fietsen. Hij is ongeveer 30 km lang en gebaseerd op de ANWB-knooppunten.

Men kan starten bij nummer 5 op Beekveld.
vervolgnummers 5-57-38-39-72-73-85-61-50-60-59-58-94-80 en weer naar 5.

Veel fietsplezier van Wout en Paula Oliemeulen

 

Zorgladder mantelzorg

Het kan zijn dat u, door het wegvallen van thuiszorg, op zoek moet gaan naar andere ondersteuning.
Of uw mantelzorg heeft u dusdanig moeten ondersteunen in de afgelopen tijd dat het hem/haar teveel wordt.

Wat dan?

Er bestaat een Zorgladder Mantelzorg. Deze Zorgladder is onderdeel van de Richtlijn mantelzorgondersteuning. De richtlijn is door het ministerie van VWS, gemeenten en MantelzorgNL opgesteld om kwetsbare mensen thuis goed te kunnen ondersteunen.

Heeft u een vraag dan kunt u of een van uw naasten dit thema opzoeken op:
https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/zorgladder-mantelzorg

Mailt u liever een vraag dan kan dat naar: mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Bellen kunt u met: 030 760 60 55

 

Getrainde vrijwilligers van KBO-Brabant begeleiden senioren bij levensvragen

Veel senioren hebben vragen over zingeving, verlies en het leven in het algemeen. De coronacrisis roept nieuwe levensvragen op. Vragen over de waarde van het leven, over het er mogen zijn als oudere, over eenzaamheid of (geen) afscheid kunnen nemen. KBO-Brabant heeft een groep getrainde vrijwilligers klaarstaan om hierover met leden en niet-leden telefonisch in gesprek te gaan.

Ruim vóór de coronacrisis is KBO-Brabant reeds begonnen met de voorbereidingen voor het project Ons Gesprek. In samenwerking met een aantal partijen heeft KBO-Brabant elf vrijwilligers geworven en is een pilot-training ontwikkeld en uitgevoerd. Onze vrijwilligers zijn zorgvuldig gescreend en hebben een relevante beroepsmatige achtergrond als theoloog, docent, maatschappelijk werker, human resource manager, psychiatrisch verpleegkundige en klinisch psycholoog. In een training van zeven dagdelen hebben deze vrijwilligers zich verder verdiept in gesprekstechnieken en zingevingsvragen. Deze training is verzorgd door docenten van het Centrum Ontmoeting in Levensvragen, Levenslint en De Vonk.

De vrijwilligers zijn daarmee toegerust om met senioren in gesprek te gaan over vragen als: Heb ik het wel goed gedaan? Is dit alles? En vooral nu: Hoe geef ik het een plek dat ik geen afscheid van een dierbare heb kunnen nemen? Of: Doe ik er op mijn leeftijd nog wel toe? Vragen die mensen wellicht niet zo makkelijk met naasten willen of kunnen bespreken, omdat ze te gevoelig liggen of omdat deze naasten er niet (meer) zijn. Vragen die nu, door de crisis, helaas nog actueler en talrijker zijn dan voorheen.

Om senioren met levensvragen ondanks de huidige contactbeperkingen toch van dienst te kunnen zijn, is de vrijwilligersgroep beschikbaar voor telefonische gesprekken over levensvragen. Geriater Judith Wilmer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven staat de vrijwilligers van KBO-Brabant bij om hen te informeren over corona-gerelateerde vragen. Bovendien staat het team van Wilmer als medische achtervanger klaar voor onze vrijwilligers, dit voor het geval zich bellers met medische vragen aandienen.

Voor het project Ons Gesprek ontvingen wij subsidie van onder meer het Oranjefonds.

Werkwijze

Een gesprek aanvragen kan door te bellen met KBO-Brabant (073) 644 40 66 of te mailen naar egeelen@kbo-brabant.nl. Wij brengen de oudere dan in contact met een van onze vrijwilligers. We willen de drempel om te bellen zo laag mogelijk houden en stellen deze dienstverlening daarom kosteloos beschikbaar aan leden en niet-leden van KBO-Brabant. De frequentie en duur van het contact hangen af van de behoefte van de oudere en ook de inhoud van de gesprekken kan per persoon erg verschillen. Sommigen zullen met bepaalde vragen zitten, anderen willen juist hun verhaal delen. Onze vrijwilligers zijn er om de goede vragen te stellen, te luisteren en te helpen waar ze kunnen.

 

Aanbevolen boeken

Nog zelden heb ik in deze periode van het jaar zo veel tijd kunnen besteden aan het lezen van boeken die mij boeien. Bij velen van u zal het niet anders zijn. Het is ook een welkome afwisseling tussen alle informatie over de coronaproblemen die dagelijks over ons wordt uitgestort. Als deze nieuwsbrief verschijnt hebben we er twee maanden van een bijna ‘lock down’ op zitten. Mogelijk komen er nog maanden bij voordat we weer met een gerust hart onze buitenactiviteiten samen met anderen mogen beleven.

Voor degenen die graag een boek ter hand nemen wil ik in deze nieuwsbrief opnieuw een korte beschrijving geven van een drietal bijzonder interessante boeken die ik onlangs gelezen heb. Als u ze niet wilt kopen mag u ze zelfs bij mij komen lenen.

 

Het boek ‘Arctica’, mijn biografie van de Noordpool, (2018) is geschreven door Bernice Notenboom (1962). Zij is een ervaren poolreizigster, klimaatjournaliste, filmmaakster en geeft lezingen over haar ijskoude ervaringen. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte. Met tal van voorbeelden weet zij de lezer duidelijk te maken welke ingrijpende gevolgen er zijn door de opwarming van de aarde. Zij stelt: ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde.’ Een zeer verhelderend boek voor al degenen die nog twijfelen over de zichtbare effecten.

 

Het paradijs zoeken gaat over een gemis, een verlangen naar iets wat de mens ooit bezat en is kwijtgeraakt. Arita Baaijens beschrijft haar zoektocht in een schitterend geschreven boek ‘Zoektocht naar het paradijs’, een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van Centraal-Azië, (2016). Na een persoonlijke crisis reist zij af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen.

 

‘Pachinko’ (2018)van de auteur Min Jin Lee (1968) is een prachtig uitgewerkte, verslavende familiegeschiedenis. Het is een bespiegeling over de offers die immigranten brengen om elders een thuis op te bouwen. Deze keer gaat het over vluchtelingen die tijdens de Koreaanse oorlog jaren geleden hun toevlucht zochten in Japan. Het Parool schreef over het boek: ‘Een kruising tussen een Dickensiaanse sociaal geëngageerde historische roman en een klassiek immigrantendrama. Ouderwets meeslepend voor-de-openhaard-proza.’

Jan van der Krabben

 

 

 

De Driewiek

Beste allemaal,

De Driewiek, ons breiclubje steunt al jaren het Nationaal ouderenfonds, de opbrengst van onze gebreide dassen, mutsen etc… schenken wij.
Dit is in de loop der jaren een aanzienlijk bedrag geworden.

Wij hebben unaniem besloten, in goed overleg met het bestuur, om een ander goed doel te zoeken en wel dichterbij huis.
Aangezien wij eind vorig jaar al gebreide dassen en mutsen hadden gegeven was onze keuze snel gemaakt.

De voedselbank van de Vincentius-vereniging, nu en ook na deze verschrikkelijk periode van Corona kunnen zij deze zeer zeker onze financiële bijdrage gebruiken.

Daarom zou ik aan de leden van BRES toch willen vragen, kom eens langs op woensdagmiddag in d’n Inloop (zodra het weer kan en mag) om te kijken wat wij allemaal voor leuks te koop hebben voor zeer kleine prijsjes.

Koffie en een kuukske krijg je bij ons altijd…

Zou super zijn!!!!

Jenny en Janine

Inzamelen voor de voedselbank

Er is door de coronacrisis een groot gebrek aan houdbare levensmiddelen voor de voedselbank, daarom blijft voorlopig inzamelen heel belangrijk.

Bij Wout en Paula Oliemeulen, Otterhage 13 in Berlicum is een inzamelpunt voor de Voedselbank en kan men houdbare producten inleveren.
Er staat een krat bij de oprit en bij de voordeur waar u de producten kunt doneren.

U kunt op de site van de Vincentius-vereniging: www.vincentiusgestel.nl alles lezen over deze inzameling.
Voorbeelden van producten waar de Voedselbank blij mee zou zijn:
Rijst, spaghetti/macaroni, soep (blik/pak), groente (blik/pot), cruesli/muesli, koffie (gemalen), suiker, zoet broodbeleg (pot/pak).

 

Even lachen……..

Hij krijgt een mail van zijn 15-jarige kleinzoon :
Dag opa, alles goed ? Het is super wat we nu allemaal kunnen!
Jammer, dat ik je niet meer kan bezoeken.
Voor mijn zakgeld , weet je , je mag dit op mijn rekening overschrijven op bankrekening nr. NL ……..

Gemakkelijk toch, of niet
Uw liefhebbende kleinzoon .

En grootvader antwoordt:
Lieve kleinzoon , alles gaat goed.
Ik heb een scanner gekocht van een vriend .
Dus zal ik een briefje van 20 euro doorsturen met de scanner en als je even tijd hebt kun je het origineel komen halen bij mij thuis .
Getekend: Uw virtuele grootvader .

 

 

Twee mafketels hebben vakantie en besluiten op de fiets naar het strand te gaan. “Lekker zwemmen in de zee”, roept de ene opgetogen. “Ja, en daarna pannenkoeken eten in het restaurant!”, lacht de andere.

In Zandvoort aangekomen zien ze ineens een bordje STRANDWEG staan. “Ach, wat jammer”, zegt de ene mafketel teleurgesteld, “Nou is het strand weg. Gelukkig kunnen we altijd nog zwemmen in zee”. Even verderop staat een bordje: ZEEWEG.

Mooie boel, de zee ook weg, laten we dan maar meteen pannenkoeken gaan eten”. Maar dan zien ze een bord met WEGRESTAURANT staan.

Nou is het welletjes”, zegt de ene tegen de andere. “Kom, we gaan naar huis.

 

 

Telefoon
Hallo, met wie?”
Met Barend”.
Met wie?”
Je spreek met Barend! De B van Bernard, de A van Antoon, de R van Rudolf, de E van Eddy, de N van Nico en de D van Dirk”.

Ja, die ken ik allemaal, maar wie van jullie is nu aan de telefoon?”

 

Gedachten als je ouder wordt

Met mij er is totaal niets aan de hand
Ik ben nog net zo fit van lijf en verstand
Wel wat artrose in mijn heup en knie
Als ik buk is ’t of ik sterretjes zie
Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog
Maar ik ben nog fantastisch goed…….zo op het oog
Met steunzolen, die ik heb gekregen
Loop ik weer langs ’s Heren wegen
Kom ik in de winkels en ook weer op het plein
Wat heerlijk, zo gezond te mogen zijn
Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen
En om over vroeger te kunnen dromen
Mijn geheugen is niet meer zoals het was
En ik ben weer vergeten, wat is gisteren nog las
Ook heb ik wat last met mijn ogen
En mijn rug raakt meer en meer gebogen
De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog
Maar ik ben nog fantastisch goed….zo op het oog
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij
Als ik kijk naar foto’s, over vroeger van mij
Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren
Wilde ik een mooie jas, moest ik heel lang sparen
Ik ging fietsen, en wandelen overal heen
En kende geen moeheid zo het scheen
Nu ik ouder wordt, draag ik graag grijs, blauw of zwart
En loop heel langzaam, vanwege mijn hart
Doe het maar op Uw gemak, zei de cardioloog
U bent nog fantastisch goed….zo op het oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel
Als ik niet slapen kan en tot honderd tel
Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is
En of dat beeld van goud niet een beetje raar is
Mijn tanden liggen in een glas
Mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas
Mijn steunzolen naast het bed op de stoel
U weet dus wat ik met die twijfel bedoel
Trek niets in twijfel, zie de pedagoog
U bent nog fantastisch…..zo op het oog
En ’s morgens als ik ben opgestaan
En eerst de afwas heb gedaan
Lees ik het laatste nieuws in de krant
Ik wil toch blijven, en naderhand
Doe ik van alles: eerst geef ik de planten water
De kamer stoffen doe ik later
Wel gaat alles wat traag
Heb na ’t eten wat last van mijn maag
Maar ik wil niet zeuren, want ‘mag
Dat is heel normaal op je ouwe dag
Aanvaard het rustig, zegt de psycholoog
U bent nog fantastisch goed……zo op het oog.

 

Natte voeten in het Dynamisch Beekdal

Soppend door diepe plassen wandelde ik op een dag langs de oevers van de sterk gestegen rivier de Aa in het prachtige Dynamisch Beekdal.
De avond tevoren werd de regio getrakteerd op een enorme wolkbreuk.
In korte tijd viel er volgens de informatie van enkele vrienden, die over een regenmeter beschikken, circa 70 mm regen. Dat zijn heel wat emmers water per vierkante meter.
Straten en tuinen stonden blank. Ik was reuze benieuwd hoe ons Dynamisch Beekdal erbij zou liggen na een dergelijke hoos hemelwater.
Het was me bekend dat het Dynamisch Beekdal soms niet zo makkelijk toegankelijk is. Zeker na een regenbui kunnen gras en klei glibberig zijn.
Maar ik had de veters goed gestrikt en werd daarvoor beloond.
Na enkele uren kwam ik, weliswaar met natte voeten, met een voldaan gevoel thuis.
Het was de moeite waard. Wat heb ik genoten. Reeds meerdere malen heb ik het onlangs aangelegde natuurgebied vol trots aan vrienden laten zien.

Op 10 september 2017, is het Dynamisch Beekdal door het Waterschap Aa en Maas feestelijk geopend.
De inwoners van Berlicum en Middelrode ontvingen als het ware een cadeau van de overheid ter compensatie van de aanleg van de vierbaans autoweg langs de Zuid-Willemsvaart.
Op de gemeentelijke website van Sint-Michielsgestel lees je: ‘Dit is natuurlijk een hele mijlpaal na ruim 10 jaar werk aan ruim 10 kilometer Aa.
Met de aanleg van het Dynamisch Beekdal is het complete landschap vanaf Kasteel Heeswijk tot aan Den Bosch veranderd.
Er is onder andere een recreatieve impuls gegeven aan het gebied, we hebben een mooiere leefomgeving gecreëerd rondom Berlicum en Middelrode, wateroverlast in ´s-Hertogenbosch wordt voorkomen en we hebben (verloren gegane) natuurwaarde hersteld.’ Tevens is het gebied voor de inwoners van Berlicum en Middelrode een prachtig plek om een ommetje te maken.

De nieuw gegraven meanders, poelen en waterbergingen zijn natuurlijk het mooiste om te bewonderen van dichtbij.
Daarom heeft waterschap Aa en Maas een wandelroute van ongeveer negen kilometer uitgestippeld die langs vele mooie plekken leidt.
Kattenstaart, duizendblad, vogelwikke, cichorei, kamille, wilde peen en klaversoorten geven een kleurrijk palet aan de oever van de Aa.
Waar die oever precies begint, is niet altijd duidelijk. Af en toe stap je toch net wat dieper weg dan je op voorhand dacht.
Verschillende eenden en reigers komen daar juist op af. In het drassige gebied is volop eten te vinden.

Op de foto hierboven kunt u zien hoe de Aa op haast natuurlijke wijze meandert door het landschap zoals dat vroeger het geval is geweest.
Geen saai uitziende kaarsrechte stroom meer. De wandelroute volgt de meanderende rivier en is op verschillende punten te starten of te beëindigen.
Langs de route staan kaarten met de nodige informatie.

Mogelijk kom ik u nog eens tegen. Ik kan u de wandeltocht aanbevelen.
Je raakt niet uitgekeken, zeker niet na een hoosbui.

Jan van der Krabben..

 

April 2020

Beste leden,

Toen wij begin maart besloten ons ouderenhome d ‘n Inloop die maand te sluiten en alle activiteiten af te lasten en/of op te schuiven, hadden wij niet het idee dat het coronavirus zo heftig zou toeslaan.

Helaas hebben wij naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen met alle consequenties van dien moeten besluiten d ’n Inloop ook in april en mei dicht te laten en alle activiteiten voor deze maanden af te gelasten.

Wij realiseren ons dat dit, vooral voor de eenzamen en alleenstaanden onder ons, hard aankomt. Onze excuses hiervoor.

In de maand maart maakten we ons erg zorgen over deze speciale groep, zodanig dat we besloten om ze te benaderen. Toen echter bleek dat het moeilijk was alleen deze leden te bellen, namen wij het besluit alle leden te bellen. Met een ledenbestand van 949 was dat een hele klus. Dankzij de inzet van een 12- tal vrijwilligers werd het karwei toch binnen een week geklaard.

Inmiddels was ons ter ore gekomen, dat er in onze gemeente en regionaal allerlei spontane hulp- en ondersteunende acties op gang waren gekomen. We waren benieuwd hoe dit door onze leden werd ervaren.

De gestelde vragen tijdens onze telefoongesprekken waren:

 • Hoe gaat het met je/jullie?
 • Kunnen we helpen of van dienst zijn met:

    – boodschappen doen,

    – de hond uitlaten,

    – huisarts of apotheek bezoeken,

    – af en toe een telefoontje van iemand?

 • Hoe ervaar je de maatregelen en adviezen van de overheid?

Algemene vaststellingen:

 • Het bleek een goede actie te zijn. We kregen reacties als:

  Wat bijzonder en mooi dat u mij belt en aandacht aan mij geeft.

  Belt u volgende week weer?
Misschien moeten we dit toch jaarlijks doen????

 • De 12 vrijwilligers, waarvan enkelen vooraf hun bedenkingen hadden, hebben de belactie als heel bijzonder en zinvol ervaren.
 • De aandacht en hulp van buren, vrienden, kinderen en kleinkinderen bleek groot en hartverwarmend.
 • Er wordt (te) weinig gebruikt gemaakt van hulp en ondersteuning, die de Gemeente, BINT, KBO Brabant en anderen aanbieden.
  Dit komt waarschijnlijk door:
  * Niet bekend met de digitale wereld;
  * Het voelt niet vertrouwd met een onbekende;
  * Hoe kom ik daar dan mee in contact;
  * Ik vraag niet zo graag om hulp.

– Jammer dat de hulp, de zorgorganisaties, de frequentie afbouwen.
Met name het sociale contact wordt dan als eerste gemist.

– Waarom is de berichtgeving door de media (t.v., radio en krant) alleen maar zorgelijk, negatief en zwaar op de hand? Gebeuren er dan helemaal geen mooie en leuke dingen meer in ons land?

– Men houdt zich voor 99% aan de adviezen/maatregelen van de overheid. Voor velen is het een vrijwillige “lock down”.

– Het grootste gemis is: Kinderen en kleinkinderen en het niet aanwezig kunnen zijn bij het laatste afscheid van familie of vrienden.

– Jammer dat de vervoersdienst in Berlicum-Middelrode is gestopt. Men begrijpt het echter wel. Een dringend bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis kan nu alleen door een familielid worden gedaan.

– Ondanks dat ze zelf, gezien de leeftijd, ook tot de risicogroep behoren bieden een 10-tal leden toch hun hulp aan. Hartverwarmend toch!

Samenvattend: 

– Wij hebben 99 % van onze leden telefonisch kunnen bereiken.

– De informatie die wij hierdoor hebben verkregen is zeer nuttig en van belang.

   

De volgende verzoeken/items worden door ons opgepakt:

 • 10 x hulp bij het boodschappen doen
 • 5 x informatie en hulp bij de maaltijdverzorging
 • 33 x informatie over hulp/ondersteuningsorganisaties in de regio
 • 8 x adviezen bij persoonlijke zaken
 • 19 x een vaststelling van een verkeerd tel. nummer

Ik dank de 12 vrijwilligers en ons bestuur voor hun inzet en medewerking aan deze bijzondere actie. Ik ben trots op jullie!!!!!!!!!!

Herman Schunselaar

voorzitter seniorenvereniging BRES

 

Noot van de redactie
In de komende maanden zullen we waarschijnlijk, door het coronavirus, weinig activiteiten kunnen melden.
Toch willen wij u de maandelijkse nieuwsbrief niet onthouden.
We hebben daar uw hulp voor nodig.
Zijn er zaken die u wilt delen? Leuke boeken, leuke films, wetenswaardigheden, een pluim voor iemand in ons ledenbestand?
Deel het met ons via onze mail (of vraag iemand anders een mail namens u te versturen),
seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Wij behouden ons het recht voor om uw bijdrage in te korten.
Dank u wel.

Column: Rimpels…

Levendige handel met de kleinkinderen

Wij ouderen hebben de laatste twee decennia een forse inhaalslag moeten maken om op het speelveld van de sociale media niet geheel van de mat gespeeld te worden.
Ik herinner me dat ik in mijn laatste arbeidzame schooljaar (2001/2002) me op het nippertje nog kon inschrijven voor een intensieve cursus met het doel je verder te bekwamen in het gebruik van de pc, mobiele telefoon en iPad.
Of dat laatste medium ook reeds in het programma zat ben ik even kwijt.
Mogelijk dat de iPad pas enkele jaren daarna in het vizier kwam.

Het ministerie had een pot geld beschikbaar gesteld om het niveau van leraren in het gebruik van de pc danig op te krikken. De leerlingen dreigden hen voorbij te streven. Nog juist voor ik met pensioen ging heb ik daar gretig gebruik van gemaakt.

Niet alle leeftijdgenoten hebben die kans gekregen. Vele ouderen hebben zich het gebruik van de sociale media eigen moeten maken met een cursusje hier, een cursusje daar of met hulp en veel geduld van de kinderen en kleinkinderen. Ook zijn er jammer genoeg onder de 70/80/90 – plussers nog meerderen die na jarenlang geploeter het bijltje erbij neer gegooid hebben. Het gebruik van de mobiele telefoon lukt nog vaak wel. De eventueel aangeschafte pc en/of iPad hebben ze netjes opgeborgen in de rommelkast of aan een van de kleinkinderen cadeau gedaan.

Voor degenen die hebben doorgezet en zich met vreugde omringen met de zich in sneltreinvaart vernieuwende sociale media openbaart zich een nieuw fenomeen. Wat zie ik om mij heen gebeuren? Jongeren zijn voortdurend op zoek naar de nieuwste snufjes op het terrein van de sociale media. Ook de grote merken van dat spul spelen daarop in door bepaalde updates en upgrades voor de oudere exemplaren niet meer van toepassing te verklaren. Je kunt op die leeftijd natuurlijk ook moeilijk achteropraken bij je leeftijdgenoten. Als er een in de klas de blits kan maken met de nieuwste Apple iPhone dan volgt de rest in rap tempo. De ‘ouwe modelletjes’ verhuizen naar hun ouders of in de meeste gevallen naar de opa’s en oma’s. Weten die veel van Apple 5 c, 5 S of 7, terwijl de nieuwste Apple 11 veel sneller is en er heel sexy uitziet. Als het apparaat het nog redelijk doet dan zijn wij ouderen al snel geneigd een deal te sluiten met het jonge grut. In ruil voor het nieuwere apparaat wordt een leuk bedragje gestort op de rekening van kleinzoon of kleindochter. Een levendige handel tussen de generaties.

Onlangs stootte mijn jongste kleindochter met een schalks lachje en twinkelende oogjes mij aan en zei: ‘Kijk Opa een echte Apple 7 terwijl jij nu ‘maar’ een 5c hebt; zullen we een deal maken? Jij de Apple 7 voor de gemiddelde prijs die ze op marktplaats vragen?’ Opa’s en Oma’s gaan gauw overstag. Bij deze Opa is het niet anders. Ik loop zelf al geruime tijd bij de tennismaten die ik wekelijks ontmoet trots met mijn Apple 7 te zwaaien. Mijn kleindochter maakt de blits maar deze Opa evenzo. Wat kan het leven toch boeiend zijn.

Jan van der Krabben

 

MAAR DE LENTE WIST HET NIET….

Het was begin 2020…
De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug,
Februari was een hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen
De natuur was onrustig, alsof ze de mensen iets wilde vertellen, alsof ze de mensen ergens voor wilde waarschuwen…En toen werd het Maart…

Het was Maart 2020…
De straten waren leeg, de meeste winkels waren gesloten, de meeste auto’s stonden langs de kant van de weg, de mensen kwamen bijna niet meer buiten en dat over de hele wereld, landen gingen op slot, de mensen konden niet geloven dat dit gebeurde, het was zo surrealistisch…Iedereen wist wat er aan de hand was

Maar de lente wist het niet
En de bloemen bleven bloeien
En de zon scheen…De eerste mooie lentedag sinds lange tijd brak aan
En de zwaluwen kwamen terug
En de lucht werd roze en blauw
Het werd later donker en ‘s ochtends kwam het licht vroeg door de ramen

Het was Maart 2020…
De jongeren studeerden online, vanuit huis
Kinderen speelden onvermijdelijk vooral in huis
Pubers verveelden zich, ouders wisten niet wat te doen
Mensen kwamen alleen even buiten om boodschappen te doen of om de hond uit te laten
Bijna alles was gesloten …Zelfs de kantoren, hotels, restaurants en bars
Het leger begon uitgangen en grenzen te bewaken
Mensen moesten vanuit huis gaan werken
Ondernemers kwamen in de problemen
De meeste kinderen konden niet meer naar school
Er was ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in ziekenhuizen, operaties en onderzoeken werden uitgesteld…Iedereen wist het

Maar de lente wist het niet en het ontsproot
Ze draaide onverstoorbaar  haar jaarlijkse programma af
Ze schonk ons haar mooiste bloemen en haar heerlijkste geuren
Het was Maart 2020 

Iedereen zat thuis in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief
Sommige mensen mochten niet meer naar hun werk, anderen móesten
Elkaar omhelzen, kussen of een hand geven was ineens een bedreiging
Iedereen moest flinke afstand tot elkaar bewaren, dat was afschuwelijk
In de supermarkt waren allerlei schappen leeg

Allerlei leuke dingen gingen niet meer door, daar werd een streep door gezet en niemand wist wanneer dat weer kon
Mensen werden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede was
Over de hele wereld werden veel mensen ziek en het was besmettelijk…
Er was isolatie, ziekte en paniek….Toen werd de angst pas echt!!

En de dagen zagen er allemaal hetzelfde uit…
En de weken duurden ineens veel langer…
En iedereen hoopte dat er niet nóg meer strenge maatregelen zouden volgen…
De mensen zaten vast in een film en hoopten dagelijks op dé held…
De wereld was vertraagd terwijl het geen vakantie was, niemand had dit verwacht…Iedereen wist wat er gebeurde

Maar de lente wist het niet en de rozen bleven bloeien
De Magnolia stond in de knop
De vogeltjes begonnen aan hun nestjes

En toen…
Het plezier van koken en samen eten werd herontdekt
Iedereen gaf elkaar tips over leuke dingen die je met je kinderen kon doen
Er was weer tijd om te schrijven en te lezen, mensen lieten hun fantasie de vrije loop en verveling ontsproot in creativiteit
Sommigen leerden een nieuwe taal
Sommigen ontdekten kunst
Sommigen ontdekten dat ze niet écht leefden en vonden de weg naar zichzelf terug
Anderen stopten met onwetend onderhandelen
Iedereen had van de één op de andere dag veel meer tijd voor het gezin
Eentje sloot het kantoor en opende een herberg met slechts vier mensen
Anderen verlieten hun vastgeroeste relatie om de liefde van hun leven te vinden
Anderen boden aan om voor kwetsbare mensen boodschappen te doen of te koken
Iedereen wist ineens wat een ‘vitaal beroep’ was, deze mensen werden helden, ze werden meer gewaardeerd dan ooit
Anderen gingen op afstand muziek met elkaar maken of zingen om op deze manier samen te zijn
Mensen kregen oog voor eenzaamheid en verzonnen dingen om er iets aan te doen
Mensen herstelden van hun stressvolle leven
Mensen die elkaar niet kenden begonnen spontaan een praatje met elkaar
Sommigen maakten vliegers van papier met hun telefoonnummer erop zodat eenzame mensen ze konden bellen
De overheid ging bedrijven en zelfstandigen helpen zodat ze niet failliet zouden gaan of mensen zouden moeten ontslaan
Gepensioneerde zorgpersoneel bood zichzelf aan om te helpen in de Zorg
Uit alle hoeken kwamen vrijwilligers, iedereen wilde iets doen

Om 20:00 uur s ‘avonds gingen mensen uit allerlei landen klappen voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgpersoneel die keihard aan het werk waren om in de zorg alles draaiende te houden

Het was het jaar waarin men het belang erkende van gezondheid en verbinding, van saamhorigheid, van sociale contacten en misschien ook van zijn roeping, dit deed iets met het collectieve bewustzijn, dit deed iets met alle mensen…
En de economie ging bijna kopje onder, maar stopte niet, het vond zichzelf opnieuw uit
Het was het jaar waarin de wereld leek te stoppen, het jaar waarin we met elkaar in de geschiedenisboeken zouden komen…Dat wisten we allemaal

En de lente wist het niet,
En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit
En het werd steeds warmer
En er waren veel meer vogels

En toen kwam de dag van bevrijding…
De mensen keken tv en de premier vertelde iedereen dat de noodsituatie voorbij was
En dat het virus had verloren!
Dat iedereen SAMEN had gewonnen!!!
En toen ging iedereen de straat op…
Met tranen in de ogen…
Zonder maskers  en handschoenen…
De buurman werd geknuffeld, alsof hij een broer was
En de wereld was mooier en liefdevoller geworden
En de mensen waren humaner geworden
En ze hadden weer waarden en normen
De harten van mensen waren weer open, en dat had positieve gevolgen
Doordat alles stil had gestaan kon de aarde weer ademen, ook zij was genezen van wat de mensen háár veel eerder hadden aangedaan

En toen kwam de zomer….
Omdat de lente het niet wist
En hij was er nog steeds
Ondanks alles
Ondanks het virus
Ondanks de angst
Ondanks de dood

Omdat de lente het niet wist,
leerde iedereen
de kracht van het leven…

Susan Blanco (De Taalrecycler)
“Geïnspireerd door mensen”

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!

1 mei: Joke Kastelijn-Boeren
3 mei: Theo Steenbergen
4 mei: Marietje Hubers-van Osch
7 mei: Theo Lommen

90-jarigen, de allersterksten!

23 april: Miet Pennings-van de Pas

Aanmelden van leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, 06 519 359 10 of e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten en dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. graag doorgeven aan het secretariaat.

 

Misschien een beetje troost

De maatregelen die door de regering genomen worden om de corona-pandemie mede te helpen beteugelen doet mij terugdenken aan het jaar 1951. Ook toen waarde er een besmettelijk virus rond door een stad die tijdelijk op slot ging. Chinese toestanden zeggen we nu. Maar in 1951 was het Tilburgse werkelijkheid, toen plots een zeer besmettelijke pokkenepidemie uitbrak. Dodelijke zwarte pokken. Gruwelijk jeukende zweren over het hele lijf, tot rondom de ogen en in de mond. Toen de gemeentelijke hoofdinspecteur van de Volksgezondheid op Koninginnedag bekendmaakte dat er enkele gevallen van pokken waren geconstateerd, gingen de alarmbellen af. In Tilburg én in het hele land.


Mensen van wie werd vermoed dat ze waren besmet, moesten direct binnen blijven. Men mocht absoluut de deur niet meer uit en er mocht niemand naar binnen. Op het raam zat een plaat met daarop de tekst ‘besmettelijke ziekte’.

Waarom vertel ik u deze jeugdherinnering? Alhoewel mijn ouders met het gezin in Den Bosch woonden mocht ik als 10-jarig jongetje enkele weken niet naar school. Moeder had namelijk contact gehad met een man uit Tilburg die wekelijks de was kwam ophalen. Die man bleek ook besmet te zijn. Ons gezin werd gesommeerd enkele weken binnenshuis te blijven. Daar hadden wij als kinderen in eerste instantie niet zo’n probleem mee. Het voelde als vakantie. Een plaat voor het raam met daarop ‘besmettelijke ziekte’ kan ik me niet herinneren. Wel moesten alle gezinsleden met spoed tegen pokken ingeënt worden. Toen echter na enkele dagen bleek dat we echt de deur niet uit mochten om buiten te spelen werd de kinderschare redelijk balorig. We voelden ons als gevangenen in eigen huis. Wat zal moeder blij geweest zijn toen het grut na veertien dagen weer naar buiten kon.

Nu na bijna 70 jaar krijgen mijn vrouw en ik een beetje hetzelfde gevoel. We zitten min of meer opgesloten in onze woning, gelukkig met wat meer comfort dan 70 jaar geleden. Af en toe luchten we onszelf door het halen van boodschappen of door een wandeling in het buitengebied van het dorp. De kinderen sommeerden ons, gezien onze leeftijd, uiterst voorzichtig te zijn en vooral binnen te blijven en zo min mogelijk contacten te hebben met familie en vrienden. Hoe ouder je wordt is het meer en meer verstandig te luisteren naar de goede raad van je kinderen. Ook de overheid bestookt ons met maatregelen die je voor je eigen bestwil maar ook uit solidariteit naar de samenleving dient op te volgen. Daar is bij ons geen enkele discussie over.

Dat gevoel van ‘gevangen zitten’ valt ook wel weer mee. Ik ben het boek aan het lezen met de titel ‘Eindstation Auschwitz’. Daarin beschrijft Eddy de Wind (psychiater) zijn belevenissen in het kamp van 1943 – 1945. Als je dat tot je door laat dringen dan kom je al snel tot de gedachte: ‘Hoezo gevangen in eigen huis door het coronavirus? Waar praten we over?’ Misschien geeft dat een beetje troost.

Jan van der Krabben

 

Videobellen via WhatsApp

Komt u tijdelijk niet meer in contact met de (klein)kinderen?
Zou u het leuk vinden om met die vriend of vriendin niet alleen te bellen maar hem/haar ook te kunnen zien?

Er is een oplossing hiervoor: videobellen via WhatsApp!

Uiteraard moet de WhatsApp app dan op uw mobiele telefoon geïnstalleerd zijn.

WhatsApp heeft sinds enige tijd een functie die behalve bellen ook de mogelijkheid biedt om videogesprekken te voeren. Deze functie is te vergelijken met bijvoorbeeld FaceTime en Skype. Dit zijn telefoongesprekken die via het internet verbinding maken.

U betaalt geen extra kosten voor het bellen, maar verbruikt wel data.
We gaan ervan uit dat u dit via wifi vanuit thuis doet. Het is dan gratis.

Zo werkt het
Open een gesprek in WhatsApp
Tik op de camera rechtsboven om het videobellen te starten
Direct wordt het telefoongesprek gestart en zal WhatsApp een verbinding tot stand brengen!

 

Mis ik jullie……….?

Met deze vraag loop ik al een paar dagen rond.
Tja, ik heb nu tijd zat om te denken…mijn vriendinnen van de Driewiek.

Mis ik jullie??

Thea met d’r scherpe humor, Corry die nog op de wc breit als het moet, Janny en Diny die ik eeuwig dankbaar ben dat zij de kaarten voor mij maken en zorgen voor de koffie, Marijke met der poezen verhalen, Toos mijn allergrootste vriendin, Jo de stille maar steeds wakker, Riet met der ronde breinaalden,

Zou ik jullie missen??

Wil de eeuwige borduurster, en dan onze Gre die positieve reclame maakt voor onze omzet van de kerstkaarten, Francien die er alleen is als er getrakteerd wordt, en dan Jenny……tjonge wat mis ik dat steggelen.

Verder mis ik de koekjes, de klets maar vooral de echte vriendschap van onze Driewiek..

Ja, ik mis jullie en ik hou van jullie allemaal, en blijf gezond…

Janine

 

Toneelvoorstelling Ona 1 en 2 mei afgelast

Helaas hebben wij moeten besluiten om de voorstelling “Een moordvrouw” geen doorgang te laten vinden.

Zodra Den Durpsherd weer wordt opengesteld zullen wij op een middag daar aanwezig zijn om iedereen die een kaartje gekocht heeft het geld daarvoor terug te betalen. Die datum zullen wij tijdig bekend maken zodat wij zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken. Mocht u op die datum verhinderd zijn dan kunt u daarna bij een van de leden terecht.

Daarvoor kunt u na telefonische afspraak terecht bij:

Nico Bissels, Pastoor Verlindenstraat 1a te Middelrode 06-57759807

Frans van Osch, Kelwis 36 te Berlicum 06-83717666.

Wij hopen u allen in goede gezondheid te mogen begroeten voor de toneelvoorstelling van 2021.

 

Op stap met………..

ging met de bus een dagje uit. Velen van ons zijn niet meer zo goed ter been. Het in en uit stappen verloopt dus niet altijd even vlot, maar de chauffeurs hebben bewonderingswaardig veel geduld. We kwamen

‘s avonds weer aan bij d’n Inloop met een volle bus. Het uitstappen kon beginnen. Na zo’n hele dag is iedereen best wel moe. We zullen ongeveer een kwartier voor de ingang hebben gestaan toen de chauffeur, die blijkbaar ook wel eens naar huis wilde, aanstalten maakte om uit te stappen.
Op mijn vraag wat hij ging doen antwoorde hij: “ik ga eens kijken of ze soms achterin weer instappen”.

Janine Figeys

Aanbevolen

Als deze nieuwsbrief verschijnt hebben we er alle enkele weken van een bijna ‘lock down’ op zitten. Ik zal er niet van opkijken als er nog verschillende weken bij komen voordat we onze comfortabele ‘holen’ weer met een gerust hart kunnen verlaten voor een bezoekje aan vrienden, een bridgeavond, een uitje in het restaurant, filmbezoek, sport, een aangename wandeling, een fietstocht en wat dies meer zij.

Voor veel ouderen zijn het weken dat het lezen van een boek aangename afleiding biedt tussen alle t.v. – programma’s door die ons van informatie voorzien over die ‘verdomde rotziekte’ die ons bedreigt. Gelukkig dat lezen bij velen van ons van oudsher in het DNA zit opgesloten. Weet u niet goed welk boek u ter hand moet nemen dan wil ik u graag behulpzaam zijn. Drie boeken, die ik onlangs gelezen heb, wil ik van harte bij u aanbevelen.

Het boek ‘De nachtstemmer’ (2019) van Maarten ’t Hart. Als liefhebber van zijn boeken is dit opnieuw een juweeltje van zijn hand. Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een Groningse orgelstemmer krijgt de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld van eigenaardige dwarsliggers die ervan genieten mensen van buiten ertussen te nemen.

 

Begin dit jaar kwam de herdruk uit van het boek ‘Eindstation Auschwitz’ , mijn verhaal vanuit het kamp (1943 – 1945) van Eddy de Wind. Ik moet u ervoor waarschuwen dat zijn verhaal je af en toe bij de strot grijpt. Toen in het najaar van 1944 de Russen Auschwitz naderden, besloten de nazi’s hun sporen uit te wissen. De gevangenen moesten richting Duitsland lopen – later zouden dit de dodenmarsen worden genoemd. Eddy verstopte zich en bleef achter in Auschwitz. Hij vond een schrift en een potlood en begon te schrijven.

 

Tot slot het boek dat in september 2019 in één maand zes herdrukken beleefde: ‘De meeste mensen deugen’, een nieuwe geschiedenis van de mens van de nog jonge maar inmiddels vermaarde historicus Rutger Bregman. Jan Terlouw zei over dit boek: ‘Dit indrukwekkende boek rekent af met ons vaak verwrongen mensbeeld. Het is hoopgevend zonder onrealistisch te zijn. Het overtuigt, omdat het gedegen is. Het heeft me geboeid van het begin tot het eind.’ Geert Mak zegt: ‘Eindelijk weer een boek waar een mens vrolijk van wordt.’ En daar zitten we toch allen in deze beangstigende periode duidelijk op te wachten.

Jan van der Krabben.

Korte fietstochten.

In verband met het coronavirus is besloten de korte fietstochten niet op 7 april te starten maar pas in de maand mei. Uiteraard alleen als dat op dat moment weer mag.

Mocht u hierover nog informatie willen hebben dan kunt u contact opnemen met Gerard van der Steen, tel. 073-5031298.

 

Zie haar (Ans van Kessel)

Soms plukt ze zomaar
woorden uit de lucht
proeft lente in de zinnen
stapt uit de maat en kleurt
haar eigen wegen
ze weet de koude uren
ver achter zich te laten
omdat het brekend ijs
haar angst doorbroken heeft
nu danst ze
in het open veld
los van het alledaagse
op blote voeten
met wapperende haren.

Storm (Ans van Kessel)

Het is angstaanjagend stil op straat
alleen de vogels zingen
dragen takjes naar hun nest
de lente
staat te springen
er waart een virus door de lucht
de mensen schuilen binnen
men houdt de deuren dicht
uren dagen weken maanden
zullen ons passeren
tot het tij zal keren
en in de wachttijd blijven wij
naar mooie liederen luisteren
over dood en ziekte fluisteren
hopen dat de storm bedaart
de lucht weer klaart
en alle vogels zingen
omdat de lente
staat te springen.

 

Maart 2020
Column: Rimpels…

Wat gaat de tijd toch snel

Velen van u zullen hetzelfde ervaren hebben zoals mijn vrouw en ik destijds in het jaar 1995.
Ons eerste kleinkind werd geboren. Er brak als het ware een nieuw tijdperk in het leven voor ons aan.
De intensiteit van de emotie was mogelijk nog heviger dan bij de geboorte van de eigen kinderen.
Ik herinner me nog heel wel dat ik als een trotse nieuwbakken opa door het schoolgebouw paradeerde.
Aan iedereen die maar wilde liet ik het eerste fotootje van de nieuwgeborene zien.
Het kreeg een plaatsje op mijn bureau en is er tot aan mijn pensionering in 2002 nooit meer van verdwenen.
Er volgden nog zes kleinkinderen die met dezelfde warmte een plekje veroverden in ons bestaan.

Inmiddels zijn de meesten uitgegroeid tot volwassen jonge mensen, die bijna hun studies al hebben afgerond, een relatie hebben en vol verwachting naar de toekomst kijken.
De twee jongsten worden binnenkort zeventien jaar.

Waarom vertel ik u dit?
Onlangs belde onze kleinzoon (1998) of het uitkwam dat hij een weekendje bij ons kon doorbrengen,
‘Natuurlijk jongen’, is de eerste uitroep. ‘Wij schrappen alles op onze keukenkalender, je bent van harte welkom!’

Enkele dagen later kwam hij aanrijden in de auto van zijn vader.
‘Kinderen worden groot’, zei ik tegen mijn vrouw. Het weekend was uitermate gezellig.
Heerlijk gewandeld, lekker gegeten en volop gekletst over zijn toekomstplannen als afgestudeerd scheikundige.

Na afloop zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: ‘Wat gaat de tijd toch razendsnel voorbij.
Weet je nog dat we vanaf 1995 elke maandag oppasten bij die twee.
Ik bracht je in alle vroegte naar Nijmegen. Daarna haastte ik me naar school waar ik soms enkele minuutjes te laat aankwam.’ Met een grijns wensten ze me goede morgen met de opmerking: ‘Zo weer lekker op tijd, kon je geen afscheid nemen van het kleine grut?’

Ruim twintig jaar hebben we dat met alle genoegen volgehouden.
Mijn vrouw was er de gehele dag. Ikzelf wist niet hoe snel ik me na schooltijd weer naar Nijmegen spoedde om toch ook nog enkele uren te genieten van het kroost.
Hoe ouder ik werd hoe meer ik me veroorloofde tijdig van school te vertrekken.
Ik plande nooit vergaderingen op maandag na schooltijd.
Ik voelde van mijn collega’s dat ze mij die extra uurtjes met de kleinkinderen wel gunden,

Na de basisschool dachten we dat ze de oppas van opa en oma wel niet meer nodig zouden hebben.
Maar dat was beslist niet het geval. ‘Jullie blijven toch wel komen op maandag?’, was hun uitdrukkelijke wens. ‘We vinden dat zo gezellig.
Oma kookt heel lekker voor ons en de spelletjes met Opa willen we niet missen.’

Meer dan twintig jaar hebben we de kinderen zien opgroeien, schommelen geleerd, liedjes gezongen, met ze gepuzzeld, verhalen voorgelezen, in de tuin gevoetbald, gevolleybald en badminton gespeeld, met huiswerk geholpen en voor ze gezorgd als ze ziek waren. Wat wil je als opa en oma nog meer.

Nogmaals, wat jammer dat het allemaal zo snel voorbij gaat. Maar och, zo is het leven.
Nu is het prachtig dat de kleinkinderen met enige regelmaat naar ons toe komen om te kijken hoe het met ‘die oudjes’ gaat. Zo voel je je nog niet maar voor hen ben je dat natuurlijk wel.
Wat is het dan leuk om over vroeger te praten en ze opnieuw te verwennen met een lekker etentje.
Zij herinneren zich alle leuke momenten die je met ze beleefd hebt.
Daar ben je dankbaar voor en dat doet je uitermate goed.

Jan van der Krabben

 

Algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering wordt gehouden op 24 maart om 14.00 uur in De Moerkoal.
Na afloop van de vergadering en een korte pauze treedt Piet Bekkers voor u op.
Wij ontvangen u graag om 14.00 uur met een kopje koffie.
We hopen er op de 24e een geslaagde middag van te maken en vertrouwen op een grote opkomst.

Agenda:

1. Opening door de voorzitter.

2. Mededelingen.

3. Goedkeuring notulen van de Algemene Najaarsvergadering van 19 maart 2019.

4. Herdenking van de overledenen door onze voorzitter

5. Verslag van de kascontrolecommissie en benoeming nieuwe kascontrolecommissie.

6. Financieel verslag over het boekjaar 2019 en begroting 2020.

7. Jaarverslag van 2019.

8. Bestuursverkiezing: volgens rooster is aftredend Ad Beex. Hij stelt zich herkiesbaar.
Jeanne Vink, secretaris treedt af.

Wij stellen 2 nieuwe bestuursleden voor: Sylvia Groot en Margie Dieterman.(deze nieuwe bestuursleden stellen zich elders in deze nieuwsbrief aan u voor).

Eenieder kan zich kandidaat stellen mits hij/zij zich daartoe schriftelijk kandidaat stelt uiterlijk 1 dag voor aanvang van de ledenvergadering. De kandidaatstelling dient voorzien te zijn van 5 handtekeningen van leden.

9. Rondvraag.

Na een korte pauze volgt een optreden van Piet Bekkers (zie hieronder)

De vergaderstukken kunt u ook vinden op onze website. Tijdens de vergadering liggen ze ook hier en daar op de tafel. Stelt u prijs op een geprint exemplaar te ontvangen dan kunt u dit per email aan ons mededelen.

Het bestuur

Piet Bekkers, conferencier uit Rooi, gaat ons na de algemene ledenvergadering vermaken.

Zoals hij zelf aangeeft is hij lid van KBO Brabant en verdiende de kost als directeur in de Gezondheidszorg.
Hij was vorig jaar 50 jaar getrouwd en kan nog steeds lachen!

Hij vindt het leuk om ook ander  mensen aan het lachen te krijgen

Onder het motto: “Blij bejaard is goud waard”

 

 

 

Nieuwsbrief op de email
Helaas zullen wij voorlopig onze nieuwsbrief niet meer naar de leden kunnen mailen.
Dit komt door problemen met onze provider.

U kunt natuurlijk altijd de nieuwsbrief, enkele dagen voordat u hem in uw brievenbus ontvangt, digitaal lezen op onze website www.seniorenverenigingbres.nl.

 

Onze nieuwe kandidaat-bestuursleden

Mijn naam is Margie Dieterman, getrouwd met Leander Petit, heb 2 schatten van dochters en woon 35 jaar in Berlicum. Ben ruim 40 jaar in dienst geweest bij GGZ Oost Brabant, locatie Coudewater in Rosmalen waar ik ontspanningsactiviteiten organiseerde voor de bewoners, reisjes en uitstapjes voor medewerkers en senioren en PR-activiteiten bij de communicatie-afdeling.
Op het moment ben ik ruim een jaar met pensioen, heb dus tijd en met veel plezier ga ik de uitdaging aan de ervaring van mijn werkzaam leven betekenis te geven bij seniorenvereniging BRES.
Van harte hoop ik dat we samen met Janine en Paula en u veel leuke, gezellige, leerzame en ontspannende momenten zullen beleven.

 

Ik ben Sylvia Groot, getrouwd met Evert Verburg. Wij wonen bijna 3 jaar in Berlicum. Samen hebben we 4 zoons en inmiddels 5 kleinkinderen. Ik werk 4 dagen per week als ondernemer, ik heb een eigen bedrijf in coaching en training. De 5e dag in de week (en vaak nog iets meer) is voor BRES, waar ik Jeanne ga opvolgen als secretaris. Ik loop al bijna een jaar met haar mee, dus sommigen van u kennen me al.

Ik vind het belangrijk dat alle letters in BRES ook worden uitgevoerd en gefaciliteerd. Daar ga ik in de komende jaren mijn best voor doen!

 

 

BRES heeft een Facebookpagina!!!

Wat is Facebook??Facebook is een sociaal netwerk waar u informatie en leuke berichten over uzelf op kwijt kunt zoals b.v. over uw hobby’s, interesses of vakantiefoto’s. U benadert bekenden en nodigt ze uit voor een digitale vriendschap. Zij kunnen dan de informatie bekijken die u op uw persoonlijke pagina hebt gezet. Mensen kunnen niet ongevraagd vrienden met u worden. U moet vriendschapsverzoeken van anderen bevestigen. Als u mensen uitnodigt moeten zij uw invitatie accepteren, voordat zij op de FB pagina kunnen kijken.

Ook meldingen van activiteiten binnen onze vereniging worden op deze pagina gezet,
JAMMER genoeg is het aantal ‘likes’ heel beperkt.

De FB pagina is al een paar jaar operationeel en wij hebben nog maar 115 vrienden.
En er zijn heel veel leden van BRES op FB maar zij weten misschien niet dat wij als vooruitstrevende vereniging daar ook deel van uitmaken.

Dus een vriendelijk verzoek om onze pagina te liken..het kost je niets en je mag er ook reacties op plaatsen. Mocht je iets leuks hebben meegemaakt in jouw werkgroep laat het ons weten, foto erbij, (i.v.m. privacy altijd eerst toestemming vragen) mailen naar kbojanine@kpnmail.nl.

 

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!
4 maart: Chris van den Akker
10 maart: Riet Bosch
25 maart: Dory de Haan-Gubbels
28 maart: Jenny Bijnen-Buijk
31 maart: Bep van de Akker-Kerp

 

Aanmelden van leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. graag doorgeven aan het secretariaat.

 

Toneelstuk “Een Moordvrouw”

Vrijdag 13 maart om 20. 00 uur en zaterdagmiddag om 14.00 uur brengt toneelgroep ONA (Ouderen Nog Aktief) het stuk “EEN MOORDVROUW” op de planken in Dun Durpsherd.

Ook dit keer belooft het weer een spetterende voorstelling te worden.

Het is een klucht in twee bedrijven en staat garant voor veel lachsalvo’s in de zaal.

In het stuk is Nicole een vrouw, die getrouwd is geweest met drie mannen, die allemaal op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen.
Door uitkering van de levensverzekeringen heeft zij anderhalf miljoen euro ontvangen.
Dit geld heeft zij samen met haar zakenpartners Erik en Sjef geïnvesteerd in een vastgoed project in Spanje. De dag voor het vertrek naar Spanje verschijnen de overleden mannen ten tonele en eisen het verzekeringsgeld op.
Er zit voor Nicole niets anders op dan de overleden mannen te doden.

Kaartjes zijn verkrijgbaar voor 8,5 euro per stuk voor aanvang van de voorstelling bij de ingang van de zaal.

 

Verzamelingen ’n goed nieuw huis geven, opruimen of …
Seniorenvereniging Bres wil voor haar leden en overige belangstellenden met u van gedachten wisselen wat je doet met verzamelingen als je op leeftijd komt en de bakens (moet) gaan verzetten.
Kleiner wonen, de zolder moet leeg, partner is er niet meer of gewoon opruimen.
Zomaar weggeven of overlaten aan ’n handelaar is ook al zowat.
Mogelijk zijn er plaatselijk andere belangstellende personen en/of verenigingen.
Wij organiseren derhalve een voorlichtingsavond op 16 maart, aanvang 19.30 uur in d’n Inloop.

We hebben Hein Kremers (tevens lid van Bres en bekend met taxaties en veilingen) gevraagd daarover de nodige voorlichting te geven, met u van gedachten te wisselen en waar gewenst aansluitend de nodige adviezen te geven.
U bent ook in de gelegenheid om eventuele eigen verzamelingen in te brengen in de discussie of persoonlijk met de heer Kremers.
De toegang is gratis, voor koffie/thee en andere consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd.

 

Het dansfeest in Den Durpsherd.
Op dinsdagmiddag 31 maart is het weer zo ver.
Dan wordt er van 13:30 uur tot 16:30 uur in de grote zaal van den Durpsherd voor de derde keer weer gedanst. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Tilburgse coverband ” The Golddiggers”
Een muzikaal trio die dans en luistermuziek uit de jaren 60/70 ten gehore brengt.
Ik herinner u aan mijn laatste oproep.
Kom op dinsdagmiddag 31 maart met vrienden en kennissen naar den Durpsherd.
Wij willen er een sfeervolle middag met voor elk wat wils van maken en de basis leggen voor een regelmatige dansmiddag in den Durpsherd.

Wij zijn wel genoodzaakt een entree te vragen van € 2,50 (niet te veel).
Tot de 31e, voetjes van de vloer!!!!

 

Project begeleid fietsen
In de nieuwsbrief van december 2019 hebben wij u geïnformeerd over ons plan het project begeleid fietsen op te zetten.
In de afgelopen maanden hebben wij niet stilgezeten en zijn we blij met de resultaten tot nu toe.
Er hebben zich reeds 15 vrijwilligers aangemeld die zich willen inzetten voor dit project.
Natuurlijk zijn er nog steeds vrijwilligers van harte welkom. Het vinden van sponsoren was iets lastiger.
Wij hebben 20 bedrijven/organisaties aangeschrevenen van wie er 12 een afzegging hebben gestuurd.
Van de Stichting tot steun voor de zorg aan ouderen in ‘s-Hertogenbosch kregen we een toezegging van € 6500.
Geweldig toch !! Van de resterende acht bedrijven zijn wij nog in afwachting maar zeker positief.
Onze Seniorenvereniging BRES heeft zich garant gesteld voor de aanschaf van de eerste elektrische duo fiets. Fantastisch!!

Het vinden van een geschikte stallingsruimte is niet gemakkelijk.
Als iemand daar een oplossing voor weet laat het mij dan alstublieft weten.
Er zijn al enkele vragen van toekomstige gebruikers. Dat is nog iets te vroeg.
Ik kan wel de toezegging doen dat wij in april /mei 2020 van start gaan.

Wij houden u op de hoogte.
Herman

 

Korte fietstochten.
De winter ligt weer achter ons. Op 7 april gaan de korte fietstochten weer van start.
Er wordt dan elke dinsdagmorgen gefietst van 9.30 tot ca. 12.00 uur.
In de omgeving worden mooie tochten uitgezet van ongeveer 25-30 kilometer.
Na een uurtje fietsen wordt er kort gepauzeerd om de inwendige mens te versterken.
Men kan zelf koffie/thee meenemen .
Alleen de laatste dinsdag van de maand wordt er een terrasje genomen.
Iedereen mag aan deze fietstochten deelnemen, u hoeft zich daarvoor niet aan te melden.
Vertrek altijd vanaf d’n Inloop om klokslag half tien

 

Toertochten op de fiets
Wilt u alvast de data voor de toertochten voor dit jaar in uw agenda noteren:
6 mei, 1 juli en 26 augustus. Er zijn hele mooie tochten uitgezet!

De toertocht is altijd verrassend en heel gezellig.
Er wordt gestart bij d’n Inloop om 09.30uur  en rond 16.30 uur zijn we daar weer terug.
Er wordt ongeveer 50 kilometer  gefietst met voldoende tijd  voor koffie, lunch en wat lekkers.
Als het heel slecht weer is, wordt de tocht een week verschoven.
Noteer alvast de data in uw agenda en laat Tonny Schouten, telefoon 0610901126 weten dat u deelneemt.
Ook kunt u haar bellen als u vragen heeft.

 

Op stap met………..

27 maart: Farmshop Berlicum Wertsteeg 17
Deze maand zoekt Op stap met.. het dicht bij huis.

Voor degene die ons niet kennen:
Wij zijn Remco en Gertie Schouten en hebben en melkveebedrijf en farmshop.
In onze shop verkopen wij de verse melk van onze koeien, de eitjes van onze kippen, de lekkerste runderburgers van Bami en lokale, pure, verse en heerlijke producten van andere bedrijven, o.a. lekkere Jam en kruidenthee uit Schijndel, havengrutten van de Halm, appels uit de Dungen, aardbeien uit Vennenhof, honing uit Berlicum. Zo kan ik nog even doorgaan.”

En dan zijn we ineens ondernemer van het jaar!
Wat ontzettend gaaf! Nog steeds een beetje sprakeloos en overdonderd dat het meest ondernemende dorp van Nederland ons deze prachtige eervolle titel heeft gegund!”

Rondleiding, bezoek aan de winkel en uitleg…Prijs: € 3.00

13.20 uur: Verzamelen Mercuriusplein maar je mag ook met de fiets, te voet, rollator, taxi, laat het even weten. Aanmelden voor 20 maart: Telefonisch 073-5032036 of via de mail kbojanine@kpnmail.nl

Bedrag overmaken bij aanmelding naar NL54RABO0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres. Doorgeven als je de rollator meeneemt.

Dagtocht 75 jaar Bevrijding van Brabant
Donderdag 23 april

Vertrek: 9.00 u. vanaf het Mercuriusplein
Kosten: € 53,50 incl. koffie/thee, gebak, uitgebreide lunch, vervoer in luxe bus, entree Overloon, rondleidingen en gids.
Aanmelden: Vóór 15 maart a.s. via
kbojanine@kpnmail.nl óf 073 – 503 2036 en het deelnamebedrag overmaken op NL54RABO 0113 5384 56 t.n.v. seniorenvereniging BRES ovv Dagtocht 75 jaar Bevrijding Brabant

Een hele dag met een speciale WOII-gids, die u voert van het Oorlogsmuseum Overloon naar Helmond; de corridorroute rondom Eindhoven (Operatie Market Garden), Son en Best.
Dit wordt een interessante dag met natuurlijk op zijn tijd een natje en droogje. U bent van 9.00 u. tot 17.30 u. onder de pannen.

Ook de leden van KBO Den Dungen, Sint-Michielsgestel en Gemonde kunnen deelnemen aan dit uitstapje.

Een kijkje achter de schermen bij de grootse modewinkel van Nederland:
Van Tilburg. Donderdag 12 mei in Nistelrode.

Houd deze datum vrij, informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.
Rectificatie: in tegenstelling tot eerdere berichten zullen we bij van Tilburg geen modeshow kunnen bijwonen. Graag hierover geen rechtstreeks contact met Van Tilburg opnemen.

Meerdaagse reis naar de invasiestranden in Normandië en Bretagne

Maandag 5 t/m zaterdag 10 oktober 2020

De meerdaagse reis gaat dit jaar naar Frankrijk! In zes dagen gaan we diverse mooie en historische plekjes bezoeken in Normandië en Bretagne; even terug de geschiedenis in maar ook genieten van mooie haventjes, kunst, cultuur en Franse specialiteiten.
Caen, Het tapijt van Bayeux, Dinan, Cap Fréhel, Le Mont Saint-Michel, St Malo, Honfleur, het museum in Arromanches en de tuinen van de Franse schilder Monet in Giverny staan allemaal op het programma.

De kosten voor deze reis bedragen € 600,00 p.p. all-in (dus ook de entrees van de excursies en musea, m.u.v. lunches en drankjes). Toeslag éénpersoonskamer € 155,00. Is uw interesse gewekt, vraag dan een uitgebreid programma aan bij margie.dieterman@home.nl

Deze reis is helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Filmavonden.

Zoals altijd bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom en starten we na een kopje koffie om 19.30 uur met de voorstelling. En dat alles voor € 5,–.

Woensdag 11 maart februari: Film “Traffic”.

Traffic is een Amerikaanse drama film uit het jaar 2004 .

De film is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen, die te maken hebben met de drugsoorlog die gaande is in de Verenigde Staten.
Vanuit verschillende levensklassen worden de problemen in verband met drugs, de gevaren die op de loer liggen en de onbetrouwbaarheid van mensen in die donkere wereld naar voren gehaald.
Elke verhaallijn heeft een eigen kleur zodat het verschil duidelijk is. Traffic werd in 2001 beloond met 71 prijzen waaronder vier Oscars.
De topacteur Michael Douglas is een van de geweldige spelers in deze schitterende film

 

Woensdag 25 maart: Film: “The Stepford Wives”.

The Stepford Wives uit 2004 is de verfilming van het gelijknamige boek van Frank Oz. Twee topactrices Nicole Kidman en Bette Midler spelen er beiden een geweldige rol in. Programmamaakster Johanna Eberhard (Nicole Kidman) krijgt een inzinking wanneer ze wordt aangevallen door een deelnemer.
Haar man besluit, voor haar gezondheid, om samen naar het chique Stepford te verhuizen.
Zij komen tot de conclusie dat er iets vreemds aan de hand is met de in alle opzichten perfecte vrouwen van Stepford.
Deze komedie wordt ook wel gezien als de Americain dream.

 

 

 

 

Februari 2020
Column: Rimpels…
Ouderenzorg vroeger

Er wordt al jaren gesproken over tal van problemen in de ouderenzorg.
‘De urine loopt langs haar enkels,’ zo begon recent het zoveelste debat over de toestand in verpleeghuizen.
Zowel in de Tweede Kamer als in de bekende talkshows op de televisie staat het onderwerp ‘ouderenzorg’ hoog op de agenda.
Soms zit ik met enig mededogen te kijken naar minister Hugo de Jonge, die ouderenzorg in zijn pakket heeft, als hij tijdens een interview weer eens stevig aangepakt wordt.
Hij doet zijn stinkende best om de problemen zo goed mogelijk op te lossen en toch krijgt hij om de haverklap bakken kritiek over zich heen.

Toch wil ik trachten alle BRES-leden die deze rimpel lezen ervan te overtuigen dat we blij mogen zijn dat we in deze tijd oud worden en niet bijvoorbeeld in de eerste helft en begin tweede helft van de vorige eeuw.
Tot aan de jaren ’60 waren er nauwelijks voorzieningen voor bejaarden.
Velen van ons herinneren zich als kind een inwonende opa of oma die in een achterkamertje zijn of haar dagen sleet.
Vaak denk ik nog aan mijn alleraardigste demente opa die in ons huis en in de tuin ronddoolde.
Moeder had er haar handen vol aan. Wie niet door eigen kinderen kon worden verzorgd, leefde vaak eenzaam, arm en verwaarloosd.
Pas met de toenemende welvaart in de jaren ’60 werden de eerste bejaardenhuizen gebouwd.
Aanvankelijk leken die het paradijs op aarde, maar ook dat bleek niet te kloppen.


Op 24 augustus 1970 werd dat pijnlijk duidelijk in het televisieprogramma De Ombudsman (VARA). Marcel van Dam stelde uitgebreid de misstanden in particuliere tehuizen aan de kaak.
Verhalen over verwaarlozing van ouderen, intimidatie en fysiek geweld; ouderen werden opgesloten, vastgebonden of in kasten gestopt.


De uitzending veroorzaakte een stroom van reacties uit het hele land.
Er volgde een tweede uitzending, waarbij o.a. uit brieven van ouderen werd geciteerd: ‘De bejaarden worden ‘s nachts om twee uur gewekt voor een bad. Is dat geoorloofd?
Als ze er wat van zeggen, worden ze geslagen en naar het bad gesleept.
Als ze protesteren dan wordt er gezegd: “houd je mond, anders ga je naar het gekkenhuis.’

Het tumult naar aanleiding van de televisie-uitzendingen drong ook door tot de politiek.
Hannie van Leeuwen (ARP) stond aan de basis van de eerste Nota Bejaardenbeleid in 1970, met onder andere voorstellen van de bouw van 12.000 bejaardenwoningen per jaar.

Nu zijn we weer in een totaal andere tijd beland.
Wij ouderen worden door de overheid gesommeerd zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
Vele ouderen willen ook niet anders. Als het echt niet meer kan dan komt het verpleeghuis in beeld.
Aan dat hele systeem zitten ook vele haken en ogen. Daarover schrijf ik graag een andere keer.
Maar laten we niet denken dat het vroeger allemaal beter was.

Jan van der Krabben

Dank aan onze logo adverteerders !!!!!!!!!!!!

Ook in het nieuwe jaar 2020 willen wij onze logo-sponsoren hartelijk dankzeggen voor het plaatsen van hun logo advertentie in onze nieuwsbrief.

Ruim 40 bedrijven en organisaties steunen ons op deze manier met hun logo-advertentie .
Door deze steun kunnen wij ook dit jaar weer leuke en zinvolle
activiteiten voor onze leden organiseren, nogmaals dank daarvoor.

Wij weten uit ervaring, dat sommige ondernemers uit Berlicum-Middelrode het al jaren moeilijk hebben.
Opboksen tegen internet en supermarkten valt niet altijd mee. Ons verzoek en devies luidt daarom:

ALS U IETS MOET KOPEN, DAN NIET TE SNEL ONS MOOIE DORP UITLOPEN .

Kijk dan eens bij onze logo-sponsoren , Zij doen hun uiterste best om u optimaal te adviseren en goed en snel van dienst te zijn.

Het bestuur

Ouderenadviseurs:

In de komende periode ontvangt u van de belastingdienst een verzoek tot het doen van aangifte.
U kunt hiervoor de hulp inroepen van de ouderenadviseurs van BRES.
Om hiervoor in aanmerking te komen mag uw inkomen niet hoger zijn dan € 35.000,00 voor een alleenstaande en € 50.000,00 voor gehuwden of samenwonenden.
Het gaat om eenvoudige aangiften met inkomen in box 1 (AOW, pensioen of looninkomsten) en eventueel inkomen in box 3 (vermogen zoals banktegoeden, effecten e.d.)
Voor de gemaakte kosten (reiskosten, kosten papier en printen e.d.) wordt een maximale vergoeding van € 12,00 gevraagd.
U kunt contact opnemen met de volgende ouderenadviseurs:

Jan Kuipers: tel. 0731694 of 06-17346896
Marius van Lankvelt: tel. 073-5031706
Ad Houtepen: tel. 073-5032653 of 06-33678199.

Als u hulp nodig hebt bij het invullen van formulieren kunnen Jan en Marius u ook hiermee helpen.

Contributie 2020.

De contributie voor 2020 van € 24,– wordt van de leden die een doorlopende machtiging tot incasso van de contributie hebben afgegeven, geïncasseerd op 24 februari 2020.
De incasso vindt plaats ten gunste van ons bankrekeningnummer NL76RABO0106900447 onder vermelding van ons incassant-ID NL97ZZZ171155000000 met als betalingskenmerk uw lidmaatschapsnummer.

Leden die (nog) geen machtiging hebben afgegeven verzoeken wij vriendelijk de contributie per omgaande te voldoen op bovengenoemd bankrekeningnummer onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer.

Leden van wie de contributie 2020 op 1 april 2020 niet is ontvangen, krijgen een herinnering hiervoor, verhoogd met een bijdrage in de kosten van € 2,50.

Ad Beex, penningmeester.

Toneelclub Ona.

Op 13 en 14 maart a.s. weer een spetterende voorstelling door toneelvereniging ONA in Den Durpsherd.

Het stuk “Een Moordvrouw” is een klucht in twee bedrijven en is vanaf het begin hilarisch.
Het staat garant voor vele lachsalvo’s en is echt een aanrader voor eenieder die eens gezellig even weg wil en zin heeft om eens lekker te lachen.
Noteer de datum alvast in uw agenda.

Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf 25 februari bij de kassa van Den Durpsherd, de Moerkoal en bij Mieke Wijgergangs.
Op 4 maart kunt u ook kaartjes kopen in d’n Inloop van BRES tussen 14.00 en 16.00 uur

 

De Driewiek

Onze breiclub “de Driewiek”, de gezelligste club uit de regio, is elke woensdagmiddag (50 keer per jaar) van 13.30 tot 16.00 uur actief in d’n Inloop.
Eenieder is van harte welkom om te breien, te haken of voor een ontspannen babbeltje onder het genot van een kopje koffie en een koekje.
Onze dames breien, haken prachtige spullen voor onze 80- en 90 jarige leden en ook voor de verkoop.

Met de opbrengst van de verkoop wordt het Nationaal Ouderenfonds gesteund met een gemiddeld bedrag per jaar van € 1.000.=
Voor 2019 zochten wij van de Driewiek nog een tweede goed doel.
Na een gesprek met Henk Janssen werd besloten om dassen en mutsen voor de Voedselbank van de Vincentiusvereniging te breien.
Aan het eind van het seizoen konden wij, met enige trots, 70 pakjes voor de voedselbank afleveren.

Momenteel maken er 60 gezinnen en alleenstaanden gebruik van de voedselbank pakketten van de Vincentiusvereniging.
De mutsen en dassen kwamen bij het begin van de winter natuurlijk goed van pas.

Een grote pluim voor alle dames van de Driewiek.
Jenny en Janine.

ICT aanbod periode maart t/m mei 2020.

Dit aanbod staat ook op de site van www.seniorenverenigingbres.nl

U kunt dit aanbod vinden onder het kopje: aanmelden ICT-cursus. Bij voorkeur op onze website het aanmeldformulier invullen.

Windows 10.
4 bijeenkomsten, 9-16-23-en 30 maart.
D’n Inloop van 10 tot 12 uur. Kosten € 20-
Windows 10 wordt steeds vernieuwd. Of u nu een beginnende of gevorderde gebruiker bent, van deze cursus steekt u iets op!
We gebruiken bij deze bijeenkomsten de laptops van BRES.

inloopspreekuur en ICT vragenuur
Maandag 6 april.
Wel aanmelden via de site omdat we willen weten of we u kunnen helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Foto’s maken met uw mobiel of uw digitale camera.
Maandag 20 april en 11 mei. Kosten € 10,-
Breng uw eigen mobiele telefoon en/of digitale camera mee zodat u kunt oefenen.
U leert ook deze foto’s over te brengen naar de pc of laptop. Aanmelden via de site van BRES.

Werkgroep ICT
Harrie Oerlemans

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!
26 februari: Det Bijnen-van Ewijk
28 februari: Marian Roelofs-van Emden
29 februari: Sjaan van den Broek-van der Heijden

90-jarigen, de allersterkste
4 februari: Hans de Weger
9 februari: Harrie Schouten
18 februari: Marie Korpershoek-Portegijs
21 februari: Sjef Perquin

Aanmelden van leden.
Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Bellen of schrijven met Sylvia Groot, Schoolstraat 6, Berlicum, 06 519 359 10 of e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl
Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten en dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer etc. graag doorgeven aan het secretariaat.

Filmavonden.

Zoals altijd bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom en starten we na een kopje koffie om 19.30 uur met de voorstelling.
En dat alles voor € 5,–.

Woensdag 12 februari: Film “Pretty Woman”.

Het meest romantische duo op het witte doek. 
Oscar winnares Julia Roberts en topacteur Richard Gere schitteren samen in een van Hollywoods grootste films.
De toevallige ontmoeting tussen een prostituee en een knappe rijke zakenman leidt tot een onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis , een hedendaags sprookje à la assepoester.
Als ze al het geluk is kwijtgeraakt redt hij haar uit haar uitzichtloze bestaan.
Een verhaal, dat vele filmliefhebbers van over de gehele wereld heeft veroverd.
Een Amerikaanse speelfilm uit 1990, die nog niets aan kracht heeft ingeboet.

 

Woensdag 26 februari: Film: “Cordero de Dios”.

Een Argentijnse-Franse dramafilm uit 2008.
Teresa woont met haar dochter Guillermina in Frankrijk.
In 1978 zijn zij naar Frankrijk verhuisd. Guillermina was toen nog een klein meisje.
De twee vrouwen wonen er zonder Guillermina ‘s vader Paco, die kwam, volgens een officiële lezing, in 1978 om door een verdwaalde kogel.
Dit gebeurde vlak voor hun vertrek naar Frankrijk.
Het is 2002 als Teresa een telefoontje krijgt , dat haar dwingt om terug te keren naar Argentinië.
Haar vader Asturo is ontvoerd. Als de twee vrouwen niet met
een losgeld van 400.000 dollar op de proppen komen zal hij worden geliquideerd.
Een spannende film waarin een verhaal wordt verteld over de periode 1978 -2002

 

 

Op stap met…

Donderdag 20 februari 2020: Toon Kortooms Museum te Deurne.

Van 1918 tot 1944 heeft Toon Kortooms op deze plek gewoond, veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken en een aantal werken geschreven.
Op deze plek, het oude woonhuis van de familie Kortooms is nu een museum over de bekende schrijver. Het verhaal van o.a. Beekman & Beekman kunt u hier opnieuw beleven.
In het knusse, maar overzichtelijke museum, is veel over zijn leven terug te vinden.
Natuurlijk veel van zijn boeken waaronder de bestseller Beekman & Beekman, diverse manuscripten, schrijfgerei en andere curiosa.
Ook is zijn oude werkkamer in ere hersteld en is er ieder half jaar een wisselexpositie over aanverwanten van Toon Kortooms. 
Help de dokter verzuipt…, Laat de dokter maar schuiven, zijn een paar bekende boeken van deze schrijver.

Prijs:€ 19.00 Koffie/thee Gouden Turvenkoek, Gouden Jantje pindarotjes en een Trufdruppelke ( dit verzin ik niet) met slagroom..

12.45 u. Mercuriusplein ter hoogte van de bushalte, bij regen onder het afdak van Kruidvat.

Inschrijven voor 14 februari.

Telefonisch 073-5032036 of via de mail kbojanine@kpnmail.nl
Bedrag overmaken bij aanmelding naar NL54RABO0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres.
Doorgeven als je de rollator meeneemt.

 

23 april 2020 Dagtocht ’75 jaar Bevrijding Brabant
Dit jaar gaat onze dagtocht naar het bevrijdingsmuseum in Overloon.
We vertrekken ’s morgens om 9.00 uur en komen rond 10 uur aan in Overloon alwaar we ontvangen worden met koffie en gebak.

Onder leiding van een gids gaan we door de militaire hal van het oorlogsmuseum.
De nadruk ligt hier vooral op het verhaal van de mensen achter de voertuigen in de expositie en hun aandeel in de bevrijding van Brabant.

Daarna is er gelegenheid om zelfstandig het museum te verkennen.

Rond 13.00 uur vertrekken we naar Helmond voor de lunch.

Na de lunch neemt een gespecialiseerde WOII-gids u mee voor een rondrit langs een deel van de Corridor-route rondom Eindhoven tijdens operatie Market Garden.
Bijzonder is de mogelijkheid om de rondrit te onderbreken voor een korte wandeling over het Stratumseind.

Daarna een korte pauze met de mogelijkheid voor een consumptie (voor eigen rekening) zodat u kunt napraten. Kosten: € 53,50 p.p all-in.

Aanmelden: vóór 1 maart 2020 via: E kbojanine@kpnmail.nl of per telefoon 073–503 2036.
Geef ook even door als u een rollator mee neemt.

Betalen bij aanmelding op NL54 RABO 0113 5384 56 t.n.v. Seniorenvereniging BRES o.v.v. Dagtocht 75 jaar bevrijding Brabant.

 

Passiespelen 24 mei 2020 Tegelen (inschrijven kan nog tot 1 maart 2020)
Van de organisator van de Passiespelen, Ben van Roy, hebben wij informatie gekregen dat u zich nog tot 1 maart kunt aanmelden.

Uw inschrijving is pas definitief als de betaling bij ons binnen is.
Graag het bedrag tegelijk met uw inschrijving storten op: DuBOS Den Dungen NL21 RABO 01129.09.035.
Kaarten worden voor U gereserveerd op datum binnenkomst betaling.
In maart/april zullen wij de opstaptijden bekend maken.

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met:
Ben van Roy, DuBOS Den Dungen 06-83551706 of

Op de website van Passiespelen Tegelen ( https://www.passiespelen.nl ) staat meer over de inhoud van het verhaal e.d.

Wilt u met ons mee dan kunt u zich opgeven bij Ben van Roy per e-mail benvanroy@home.nl. onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
Hierbij tevens aangeven dat u in Berlicum op wilt stappen.

 

16 juli 2020: Concert André Rieu in Maastricht.
Nog nooit een concert van André Rieu meegemaakt op het historisch Vrijthof in Maastricht, dan is hier uw kans! We hebben 60 kaarten kunnen bemachtigen op: donderdag 16 juli 2020

16.00 uur vertrek vanaf het Mercuriusplein
18.00 driegangendiner in een gezellig restaurant
tribuneplaats rang-3 voor het concert (21.00-24.00 uur)
ca 02.00 uur terugkomst in Berlicum
kosten € 132,50 per persoon all-in

opgave vóór 15 februari via kbojanine@kpnmail.nl of bel met 073–503 2036
graag betalen bij aanmelding op: NL54 RABO 0113 53 84 56 tnv seniorenvereniging BRES onder vermelding van: André Rieu

Januari 2020

Het nieuwe jaar 2020.

Tezamen met u kijk ik graag vooruit naar het nieuwe jaar 2020.
Allereerst wens ik u en uw dierbaren een zalig, gelukkig en gezond 2020 toe.
Dat uw wensen en verlangens ook dit jaar weer mogen uitkomen.

Mochten wij u daarbij kunnen helpen of adviseren laat het ons a.u.b. weten.
Wij zullen ons uiterste best doen om u daarbij van dienst te zijn.

Onze seniorenvereniging wordt ook dit jaar weer met een aantal belangrijke nieuwe zaken geconfronteerd.

Jeanne, onze secretaris, verlaat na 11 jaar ons bestuur (ik mis haar nu al)

Sylvia en Margie treden toe tot het bestuur. Twee dames, die de zetelverdeling in het bestuur op 3-3 brengen. Een goede zaak.
Zij zullen het de mannen in het bestuur zeker een stuk lastiger maken .

Door het stoppen van Ria, als belangrijke vrijwilligster in oktober 2019 ,zijn veel zaken en activiteiten door anderen overgenomen en soms opnieuw ingevuld. Dat zal in 2020 nog verder worden afgerond.

De schaakclub op woensdagavond (20 keer per jaar) moet nog worden opgestart.

De dansmiddag in Den Durpsherd (11 keer per jaar) moet nog van de grond komen.

Meer en andere activiteiten in aanvulling op, ” Op stap met ….. ” worden thans ingevuld.

Het project “Begeleid Fietsen” wordt verder gepresenteerd.

Meer publiciteit in bv. de Brug over onze seniorenvereniging is van belang.

Plannen en ambities zijn er dus nog volop. Indien u zich met ons hiervoor als vrijwilliger in wilt zetten laat het ons a.u.b. weten.

U bent meer dan welkom.
Herman Schunselaar

Overpeinzing

Het verschil tussen jonge mensen en oude mensen is dat oude mensen weten hoe het is om jong te zijn , maar jonge mensen niet weten hoe het is om oud te zijn.

Cees Buddingh

Column: Rimpels…

Was ik nog maar 20!

Als leeftijdgenoten me soms de vraag stellen: ‘Zou jij nog opnieuw jong willen zijn?’, dan antwoord ik tegenwoordig met een volmondig ‘Ja!’
Tot voor kort aarzelde ik over mijn antwoord. Maar sinds de tijd dat ik mag beleven hoe de kleinkinderen zich als jong volwassenen ontwikkelen en zie welke kansen en mogelijkheden ze hebben in deze levensfase dan bekruipt mij een gevoel van: ‘Gôh, was ik nog maar 20!’

Het is niet zo dat ik jaloers of afgunstig ben. Ook zeker niet dat ik spijt heb van de weg die mijn vrouw en ik tot nu toe hebben bewandeld.
We kijken terug op een rijk leven met veel mooie momenten en daarnaast heel verdrietige ervaringen. In welke familie komt dat niet voor? Gelukkig zijn we in staat onze levensweg te vervolgen met voldoende optimisme naar de toekomst.

Nee, de verzuchting ‘gôh was ik nog maar 20!’ komt voort uit de herinneringen die in mijn geheugen liggen opgeslagen over de periode van mijn 18e levensjaar tot mijn 24e, het jaar waarin ik getrouwd ben. Ik studeerde me wezenloos van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat om de nodige onderwijsakten te behalen om voor later een redelijk inkomen veilig te stellen. Financieel had ik niets te makken. Ik was zo arm als de mieren. Vrije tijd was schaars. Tijdens de vakanties werkte ik in een fabriek en gaf de verdiende centjes, amper 12 gulden (nog geen 6 euro) per week, aan moeder, die enige aanvulling op het salaris van vader goed kon gebruiken. Op mijn 21e moest ik ook als derde zoon verplicht in militaire dienst. Het schamele bedrag dat de staat voor je over had bedroeg nog geen 50 eurocent (toen 1 gulden) per dag met elke 14 dagen een vrij reisje naar huis. In 1964 trouwden we. Mijn vrouw, ook werkzaam in het onderwijs, kreeg verplicht ontslag. Uiteraard met de bedoeling om toch maar zo snel mogelijk voor nageslacht te zorgen. Dat hebben we dan ook maar gedaan.

Ja, die periode zou ik nog wel eens over willen doen met de kansen en mogelijkheden die veel jongeren nu worden geboden. Ik gun het ze van harte. Of zou het zo zijn dat zij over circa zestig jaar dezelfde verzuchting zullen slaken als ik nu doe? Het zou best eens zo kunnen zijn. Ik zal het nooit weten.

Voor alle lezers een gelukkig ‘2 x 20 jaar’!

Jan van der Krabben

Het belang van goede communicatie middelen !!!!!!!

In het afgelopen jaar 2019 werden wij regelmatig aangesproken en geconfronteerd met eenzaamheid, isolement en alleenstaanden in onze gemeente. 

Hierbij zijn bereikbaarheid en goede communicatiemiddelen van groot belang. Wij helpen en adviseren u daarom hierbij graag met/over deze middelen zoals :

 • Een telefoontoestel met grote cijfers en voorprogrammering.

 • Een eenvoudig en gemakkelijk te bedienen mobieltje.

Wij leveren en installeren dat bij u voor een geringe vergoeding.

Activiteitenclub Verstrekken van voorzieningen en loophulpmiddelen.

Herman Schunselaar tel 0653319158

 

Schaken in de Inloop ?????????

Sedert enige maanden is er in d’n Inloop een schaakclub in oprichting .

Schaken is immers een leuke en ontspannende bezigheid en bovendien goed voor de hersenen, die u ook op latere leeftijd moet blijven trainen.

Bij de start in augustus hebben er zich een 16 tal geïnteresseerden opgegeven en werd besloten om 2 keer in de maand op de woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur te spelen. De start was veelbelovend echter op woensdagavond 4 december waren er slechts 3 deelnemers.

Met een dergelijke opkomst is het natuurlijk niet mogelijk om een schaakclub van de grond te krijgen en te houden. Op woensdagavond 8 januari 2020 is het daarom erop of eronder. Wij zullen dan bespreken en beslissen of een schaakclub in d’n Inloop bestaansrecht heeft.

Als u een schaakclub in d’n Inloop steunt kom dan op woensdagavond 15 januari 2020 om 19.30 uur naar d’n Inloop of bel mij Herman 0653319158.

Toneelclub Ona.

Op het moment waarop dit artikel geschreven wordt zijn we al weer enkele maanden aan het repeteren voor de voorstelling van maart 2020.
Gelukkig heeft onze regisseuse een stuk gevonden, geschreven door haar broer, waarin we met een beperkte cast uit de voeten kunnen.
Doordat enkele leden van ons gezelschap, hopelijk tijdelijk, dit jaar niet mee spelen is dat een goede oplossing zodat we een volwaardige voorstelling kunnen brengen. Het begint wel wat te knellen want de leeftijd van sommige spelers begint zo langzamerhand van respectabele hoogte te worden.
Ook hiervoor geldt: “komt tijd komt raad” en het zou heel erg fijn zijn als er met name wat “jongeren” tussen de 60 en 70 ons clubje zouden willen versterken.
Het biedt een fijne afleiding in de koude wintermaanden en is een gezellig ontspannende bezigheid en biedt training voor de geest.
Vooral teksten van buiten leren wordt vaak onderschat, maar doordat we langer oefenen wordt ook dat beter.
Voor wie zich hierdoor aangesproken voelt en denkt misschien is dat wel wat voor mij, aarzel niet en meldt je aan bij Nico Bissels, telefoonnummer 073 5031009 of nicobissels@home.nl.
Wij, van de toneelgroep dus, wachten in spanning af en zijn benieuwd wie deze uitdaging aandurven.

Aanmelden van leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

Bellen of schrijven met Jeanne Vink, tel. 5031833, de Rijskamp 5, 5258EA, Berlicum of e-mailen naar seniorenverenigingbres@ziggo.nl

Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten en dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer graag doorgeven aan het secretariaat.

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd. Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.
Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.
Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

80-jarigen, de sterken!
22 januari: Annie de Bie-van den Akker
29 januari: Tiny van Toor-van der Zanden

90-jarige, de allersterkste
4 februari: Hans de Weger

Filmavonden.

Zoals altijd bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom en starten we na een kopje koffie om 19.30 uur met de voorstelling.
En dat alles voor € 5,–.

Woensdag 15 januari: Film “Tonio”.

Een Nederlandse film uit 2016 geregisseerd door Paula van der Oest en gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden.

Op eerste Pinksterdag 2010 fietste de 21-jarige zoon van Miriam en Adri van der Heijden vroeg in de ochtend naar huis na een avondje stappen.

Nabij het Amsterdamse Vondelpark wordt hij geschept door een auto en met spoed vervoerd naar het AMC, waar hij nog dezelfde dag overlijdt. De schrijver en zijn vrouw zoeken naar een reconstructie van de laatste levensdagen van hun zoon. Miriam vecht hard om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen en Adri doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is nl. in zijn herinneringen graven aantekeningen maken en schrijven.

Pierre Bokma speelt op voortreffelijke wijze de rol van Adri van der Heijden.

Woensdag 29 januari: Film: “The old man and his Gun”.

Een recente Amerikaanse komische misdaadfilm uit 2018.

De hoofdrol wordt ingevuld door de beroemde acteur Robert Redford. De dames onder ons zijn in het verleden misschien wel verliefd op Robert Redford g eweest. Alhoewel hij nu al op leeftijd is heeft hij nog zijn bekende uitstraling en speelt hij de rol van een Amerikaanse crimineel op bijzondere wijze.

Forrest Tucker (1920-2004) werd op 15-jarige leeftijd al voor de eerste keer opgesloten en heeft de rest van zijn leven grotendeels in tientallen gevangenissen doorgebracht. Telkens, in totaal 18 keer, wist hij weer te ontsnappen. Wanneer hij uiteindelijk de vrouw van zijn leven ontmoet is zijn leven compleet.

Een jonge detective, John Hunt, zet een klopjacht naar Forrest Tucker op touw, raakt in de ban van zijn charmes, maar weet hem toch uiteindelijk op te pakken.

Een mooie film van Robert Redford waar u met plezier van zult genieten.

Op stap met…

Dinsdag 21 januari 2020 : Rondleiding en lunch onderwijshotel Rooi Pannen Eindhoven.

Het jaar smakelijk beginnen met lekkers….
Een paar jaar geleden is Op stap met …naar de Rooi Pannen in Tilburg geweest en dat was een groot succes. Vandaar dat wij dit jaar Eindhoven gaan bezoeken.

Rondleiding-arrangement.
10.30 uur ontvangst met koffie of thee en een verrassing uit de eigen patisserie
11.00 uur rondleiding verzorgd door studenten door de school
twee drankjes waarbij men de keuze heeft uit frisdrank, huiswijn of bier van de tap.
3 gangen lunch à la carte…

  • Koud of warm voorgerecht

  • Warm hoofdgerecht

  • Nagerecht.

Prijs: € 31,50 inclusief alles wat hierboven staat vermeld.

Vertrek: 9.45 uur. Mercuriusplein, carpoolen.
Voor de nieuwe leden of leden die het nog niet weten, bij het carpoolen krijgt de door mij aangewezen chauffeur € 0,30/km.
Aanmelden voor 12 januari: Telefonisch 073-5032036 of via de mail kbojanine@kpnmail.nl
Maximum 16 personen dus wees er snel bij..
Bedrag overmaken bij aanmelding naar NL54RABO0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres. Doorgeven als je de rollator meeneemt.

 

Activiteitencommissie BRES

Met heel veel enthousiasme wil de activiteitencommissie in 2020 een aantal leuke uitstapjes realiseren in de hoop u hiermee blij te maken!
De intentie is om een gevarieerd programma samen te stellen, dus houd de aankondigingen in de gaten. Er zal beslist wel iets leuks voor u bij zitten!

Op 21 januari bezoeken we het onderwijshotel De Rooi Pannen in Eindhoven voor een rondleiding en lekkere driegangenlunch.
Een interessant én smakelijk begin van het nieuwe jaar!
In februari gaan we op excursie naar een Brouwerij in de buurt en in maart naar het museum van Toon Kortooms in Deurne.
Op dinsdag 23 april staat er een dagtocht met een touringcar op het programma: Herdenkingstocht ’75 Jaar bevrijding van Brabant’.
Een programma van 9.00 u. tot 18.30 u. met bezoekjes aan Overloon, Son, Best, Eindhoven met een gespecialiseerde WOII-gids.
Natuurlijk zal het ‘natje en droogje’ niet ontbreken.

Op dinsdag 12 mei gaan we Op stap met ….. naar de grootste modewinkel van Brabant: van Tilburg in Nistelrode voor een rondleiding en modeshow en zoals eerder aangekondigd bent u in de gelegenheid gesteld met de KBO Den Dungen op 24 mei de Passiespelen in Tegelen bij te wonen.
Op dinsdag 15 september brengen we een bezoek aan Den Haag om Prinsjesdag mee te maken.
Een hele dag op stap van 9.00 u. tot 20.30 u. met koffie, gebak, lunch, plaatsen op de tribune op ’t Lange Voorhout zodat u mooi zicht heeft op de Koninklijke stoet.
Op de terugweg kunt u tijdens het gezamenlijk diner nog gezellig napraten over deze mooie dag.
Het zou bijzonder leuk zijn wanneer de dames -om alvast in de sfeer te komen- een leuk hoedje opdoen!
De fraaiste wordt beloond! Let op de aankondiging van dit evenement.
Begin oktober maken we een meerdaagse excursiereis naar Frankrijk, o.a. naar de invasiestranden in Normandië.
Dit wordt iets bijzonders, dus houd de eerste week van oktober alvast vrij!

We zijn natuurlijk nog veel meer van plan en zodra er concrete afspraken zijn gemaakt brengen we u op de hoogte.
We wensen u allen een mooi, gezellig en gezond nieuwjaar toe en hopen in de gezelligheid een beetje bij te kunnen dragen.

Activiteitencommissie BRES

Cursus Engels voor senioren

Seniorenvereniging Bres heeft diverse vragen gekregen van leden of we misschien aandacht zouden kunnen schenken aan de mogelijkheid van taal cursussen en dan hoofdzakelijk Engels.
We zijn blij met deze vragen en doen dat ook bij deze. Belangrijk is wel dat we voldoende deelnemers hebben voor de verschillende niveaus van cursussen.
De kennis van de taal is waarschijnlijk divers en daarom vragen wij u als u belangstelling heeft om extra informatie.

We gaan uit van twee groepen.

1. Engels op reis. Dit is een serie van 8 x 1,5 uur les en is bestemd voor deelnemers met weinig of geen Engelse kennis.
Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod : hotel , camping , de weg vragen , winkelen , restaurant , in de stad en dokter.
Bij aanvang in maart, kunt u de kennis al tijdens de zomervakantie gebruiken.
De kosten hiervan zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, maar zullen ongeveer €85 bedragen bij 9 à 10 deelnemers. Lesmateriaal is € 7,50

2. Conversatie Engels voor beginners. Deze cursus is bestemd voor deelnemers die in het verleden Engels gehad hebben, maar die hun kennis weer willen opfrissen en tevens hun woordenschat willen uitbreiden.
De kosten hiervoor zijn moeilijker aan te geven, maar zullen op basis van aantal deelnemers en aantal te geven lessen worden bepaald.
Het aantal lessen wordt nader bepaald, denk als eerste cursus aan 8 à 12 lessen van 1,5 uur.
Ook hiervoor is lesmateriaal nodig, dat wordt gekozen aan de hand van het kennisniveau van de deelnemers.

De lessen worden gegeven op vrijdagmorgen of middag.

Wij vragen u nadrukkelijk bij uw aanmelding naast de door u gemaakte keuze tevens om uw kennisniveau in de vorm van weinig, geen, Mulo, Mavo, etc. aan te geven.

Uw kunt uw interesse kenbaar maken door een bericht te sturen naar Gerard Brouwers, mailadres g.brouwers@kpnmail.nl

December 2019

Column: Rimpels…

Hoezo bejaard?

Het begrip ‘bejaard’ is in enkele decennia totaal van inhoud veranderd.
Grootvader van moeders kant was in 1950, 73 jaar oud, een hoog bejaarde man.
Hij woonde bij ons in. Zijn dagelijks tenue was een zwarte broek, zwart vest en een zwarte pet.
Kauwend op een dot pruimtabak slofte hij door het huis.

Vanaf 60/65 jaar behoorde men destijds tot de categorie ‘ouden van dagen’.
Het bejaardenhuis lonkte. Je kamertje was min of meer al gereserveerd.
Het overgrote deel van de bewoners was vrouw. De mannen waren sterk in de minderheid.
Hun gemiddelde leeftijd bleef fors achter bij die van de vrouwen.
Door het zware werk gingen velen al hemelen voor het bereiken van de pensioenleeftijd.

Dat beeld is totaal gewijzigd. De gemiddelde leeftijd van ouderen is sterk gestegen.
Ook de gezondheidstoestand is fors verbeterd.
Ze willen niet meer betutteld worden en wensen de regie van het leven zoveel mogelijk in eigen hand te houden.
Om deze redenen en om de financiering van de zorg betaalbaar te houden heeft de overheid sinds het begin van deze eeuw het beleid zodanig aangepast dat ouderen tot op hoge leeftijd niet meer in aanmerking komen de oude dag in een zorgcentrum door te brengen.
Je moet fors lijden aan dementie of aan andere nare aandoeningen zoals Alzheimer of Parkinson wil je in aanmerking komen voor opname in een verpleeghuis.

Deze veranderde leefwijze is ook in Berlicum/Middelrode duidelijk waarneembaar.
U moet ’s morgens rond negen uur eens een kijkje gaan nemen op het tennispark bij De Brand.
Ik kan u verzekeren dat alle banen bezet zijn door de sterk groeiende groep ‘grijze koppen’.
Het gehele jaar door wordt er gespeeld.
Vanaf acht uur zie je drommen jongeren naar school fietsen.
De opa’s en oma’s gaan richting tennisbaan, sportschool of golfcourt.
Bovendien loopt de mailbox van ouderen dagelijks vol met aanbiedingen van touroperators met lokkertjes om zo snel mogelijk af te reizen naar de meest curieuze oorden.

Hoezo bejaard? Weg met de zwarte kleding en de suffe pantoffels.
De nieuwe bejaarde is zelfstandig, nog hip gekleed, actief, ondernemend, reislustig, sportief.
Ja, tot het lijntje knapt, lichamelijk of geestelijk. Dan pas voelt men zich echt bejaard.

Jan van der Krabben

 

De herdertjes bij nachten,
een eeuwenoud verhaal.
Wij weten niet wat zij dachten
dus bedenk ik het allemaal …

Zij rekenden vast nog met hun hoofden,
wij doen dat met het toetsenbord.
Denk je dat ze ons geloofden
als wij zeggen dat de wereld anders wordt…..?

Dat de tv zal worden uitgevonden,
zij wisten nog niets van de telefoon,
laat staan dat er mensen op de maan stonden,
wij vinden dat nu heel gewoon…

En dat we dingen kunnen programmeren,
dat de robot uitgevonden wordt.
Dat mensen van machines kunnen leren..
dat dit echt de toekomst wordt?

En wat als wij hun zouden zeggen
Dat robots mensen gaan vervangen,
Die een mechanische arm om ons leggen ….
Zou dat de toekomst zijn die zij en wij verlangen?

Maar misschien waren hun gedachten
bij de lammetjes in het veld.
Of dachten zij aan de schaapjes
Die ze net hadden geteld……!

De Ouderenlijn.

Op dit moment is het aantal aanmeldingen te beperkt om goed matches te maken binnen kring Maas Dommel.
Afgelopen vrijdag, 25 oktober 2019, is besloten op te schalen naar heel Brabant via een nieuwe warme aanpak.
De uitvoering ervan zal lopen van medio december 2019 tot en met medio februari 2020.
Zoals afgesproken zal er effectonderzoek plaatsvinden.
Degenen die zich gemeld hebben, worden op korte termijn persoonlijk benaderd.
Aanmelden kan nog steeds (aanmelden: deouderenlijn.nl/kbobrabant).

Project Begeleid Fietsen.

De heer Jo van Kreij benaderde ons inzake een op te starten project “Begeleid Fietsen”.
Jo was in 2007 bij KBO Heesch betrokken bij de opzet van een soortgelijk project.
Momenteel zijn daar 5 duo fietsen en 1 rolstoelfiets in gebruik.
80 vrijwilligers begeleiden evenzoveel gebruikers op de duo fiets.

Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, genieten samen met de vrijwilliger op een ontspannen en gezonde manier van de omgeving en de natuur.
Het bijzondere project heeft onze volledige instemming en steun.
Naar onze inschatting zijn er in Berlicum – Middelrode tientallen personen, die van dit project “Begeleid Fietsen” gebruik gaan maken.

Om dat te realiseren hebben wij het volgende plan van aanpak:

 • Wij zoeken vrijwilligers, die zich voor dit project willen inzetten.

 • Wij zoeken landelijke sponsoren, die ons ondersteunen in de aanschaf van de eerste 2 elektrische duo fietsen.

 • Wij zoeken naar stallingsruimte en een persoon, die voor het onderhoud zorgdraagt.

Het streven is om in het voorjaar van 2020 (1 april-1 mei) van start te gaan. 

Indien u hierbij als vrijwilliger actief wenst te zijn, geeft u zich dan op bij Herman Schunselaar tel 0653319158 of hermiet@home.nl
Het Bestuur.

Jarigen.

Alle binnenkort jarige leden worden alvast hartelijk gefeliciteerd.
Een gezond en gelukkig nieuw levensjaar toegewenst.

Onderstaande kroonjarigen worden bezocht voor een felicitatie en attentie.

Wij hopen dat u de vermelding van uw naam op prijs stelt, mocht dit niet het geval zijn laat het dan minimaal een maand van tevoren weten.

 

80-jarigen, de sterken!
2 december: Tien van Pinxteren
17 december: Sjaantje van Doorn-van Liempt
23 december: Ger den Otter-Eykemans

90-jarige, de allersterkste
8 december: Annie van de Heijden-Bijnen
2 januari: Ineke Costermans

Aanmelden van leden.

Als u familieleden, vrienden of kennissen heeft die lid willen worden, dan kunnen zij zich op twee manieren aanmelden:

 1. Bellen of schrijven met Jeanne Vink, tel. 5031833, de Rijskamp 5, 5258EA, Berlicum
  of e-mailen naar
  seniorenverenigingbres@ziggo.nl

 1. Downloaden aanmeldingsformulier op www.seniorenverenigingbres.nl/organisatie/documenten en dit opsturen.

Verhuizingen en eventuele andere wijzigingen, zoals e-mailadres, bankrekeningnummer graag doorgeven aan het secretariaat.

ICT aanbod periode januari tot en met carnaval 2020.

Dit aanbod staat ook op de site van Seniorenvereniging BRES.

 • Maandag 6 en 13 januari :2 bijeenkomsten WhatsApp. Kosten € 10,–.
  WhatsApp is een mogelijkheid om snel en gemakkelijk korte berichtjes met elkaar te delen.
  U wordt ingeleid in de mogelijkheden en de nieuwste ontwikkelingen.
  Naast korte berichten versturen en ontvangen zijn er nog veel meer handige mogelijkheden met deze App.

 • Maandag 20 januari: Inloopspreekuur en vragenuur.
  U kunt bij ons terecht met uw ICT vragen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
  Aanmelden is nodig omdat wij graag willen weten of we het probleem kunnen verhelpen/oplossen.

 • Maandag 27 januari, 3, 10 en 17 februari: 4 bijeenkomsten Windows 10.
  Kosten €20,–
  Hernieuwde kennismaking met het besturingssysteem van Windows 10. Maandelijks zijn er updates en elk half jaar is er een upgrade. Dus Windows 10 is steeds aan het vernieuwen. Dit vereist regelmatig uw en onze aandacht. We gaan de basale handelingen opnieuw met u doornemen en daarnaast komen ook de meer uitgebreide gebruiksmogelijkheden aan de orde. Dus of u nieuw bent of gevorderd, u kunt er altijd weer van leren.

Aanmelden voor alle bovengenoemde bijeenkomsten en spreekuur: telefonisch bij Harrie Oerlemans tel. 5031178 of via de mail seniorenverenigingbres@ziggo.nl

In de nieuwsbrief van februari worden de cursussen voor de maanden maart en april en mei 2020 opgenomen.

Namens de ICT werkgroep,
Harrie Oerlemans

Filmavonden.

Zoals altijd bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom en starten we na een kopje koffie om 19.30 uur met de voorstelling. En dat alles voor € 5,–.

De laatste filmvoorstelling van 2019 met na afloop een sfeervolle en gezellige afsluiting van het filmjaar 2019.

Woensdag 11 december: Film ”Diana”.

De film Diana stamt uit 2013 en is gebaseerd op het boek “Diana her last love”.

De film concentreert zich op de laatste twee jaar van het leven van de prinses, wanneer ze inmiddels gescheiden is van Prins Charles.
De film beschrijft hoe ze de Brits-Pakistaanse hartchirurg Hasnat Hahn leert kennen en hem neerzet als de liefde van haar leven.
Ze ontmoeten elkaar regelmatig in het geheim en weten de roddelpers daarbij op slinkse manieren te ontwijken.

Diana leeft door haar relatie met Khan op en gaat zich geïnspireerd door hem inzetten voor het opruimen van landmijnen. Kahn kan echter niet omgaan met de constante druk van de paparazzi. De relatie wordt verbroken en Diana zoekt haar toevlucht bij de miljonairszoon Dodi Al Fayed om haar liefdesverdriet te verwerken. Dit wordt haar enkele weken later fataal, wanneer zij in Parijs een dodelijk ongeluk krijgt .

Een mooie, realistische film, die een inzicht geeft in een deel van het leven van deze mooie en bijzondere vrouw

Op stap met…

Dinsdag 21 januari 2020 : Rondleiding en lunch onderwijshotel Rooi Pannen Eindhoven.

Het jaar smakelijk beginnen met lekkers….

Een paar jaar geleden is Op stap met …naar de Rooi Pannen in Tilburg geweest en dat was een groot succes. Vandaar dat wij dit jaar Eindhoven gaan bezoeken.

 

 

Rondleiding-arrangement.

 • 10.30 uur ontvangst met koffie of thee en een verrassing uit onze eigen patisserie

 • 11.00 uur rondleiding verzorgd door studenten door de school

 • twee drankjes waarbij men de keuze heeft uit frisdrank, huiswijn of bier van de tap.

 • 3 gangen lunch à la carte…

  • Koud of warm voorgerecht

  • Warm hoofdgerecht

  • Nagerecht.

Prijs: € 31,50 inclusief alles wat hierboven staat vermeld.

Vertrek: 9.45 uur. Mercuriusplein, carpoolen.

Voor de nieuwe leden of leden die het nog niet weten, bij het carpoolen krijgt de door mij aangewezen chauffeur € 0,30/km.

Aanmelden voor 12 januari: Telefonisch 073-5032036 of via de mail kbojanine@kpnmail.nl

Maximum 16 personen dus wees er snel bij..

Bedrag overmaken bij aanmelding naar NL54RABO0113538456 t.n.v. Seniorenvereniging Bres. Doorgeven als je de rollator meeneemt.

Activiteitencommissie BRES.

Binnen BRES hebben we een activiteitencommissie ingesteld.

De activiteitencommissie heeft als doel activiteiten te organiseren voor alle geledingen.
Jonge en oudere ouderen, mobiele en minder mobiele leden, actieve en passieve leden, creatieve, reislustige, leergierige of gezelschap zoekende leden.
We willen een veelzijdig en verrassend programma aanbieden.

Dat is een hele uitdaging, en ……die gaan we aan!

Wij’ zijn: Janine Figeys, Paula Oliemeulen en Margie Dieterman.

Voor 2020 hebben we al een aantal uitstapjes gepland; enkele dicht bij de deur en een aantal wat verder met een touringcar. Aan enkele touringcar uitstapjes kunnen ook leden van de Kern St. Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde en Sint-Michielsgestel meedoen. Zo hebben we meer kans op een goed gevulde bus. We kunnen hiermee de kosten lager houden. Meld u dan wel tijdig aan, want ‘wie het eerst komt …’ én ‘vol is vol’.

Wat kunt u zoal verwachten volgend jaar …….?

We starten in januari met een interessant uitje naar De Rooi Pannen in Eindhoven (zie aankondiging elders in dit blad). Verder een museumbezoek in de buurt; een rondleiding en modeshow bij de grootste modewinkel van Nederland: van Tilburg in Nistelrode en een dagtrip: Herdenkingstocht 75 Jaar bevrijding van Brabant; met een bus naar Overloon, Best, Eindhoven o.l.v. een speciale WOII-gids*.

Bezoek aan de Passiespelen in Tegelen* (zie aankondiging elders in dit blad) en een dagtocht over de Maasvlakte-II*. En wat dacht u van een High Tea in Kasteel Heeswijk? Of een meerdaagse steden-/excursiereis naar het buitenland? Bijzonder is het bezoek aan Prinsjesdag op 15 september in Den Haag* met plaatsen op de tribune. Dit is een geheel verzorgde dag, en om in de sfeer te blijven zou het natuurlijk leuk zijn als de dames een hoedje op doen! De fraaiste wordt beloond!

n Klassiek- of lunchconcert voor de liefhebber en een bezoek aan Kasteel de Haar in Haarzuilens* waar een grootse, heel sfeervolle Country en Christmasfair plaatsvindt.

Als kers op de taart sluiten we het jaar af met een prachtige musical. Welke het wordt is nog een verrassing.

*Deze uitjes zijn ook open voor leden van de Kern Sint Michielsgestel.

Bovenstaande uitstapjes zullen worden aangevuld met cursusachtige bijeenkomsten, workshops, lezingen, een wijnproeverij, presentaties etc. in ons clubhuis d’n Inloop.

We hopen van harte dat er een of meerdere activiteiten bij zitten waar u warm van wordt en met heel veel plezier zien we uw aanmelding tegemoet.

Janine, Paula en Margie.

Passiespelen mei 2020 Tegelen. “Hem Achterna. Een passiespel “

In dit theaterstuk van Nederlandse theaterschrijvers smelten bekende en nieuwe verhalen over strijd, onderdrukking en verdriet samen. Maar vooral ook over liefde, vriendschap, vurige hoop en een oprecht geloof in een betere wereld. Voor iedereen herkenbaar, scherp en indrukwekkend.

De voorstellingen worden opgevoerd in een overweldigend decor in het openlucht theater DE Doolhof in Tegelen. Dit theater telt 2300 geheel overdekte zitplaatsen.

Zondag 24 mei 2020 gaan we met 2 bussen naar de passiespelen in Tegelen. Kosten € 55,– p.p.

Door KBO Kring Maas-Dommel worden 2 bussen ter beschikking gesteld. Busvervoer is gratis. Via KBO Brabant hebben wij, voor de voorstelling op zondag 24 mei 2020, tegen een gereduceerde prijs 100 kaarten 1ste rang in optie kunnen nemen. Omdat de voorstelling in de namiddag plaatsvindt, bieden wij u, naast de busreis en entree, na afloop een 3-gangen diner aan voor een totaal prijs van € 55,– per persoon. Entree is inclusief een kopje koffie/thee en vlaai bij binnenkomst, pauzedrankje en gratis toiletgebruik. Ook rolstoelgebruikers kunnen mee. Inschrijven kan tot uiterlijk 05 januari 2020!!! Vol = VOL

Rond 12.00 uur zullen we de eerste passagiers ophalen en we zijn rond half 10 allemaal weer thuis. In maart/april zullen wij de juiste tijden bekend maken.

Voor meer informatie over deze reis kunt u contact opnemen met:

Ben van Roy, DuBOS Den Dungen 06-83551706 of

Mari Mauriks, KBO St. Michielsgestel 073- 5515865

Wilt u met ons mee dan kunt u zich opgeven bij Ben van Roy per e-mail benvanroy@home.nl. onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Hierbij tevens aangeven dat u in Berlicum op wilt stappen.

Uw inschrijving is pas definitief als de betaling bij DuBOS binnen is. Graag het bedrag tegelijk met uw inschrijving storten op rekening van: DuBOS Den Dungen NL21 RABO 0112909035. Kaarten worden voor U gereserveerd op datum binnenkomst betaling.

Op de website van Passiespelen Tegelen ( https://www.passiespelen.nl ) staat meer over de inhoud van het verhaal e.d.